ANNONSE

VEMODIG: Anders Grøndals Subaru Impreza WRC-bil fra 2004 er gjenoppbygget som ny med 100% originale deler.
ARKIVFOTO: SIMEN NÆSS HAGEN / DRM24

Anders Grøndal selger legendarisk WRC-rallybil

Anders Grøndal har lagt ut sin unike rallyskatt for salg - bilen som Petter Solberg i sin tid kjørte VM-rally med. Og nå har han havnet i et stort dilemma.


Alexander Jansen

 04.06.19, kl. 11:38
 18.06.19, kl. 09:28


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Bilen som i sin tid revolusjonerte Grøndals rally-karriere som 21-åring i 2006, ble i 2017 endelig ferdig etter gjenoppbygging. Siden har blikkfanget stått utstilt i Grøndal Bilbutikken. Nylakkert, uten en ripe - og av det svært sjeldne slaget. 

La oss gjøre det klart først som sist: Dette er et samleobjekt for de spesielt interesserte. Bilen kan aldri bli gateregistrert og brukes på offentlig vei. Og prislappen? 190.000 - euro. 

Selv om rally-perlen til gangs er en kjøremaskin av de sjeldne, er den med historien den har og dagens stand mest å anse som et utstillingsobjekt. Bilen ble blant annet brukt i rally Monte Carlo og Rally Sverige i 2005, hvor sistnevnte ble vunnet - med Petter Solberg i førerstolen.

I etterkant ble den kjøpt av Subaru Norge for det norske rallyteamet - og overtatt av Anders Grøndal. I Norge har den blant annet vunnet syv rally-NM og bakkeløps-NM.

I DAG: Slik ser rallybilen ut nå. Nysgjerrige kan se den hos Bilbutikken på Gulskogen. (FOTO: PRIVAT)

- Verdien vil øke

– Verdien på bilen vil øke med årene. Jeg skal aldri bruke den i konkurranse noe mer, det er det for risikabelt å gjøre nå. Men vi får se om det kommer noen og vil kjøpe den. Forhåpentligvis forblir den som et samblerobjekt, sa Grøndal til DRM24 etter at bilen var ferdig restaurert i 2017. 

Fire år tidligere ble den tilnærmet totalvrak i forbindelse med et sprintløp i Stavanger. Siden 2017 har det blitt få lufteturer utenfor bilbutikken. En av de var da bilen ble brukt i forbindelse med bryllupet til Anders Grøndal og Molly Pettit.

Man skulle kanskje tro at markedet for noe sånt var heller snevert, men bare timer etter at Grøndal la ut bilen hadde han allerede tre henvendelser på hånden fra utlandet.

- Jeg tror med hånda på hjertet at bilen vil være verdt mye mer noen år frem i tid. Det kan med andre ord bli en lønnsom investering, sier Grøndal til DRM24 tirsdag.

BRYLLUPSBIL: Her fra racing-paret Grøndal-Pettits bryllup i 2017. (FOTO: James Richardson Fotografia)

Som ny - alt originalt

– Det viktigste er at bilen er bygd opp igjen med alle originaldeler. Ikke én eneste del her er hjemmelagd. Alt er original fra Prodrive, sier Anders Grøndal til DRM24.

Både motor, girboks, drivverk og turbo har blitt gjenoppbygget tilsvarende nytt.


Satser på ny bil

Grøndal har også lagt ut sin nåværende, og tilnærmet nye Ford Fiesta R5 tallybil til salg. Massesalget har fått flere til å ringe Grøndal med spørsmål om han har tenkt å legge opp.

- Hehe nei, jeg har fått vanvittig mye henvendelser men det er ingen dramatikk i dette. Det er heller ny satsing som står på programmet, avslører den merriterte rallyføreren.

Grøndal har nemlig planer om å skaffe seg den helt nye Ford Fiesta R5, hvilket innebærer en betydelig investering.

- Sannheten er at man først må selge for å kjøpe. WRC-bilen er dyr å ha stående og er verdt en del penger. Når det gjelder R5-bilen jeg kjører nå, har den lik spec som den gamle fra 2013 med unntak av noen motoroppdateringer. 

- Den begynner å dra på åra, og selv om det fortsatt er en vinnerbil må man ha det aller siste for å hevde seg blant de aller beste gutta, sier Grøndal. 

OGSÅ TIL SALGS: Grøndals 2013-modell Ford Fiesta R5 - nybygget i fjor.

NM-dilemma

Situasjonen har ført til et dilemma for Grøndal. Skal han få bestilt ny bil klar til 2020-sesongen, må han selge unna de andre nå.

Problemet er at da står han uten bil i de resterende NM-rundene etter to gode rally på rad.

- Vi hadde egentlig planlagt å leie en bil, men den sjansen har blitt borte. Det er det dumme med å selge bil midt i sesongen, spesielt nå som vi etter Aurskog Høland er med i kampen i NM-sammendraget igjen, sier Grøndal.

Har du en R5-bil stående og støve ned, er det med andre ord gode odds for å kunne leie den bort til en rallyfører i Drammen.

- Vi er bare nødt for å finne en løsning før vi skal til Grimstad. Å stå over nå og miste poeng er ikke veldig aktuelt, sier Grøndal.

LES OGSÅ:
Grøndals rallyskatt har stått opp fra de døde

SE FLERE BILDER AV GRØNDALS WRC-BIL HER:FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE