ANNONSE

MUNNHUGGERI: Debatten tok fyr under duellen mellom Sylvi Listhaug (Frp) og Masud Gharahkhani (Ap).
FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Høy temperatur da Gharahkhani fyrte løs om båtmigranter: - Dere gir blaffen i om flyktninger drukner

- Forkastelig å si noe sånt om andre, tordnet Sylvi Listhaug etter NRKs direktesendte folkemøte på Bragernes Torg.


Alexander Jansen

 02.09.19, kl. 22:48
 15.09.19, kl. 23:07


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Bakteppet var den mye omtalte Facebookposten fra Listhaug, en valgkampgrafikk for Frp med et bilde som illustrerer en overfyllt flyktningbåt og påskriften «Norge skal ikke ta imot båtmigranter». 

Stortingsrepresentant Masud Gharahkhani (Ap) fra Drammen og Frp-nestleder Sylvi Listhaug (Frp) var hovedmotstandere da innvandring skulle debatteres i det direktesendte folkemøtet på Bragernes Torg, og det tok ikke lang tid før temperaturen steg mange hakk over bom-debatten like i forveien.

Listhaug måtte svare på kritikk fra flere hold om symbolikken i den etter hvert så omtalte Facebookposten, og det hele toppet seg sa Gharahkhani avslutningsvis fyrte av følgende kraftsalve:

- Det dere egentlig sier er at dere gir blaffen i om folk drukner i Middelhavet. 

_MG_3113.jpg
- Det utsagnet synes jeg sier mest om deg, repliserte Listhaug, som etter sendingen utdypet overfor DRM24:

- Det er direkte forkastelig å si noe sånt. Det jeg ønsker er at folk skal reddes til land i Libya igjen, og at de ikke skal tas i land i Europa. Da vil enda flere legge av sted med fare for å drukne, og øke problemet med menneskesmuglere, sier Listhaug. 

- Tror du Gharahkhani oppriktig mener det han sa?

- Det får han nesten svare på selv, men det er rett og slett forkastelig å si noe sånt om andre, gjentar Listhaug.

_MG_3103.jpg

- Ikke løsningen vi er uenig i

Gharahkhani uttaler til DRM24 at han står for at uttalelsen hans er «oppfattelsen folk sitter igjen med».

- Mener du det du sa oppriktig, Gharahkhani?


- Når du legger ut et slikt budskap som tidligere innvandringsminister, så sier du egentlig at du gir blaffen i at folk drukner, sier Gharahkhani til DRM24.

_MG_3100.jpg
- En ting er å ta imot flyktninger generelt, men vil Arbeiderpartiet ta imot båtmigranter fra norske skip i Middelhavet til Norge?

- Det vi har sagt er at Norge skal delta aktivt i Europa for å finne løsninger. Men det er ingen automatikk i at noen land i Europa skal ta imot de båtene.

- Hadde du sittet som innvandringsminister, hadde du da sagt «ja kom til Norge»?

- Vi hadde sagt at vi skal prioritere kvoteflyktninger.

- Så ikke båtmigranter?

- Båtmigrantene måtte vi funnet en løsning på hvor de kommer til en trygg havn, og hvor asylsøknadene deres kan behandles. 

- Så ikke tilbake til Afrika? 

- Det kunne vært en løsning at man finner noe i de områdene. Men poenget mitt er at istedenfor å bare legge ut et slikt bilde burde man heller lagt ut et bilde om hvordan man ønsker å løse det.

- Så det er ikke nødvendigvis løsningene til Frp dere er uenig i?

- Det er måten man gjør det på, fordi Frp ikke er opptatt av løsninger, men å lage mest mulig støy og minst mulig løsning, sier Gharhakhani.

_MG_3112.jpg
_MG_2809.jpg

Mer bompengekrangling

Hele det NRK-arrangerte folkemøtet ble innledet av lokalduell mellom Høyres ordførerkandidat Fredrik Haaning og MDG's Ståle Sørensen. Tema her var naturligvis bompenger og Buskerudbypakke. 

De to duellantene var begge offensive og høstet jubel fra begge leire av de noen hundre fremmøtte publikummerne. Sørensen stod på sitt om at Høyre ikke har løsninger til å finansiere nødvendig samferdsel i drammensområdet etter at Buskerudbypakka falt, mens Haaning forsvarte valget om skroting med den brede motstanden i befolkningen, og andre tiltak istedenfor bompenger for å nå klima- og trafikkmål.

- Vi har hele tiden vært ærlige på at når 9,8 milliarder i bompenger forsvinner, blir det knekkebrød med brunost og ikke høye smørbrød innbyggerne får igjen, sa Haaning.

Sørensen var ikke misfornøyd med utfallet av duellen på den nasjonale scenen.

- Seks minutter er lite og jeg hadde mer på hjertet, men tror jeg fikk frem hovedpoengene mine, sa Sørensen til DRM24 etterpå.

Etterfulgt av lokalduellen fulgte rikspolitikerne i bomdebatten med samferdselsminister Jon Georg Dale, Ap's Hadia Tadjik og MDG's Lan Marie Berg.

_MG_3065_komp.jpg
_MG_3063.jpg
_MG_3068.jpg
_MG_2782_komp.jpg
_MG_2780.jpg
_MG_2777.jpg


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE