ANNONSE

BOLTET FAST: Lekeapparatene ved sameiet Wingejordet 9 - 11 har blitt boltet fast, ifølge naboene fordi ikke «feil barn» skal benytte dem.
ALLE FOTO: PRIVAT

Lekeapparater i kjetting skaper Facebook-storm

Nabolaget er i harnisk etter at lekeplassen ved et nyoppført boligsameie i Sande sentrum ble erklært forbudt område for andre barn.


Thea Pham Tran

 16.05.17, kl. 09:12
 31.05.17, kl. 10:48


ANNONSE
ANNONSE

 

SANDE: På Wingejordet i Sande sentrum bor det mange barnefamilier, og gleden var derfor stor blant de små da byggeperioden endelig var over og det dukket opp to splitter nye lekeplasser i nabolaget.

Men gleden ble kortvarig. En dag kom barna til stengt lekeplass. Styrelederen i det nye sameiet hadde besluttet å bolte fast lekeapparatene på lekeplassen som er vendt ut mot veien med kjetting.

– Barna i nabolaget blir truet med politianmeldelse av styrelederen hvis de leker der, mine barn med. De er mellom seks og ti år. Enkelte barn har også fortalt at de er blitt tatt bilde av som en slags bevisførsel. Det er overhodet ikke grei praksis av en voksen person å føre slik truende atferd mot barn, sier trebarnsmoren Karine Grytten til DRM24.

Grytten og familien bor et steinkast unna det nye boligsameiet på Wingejordet.

– Styrelederen sier at lekeplassen er privat og kan kun brukes av beboerne og gjestene deres. Men er ikke en lekeplass laget for at barn skal leke der? De gjør da ingen skade, de svirrer bare rundt der i noen minutter før de går og leker med noe annet, forteller Grytten.

KJETTING PÅ HUSKENE:
 Her skal det ikke være lett å få tatt i bruk lekeapparatene.

Facebook-raseri

Forrige uke lot hun frustrasjonen få utløp på Facebook, og reaksjonene lot ikke vente på seg. Hundrevis av støtteerklæringer har tikket inn. Her er et par utdrag:

«Dette er jo bare flaut! Kan ikke ha en lekeplass på et område med mange unger og ikke la de bruke det. Da må de fjerne lekeplassen! Ungene har gledet seg til ny lekeplass på Wingejordet når de så den ble bygd. Endelig var tunge og farlige kjøretøy borte, og ungene kunne leke litt mer fritt igjen etter utbyggingen. Ganske skuffa unger. Unger bringer smil og latter til hverdagen, de fyller Wingejordet med liv og glede, la det fortsette sånn. Også trur jeg ikke vi skal ta alle under samme kam, de fleste i leilighetene syns vel det er greit at ungen leker der. Håper jeg.»

«Er det ikke et offentlig krav om lekeplasser når man bygger nye borettslag eller sameier? Er det lov å utestenge unger som bor i nærområdet? Ungene er velkommen til å leke på lekeplassen til Wingejordet Boligsameie.»

«Vi vil ikke ha det sånn på Wingejordet. Det skal være godt og trygt for barna. Med voksne som kan prate og respektere de.»

Vil ikke kommentere

Styreleder Lars Ragnar Fossum i sameiet Wingejordet 9 - 11 ønsker ikke å kommentere saken overfor DRM24.

– Det eneste jeg vil si er at den nå er oversendt utbygger og kommunen. Utover det vil jeg ikke kommentere noe som helst, sier Fossum til DRM24.

– Kan du si noe om hvorfor du har valgt å sette lås på lekeapparatene?

– Nei, ingen kommentarer, gjentar Fossum.

HENGELÅS
: Her skal lekene kunne låses opp når styret tillater det.

– Basert på en misforståelse

Utbygger for sameiet Wingejordet 9 - 11 er Sande Eiendomsutvikling AS. Styreleder Geir Olai Jordanger i utbyggerfirmaet syns tvisten mellom enkelte av beboerne i det nye sameiet og naboene er beklagelig. 

Ifølge Jordanger har uenigheten sitt utspring i en misforståelse på grunn av fargeendringer på plankartet.

– Etter førstegangsbehandling påpekte Fylkesmannen mangler ved plankartet fordi kartet ikke viste leiearealer satt av som eget reguleringsformål. Vi endret derfor plankartet ved andregangsbehandling slik at blant annet lekeplassene fremkom som eget formål og lagt på en grønn farge. Dette er av naboer tolket dithen at prosjektet ble endret med hensyn til krav til lekeplasser og hvem de betjener, noe som ikke er riktig. I henhold til reguleringsplanen er det slik at dette prosjektet er av en slik størrelse at oppholdsarealer, da spesielt med tanke på lekeplasser, kun skal dekke prosjektets behov, forteller Jordanger til DRM24.

Vil flytte lekeplassen

Jordanger syns det er trist at situasjoner som denne har oppstått og har gått i dialog med både beboerne og naboene. 

– Bruk av plasser i et nytt prosjekt er tenkt å være til glede for både nye beboere og eksisterende beboere, så denne hendelsen er ikke på noen måte det en boligutvikler ønsker. Min konklusjon er at den ene lekeplassen ikke er hensiktsmessig plassert med tanke på støy, og vi ønsker derfor å omplassere denne til en bedre lokalisering for alle, sier han.

En uavhengig jurist med ekspertise på boligsameier og borettslag har fått forelagt faktaene i saken av DRM24, og betegner tiltakene ved lekeplassen på Wingejordet som «svært uvanlig».

DRM24 har etter gjentatte forøk ikke lyktes i å oppnå kontakt med fagleder i byggesaksavdelingen i Sande kommune for en uttalelse i saken.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE