ANNONSE

OPPGITT: Daglig leder Kim Rune Andersen og musiker Arvid Haugård er oppgitte over naboklagene.
FOTO: BENEDICTE HAUGAARD / DRM24

Pavarotti fortviler: - Hvorfor flytter de til byen om de ikke tåler støy?

Kommunalt gravearbeid og klager fra nyinnflyttede naboer stikker kjepper i hjulene for den 25 år gamle puben på Bragernes.


Benedicte Haugaard

 07.08.18, kl. 12:02
 18.08.18, kl. 15:20


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Pavarotti har gjennom 25 år underholdt drammensere med gratis livemusikk, jam, quiz og ertesuppe - også kjent som suppejazzen.

Kim Rune Andersen er daglig leder for det populære utestedet, og uttrykker bekymring for pubens fremtid på grunn av gravearbeidet. Tidligere i år måtte naboen La Vida stenge dørene, og skyldte på det samme.

- Gravingen gjør det vanskelig å drive bar i gata. Vi taper masse i omsetning på det. De har holdt på i nærmere tre år, og vi har mistet mange kunder. Denne kundemassen tar det lang tid å bygge opp igjen, sier Andersen.

Han sier han en gang kom inn på Pavarotti en lørdags kveld, hvor det var syv gjester. 

- Da forstod jeg hva gravearbeidet hadde gjort for puben vår. Det var så stille her at jeg kunne lese avisa i fred. Da holdt jeg på å begynne å grine. 

GRAVEARBEID: Det ser lysere ut for bedriftene i Nedre Torggate nå som asfalten er lagt, men arbeidet er langt ifra ferdig.

Klager fra gatas nye innbyggere

Men gravingen er ikke det største problemet, ifølge den daglige lederen. 

På andre siden av gata for Pavarotti ble det i fjor oppført et splitter nytt leilighetskompleks, Bragernes Atrium, og innbyggerne i de sentrumsnære leilighetene ser ikke ut til å trives med utelivet.

Det forstår ikke Jo Anders Solberg seg på. Han er eier av firmaet som driver Pavarotti, og ser mørkt på saken.

- Hvorfor flytter de til byen om de ikke tåler støy? Jeg forstår det ikke! De har selv valgt å bosette seg midt i gryta, sier han oppgitt.

FORSLAG:
Kommunen mener Pavarotti kan dempe støy ved å bygge igjen bagården og tette inngangsporten.

Møtte klagene og gjorde endringer

Etter at kommunen mottok den første klagen fra naboene i Bragernes Atrium, fikk Pavarotti et brev fra helsesektoren i Drammen Kommune.

I brevet står det at Pavarotti må iverksette tiltak for å dempe støynivået. For å imøtekomme klagene har puben justert avslutningstidspunktet for livemusikk med en time. Nå stopper «bråket» klokken 23 - etter norsk lov.

De har også skrevet at de skal se på andre løsninger for å dempe støynivået. Dette godtok kommunen etter den første klagen.

- De nyinnflyttede, som kun har bodd der i ett år, burde skjønne at det kommer støy fra et utested som har ligget der i 25 år. Pubdelen er den største inntektskilden vår, og den prøver de å drepe, sier den Pavarotti-sjefen.

Andersen viser også frem Facebook-meldinger fra en oppgitt kvinnelig nabo, som ønsker slutt på ettermiddagsbluesen. Den går fast hver lørdag fra klokken 16-19.

- Hun mener det er hennes rett å kunne slappe av i stua uten å måtte høre på musikk fra Pavarotti. Så hvorfor flytter hun hit da? Er det sånn at man som drammenser til slutt må dra til Oslo for å ta seg en øl til litt livemusikk?

KLAGER PÅ MUSIKKEN: Pavarotti har føyet seg etter klagene, og sluttet med livemusikk før klokken 23. Likevel klager naboene. (FOTO: STALLGUTTA)

Bekymret for konkurs

Solberg og Andersen har, sammen med de ansatte på Pavarotti, vært i dialog med naboene etter klagene. Naboene sier de krever å kunne ha vinduet åpent på kveld- og nattestid. 

- Jeg skjønner ikke hvorfor de absolutt må ha vinduet åpent på en lørdagskveld heller. De har jo splitter nytt ventilasjonssystem, og ødelegger jo bare for alle andre i bygget. 

Etter klage nummer to fra det samme borettslaget fulgte nye krav fra kommunen. Nå krever de at Pavarotti leverer inn en utekonsert-søknad for alle konserter det kommende året der de må fylle ut dato og klokkeslett for alle kommende konserter. Denne får de mest sannsynlig ikke godkjent så lenge naboene klager. 

- Puben er blakk på grunn av mangelen på folk de siste årene, og vi har ikke penger til å utbedre bygget for å forebygge støy, eller å gå til sak. Får vi ikke hjelp fra kommunen og lokalsamfunnet nå, går vi konk, sier Solberg. 

- For ikke å snakke om at det er umulig for en liten pub med jam å drive booking ett år frem i tid, sier Andersen.

- Ikke vi som bråker

Han irriterer seg også over at naboklagene kun gikk på Pavarotti, og ikke på bransjenaboene.

- 90 prosent av bråket kom fra The Lounge og The Box på det tidspunktet de sende inn klagen. Vi har aldri hatt konserter til klokken 02-03 på natten, men det har The Box. De har til tider spilt så høyt at det har ristet i hyllene på Pavarotti. Jeg syns det er urettferdig at vi skal få skylda for deres støy. En gang klagde den samme kvinnen på kraftig bass fra Pavarotti klokken 22.40. Da gikk en av de ansatte utenfor å høre etter, og han kunne høre seg selv puste. Vi er ikke et diskotek. 

Andersen forteller at naboene også på et tidspunkt skal ha ringt politiet.

- Da politibetjentene kom inn så de seg rundt og ristet på hodet. Her var det så lav lyd at man lett kunne føre en samtale. 

KJEMPER FOR BAKGÅRDEN: Både ledere, eiere, ansatte, musikere og publikum kjemper Pavarottis kamp. 

Musikerne er i ferd med å gi opp

Arvid Haugård har spilt på lokale livescener i 40 år, og sier han og mange fler er i ferd med å gi opp da det omtrent ikke er livescener igjen i byen.

- Først tok Buddy kvelden, og nå er det vel Pavarotti sin tur. Politikerne snakker om å skape mer liv i byen, mens kommunen dreper den. Skulle ikke denne nyoppussede gata liksom være byens nye hovedgate for puber og butikker? Hva skjedde med det?

Savner dokumentasjon

Haugård syns det er merkelig at kommunen kan lytte til enkeltpersoners klager uten å ha tilstrekkelig dokumentasjon, og får støtte fra daglig leder på Pavarotti.

- Hvor er dokumentasjonen? Hvor er bevisene? Det minste de kan gjøre er å sette opp en støymåler. Det er helt på trynet at kommunen, etter 25 år med Pavarotti som pub og institusjon, skal ta enkeltpersoners klager for god fisk uten dokumentasjon - spesielt når de kun har bodd her i ett år, sier Andersen.

BØNN TIL KOMMUNEN: Pavarotti-patriotene ønsker at kommunen gjør bedre research før de får restriksjoner.

- Skal Drammen kun være åpen på dagtid?

Snorre Smørgrav har spilt på Pavarotti i 14 år. Han ber klagerne og kommunen tenke seg om før de stikker kjepper i hjulene for puben.

- Dette er ikke bare en arbeidsplass for kokker, servitører og bartendere, men også for de som lever av musikken. I tillegg til dette er Pavarotti en lavterskel-scene for unge musikere som har lyst til å prøve seg.

Han mener folk må bestemme seg for om de vil ha en levende by, eller en by som kun er åpen på dagtid og består av kafeer. 

- Dette er helt håpløst. Man kan ikke bosette seg i byen og forvente de samme omstendighetene som på landet. Pavarotti er musikernes arbeidsplass og lekeplass, og publikum elsker å sitte i bakgården med en pils i hånda når de hører på musikk, sier han.

POSITIV NABO: Lena, ektemannen og naboen på Høytorvet terrasse flyttet for å oppsøke livet i byen.

- Slutt å klag. Ta på deg jakka å bli med!

I Schwenckegata finner vi Lena og Erik Halvorsen. Erik er pensjonist, men nyter musikken fra Pavarotti fra verandaen. Og det gjør han gjerne med sin 78 år gamle nabo som bor med verandaen vendt ut mot Engene.

- Jeg åpner vinduene når det spilles på Pavarotti jeg! Jeg er 78 år og flyttet til byen for å oppsøke livet, menneskene og musikken. Man vet hva man gjør når man flytter hit! Klag heller på de som råkjører forbi her. Det er de som bråker!

Ekteparet Halvorsen sier seg enige. De flyttet til sentrum fra Konnerud for de samme grunnene.

- De som klager kan flytte til Konnerud, der vi flyttet fra. Der er det stille. Eller så kan de slutte å klage, ta på seg jakka og bli med oss, sier en tydelig preget Lena. 

Foreslår underskriftskampanje

Felles for alle DRM24 har snakket med er at de ønsker å kjempe sammen for å beholde Pavarotti. Koste hva det koste vil.

- Dersom ikke klagerne gir seg, eller kommunen hjelper oss, kommer vi til å starte en underskriftskampanje. Det burde ikke være noe problem for Pavarotti å få tusen underskrifter, sier Kim Rune Andersen.

Og både musikere og naboer ønsker å bidra.

- Vi skal bruke Pavarotti enda mer enn vi har gjort tidligere. Og dersom vi blir tvunget til å starte en innsamlingsaksjon, så gjør vi det.

Det har ikke lykkes DRM24 å komme i kontakt med boligbyggelaget eller styret i borettslaget som er ansvarlig for Bragernes Atrium. Arvid Haugård, som uttaler seg i saken, er journalistens far.

LES OGSÅ: Yousuf Gilani: - Jeg vet tilliten min er svekket, og der har jeg en jobb å gjøre


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE