ANNONSE

ET SYMBOL PÅ PLASTENS REISE: Ungdom fra Fellesverket har vært med å dekorere en skipscontainer fra Drammen Havn på Strømsø Torg.
ALLE FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

TV-aksjonens budskap fenger: - Alle er opptatt av plast i havet!

Årets TV-aksjon går til WWF's arbeid for å bekjempe plast i havet, og innsamlingen er digital. Slik kan du også bidra!


Alexander Jansen

 16.10.20, kl. 13:47
 25.10.20, kl. 15:38


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN/NORGE: Årets TV-aksjon vekker større engasjement enn på lenge, og spesielt hos den yngre garde.

- Plast i havet er noe som virkelig engasjerer bredt. Vi opplever veldig bra respons, sier fylkeskoordinator Nina Marshall for TV-aksjonen til DRM24.

Spesielt ungdom er opptatt av miljø, forsøpling og sin egen fremtid på vår egen felles klode. I år har også en reform i grunnskolen med miljø-tema sammenfalt med TV-aksjonen.

- Dette er virkelig noe de kan identifisere seg med, sier daglig leder på Fellesverket i Drammen, Dipali Gosain. 

Sammen har de samarbeidet om et synlig stunt midt på Strømsø Torg, dekorert av graffitikunstner Eric Ness Christiansen - og en gjeng med ungdommer fra Fellesverket. Containeren symboliserer på mange måter plastens reise på havet.

_A1I0114.jpgKUNSTCONTAINER: Denne containeren har et budskap, og har fått mange til å stoppe opp på Strømsø Torg de siste dagene. Skipscontainerne ut og inn av Drammen er byens tilknytning til verdenshavet, og Drammen Havn har stilt opp med diverse for TV-aksjonen.

_A1I0124.jpgLA MEG LEVE! Julita Walczak (17) med et sterkt budskap i rødmaling på «plast-containeren» på torget.

Hopper i ælva på 10.000 kroner

Årets innsamling foregår digitalt på grunn av corona-pandemien. Dermed får du ingen bøssebærere på døra. Men det er enkelt å bidra. Og for å få litt ekstra vind i seilene har gjengen på Fellesverket på Strømsø klekket ut en frisk ide.

- Vi har frivillige som skal hoppe i Drammenselva fra Ælvebadstua, i tillegg til noen kjente fjes fra drammensområdet. Målet er 10.000 kroner inn i Fellesverkets digitale bøsse, da hopper vi i ælva, sier Gosain, som håper å få med flest mulig på «spleisen».

Det hele går av stabelen på «Ælvebadstua» utenfor Statens Hus på Grønland, på aksjonsdagen søndag klokken 13.00 - og skal streames direkte fra Fellesverkets Facebooksider.

Hjelpekorpset fra Røde Kors vil også være på plass for å påse at alt går trygt og sikkert for seg.

_A1I0132.jpgHOPPER I ELVA: TV-aksjonen i samarbeid med Fellesverket i Drammen, vil samle inn penger til årets formål ved å få folk til å hoppe i elva fra Ælvebadstua. Fra venstre graffitikunstner Eric Ness Christiansen, TV-aksjon-koordinator Nina Marshall, daglig leder på Fellesverket Dipali Gosain og frivillig på Fellesverket Benjamin Stubberud.

HER KAN DU DONERE PENGER TIL FELLESVERKETS DIGITALE BØSSE

Spleis.no og digitale bøsser

Fylkeskoordinator Nina Marshall forteller at det blir en ny utfordring å engasjere folk digitalt.

- Det er viktig at folk oppretter egne bøsser på spleis.no eller gir på sin nabolagsbøsse, idrettslaget eller skolen sin. Det blir spennende å se hvordan det slår ut, sier Marshall. 

Alle digitale bøsser finner man også på spleis.no. I tillegg til å gi penger på spleisene eller på blimed.no, kan man også vippse penger til telefon 2133. 

- Det er viktig at alle givermuligheter er lett å finne frem til, slik at alle som vil kan få gitt sitt bidrag, sier Marshall.

På en time fredag kveld ble det samlet inn 423.816 kroner i Norge. Det tilsvarer opprydding av 1.177 tonn plast. Hittil er det samlet inn over 45 millioner kroner i Norge, ifølge oversikten på blimed.no.

_R2I0139.jpgAKSJONSGENERALEN: Nina Marshall er fylkeskoordinator for TV-aksjonen i Buskerud.

Bydelsbøsser

Drammen kommune har opprettet bydelsbøsser for hele kommunen. Her er det med andre ord duket for konkurranse om hvilken bydel som har den største givergleden og engasjement rundt plast i havet.

- Vi ser at når man oppretter en bøsse blir det litt nærmere enn bare en hvilken som helst bøsse. Det er litt artig at Drammen har opprettet bydelsbøsser for innbyggere som ikke vil lage sin egen bøsse, sier Marshall.

Bydelsbøssene deles og sendes rundt av områdeledere, og her er det mange frivillige i sving for å sørge for å spre det glade budskap. Totalt er det fredag opprettet 196 digitale bøsser i Drammen fra både privatpersoner og andre.

bydelsbøsser.jpgBYDELSBØSSER: Slik det ser ut på spleis.no. Her får man full oversikt over antall givere og innsamlet beløp.

_R2I0156.jpgSATTE ORD PÅ DET: Ungdommene fra Fellesverket dekorerte containeren med sine egne tanker og budskap rundt plast i havet under en workshop denne uka.

_R2I0161.jpgGRAFFITI-BUDSKAP: Eric Ness Christiansen har stått for dekorasjonene på containeren på Strømsø Torg, og har fått med sitt eget budskap. Ser du hva det er?


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE