ANNONSE

FLOMVOLL: Her fra Krokstadelva i 2018.
ARKIVFOTO: JOAKIM FJELDLI / DRM24

Frykter store konsekvenser av årets vårflom

Årets vårflom kan bli en av de største på mange år, og gjøre skader for mange hundre millioner kroner.


Redaksjonen

 18.05.20, kl. 15:56
 01.06.20, kl. 23:53


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Det opplyser forsikringsselskapet Tryg i en pressemelding.

– Vi tror skadene kan komme opp i en halv milliard kroner, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens.

De siste årene har det vært storflommer i 2015, 2013 og ikke minst i 2011. Hvert av disse årene har norske forsikringsselskap betalt ut omlag en halv milliard kroner i erstatning for flomskadene.

– Dersom 2020-flommen blir på linje med flommen disse årene, vil også forsikringsutbetalingene i år bli i denne størrelsesorden, sier han.

75% sannsynlighet for storflom

Allerede i mars var NVE ute og advarte mot over 50% sjanse for vårflom på oransje nivå.

14. mai kom NVE med en ny prognosene, som estimerer sannsynligheten til 75% for stor flom i elver i Sør-Norge, deriblant drammensvassdraget. Faren er økende.

Snøsmeltingen ventes å komme i gang for alvor i løpet av denne uka som følge av økte temperaturer over hele landet.

- Akkurat hvor stor vårflommen blir er helt avhengig av været. Blir det en vår med moderat varme og lite nedbør, får vi en ganske normal vårflom, selv om det er uvanlig mye snø. Hvis det derimot skulle bli endel nedbør kombinert med varme, vil det bli uvanlig stor flom i områder med mye snø, uttaler NVE.

Mest snørike vinter på over 60 år

Dette har vært den mest snørike vinteren på over 60 år, og snøsmeltingen er ennå ikke kommet skikkelig i gang. For de som bor i flomtruede områder anbefaler Tryg å ta nødvendige forholdsregler.

– Det er ennå noen dager, kanskje uker til flommen inntreffer, men alt nå bør man begynne å redde unna verdier som kan skades i flommen. Dersom du vet at kjelleren din vil bli oversvømmet, bør du redde ut verdifullt innbo og lagre det på et trygt sted. Husk å flytte biler, bobiler og campingvogner i god tid. Du bør også sjekke at avløp, kummer og nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall, kvister eller søppel, og at det er god drenering rundt boligen, sier Irgens.

Er i beredskap

Tryg har skadeapparatet i full beredskap i de utsatte områdene, men det kan bli stor etterspørsel og ventetid dersom flommen blir stor og rammer mange.

– Finn ut hva du kan gjøre selv mens du venter på hjelp, sier Irgens videre.

Prognosen for stor vårflom er aller størst i Nord-Norge, Trøndelag, Gudbrandsdalslågen, Glomma, Trysilelva og Drammensvassdraget, ifølge NVE.

Alle boliger i Norge som er forsikret mot brann har også en naturskadeforsikring som dekker flomskader. Naturskadene dekkes gjennom Norsk Naturskadepool, som er et samarbeid mellom norske skadeforsikringsselskap.

LES OGSÅ: NVE slår alarm: Over 50% sjanse for vårflom på oransje nivå


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE