ANNONSE

FLOM: Slik så det ut da det ble regnrekord i Drammen i september 2015.
ARKIVFOTO: JAN ARNE DAMMEN

Frykter katastrofe-flom grunnet store snømengder

Store snømengder i fjellet kombinert med en lang vinter gjør at forsikringsselskapene frykter ekstremflom.


Redaksjonen

 10.04.18, kl. 14:54
 17.04.18, kl. 17:48


ANNONSE
ANNONSE

 

BUSKERUD: – Vi oppfordrer kommuner, bedrifter og privatpersoner til å forberede seg til det som kan bli den verste katastrofeflommen i Norge på 23 år, sier skadedirektør Karsten Kristiansen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Forsikringsselskapet frykter at årets vårflom blir på linje med katastrofeflommen i juni 1995, som medførte skader for 1,8 milliarder kroner.

Også den gang var det større snømengder enn normalt, og kuldegrader i fjellet helt frem til 22. mai med svært liten snøsmelting. Deretter steg temperaturen kraftig samtidig som det kom mye nedbør. Resultatet ble en ekstremflom som rammet Østlandet de første ukene i juni.

– Sannsynligheten for en alvorlig vårflom rundt de store elvene er stor i år, og vokser for hver eneste dag fremover uten snøsmelting. Derfor oppfordrer vi beredskapsapparatet lokalt, og private, til å iverksette tiltak som kan redusere faren for lokale oversvømmelser når snøsmeltingen tar til, sier Kristiansen.

Langtidsvarsel: Fortsatt kald april

Tryg Forsikring samarbeider med Uni Research og Bjerknessenteret i Bergen med et forskningsprosjekt som har som mål å kunne utarbeide langsiktige værvarsler mye lengre fram i tid enn det meteorologene gjør i dag.

De varslet en kald start på april med mulighet for minusgrader om nettene og økt fare for storflom.

– De lave temperaturene ser ut til å holde seg en stund til. Jo lenger det holder seg kaldt i Sør-Norge, jo mer må vi være bevisst at det er mye snø i fjellet. Når den ikke smelter kan flomfaren øke senere på våren, advarer Erik Kolstad, klimaforsker ved Uni Research og Bjerknessenteret.

TA FORHÅNDSREGLER: Forsikringsselskapene ber innbyggerne forberede seg. (FOTO: COLOURBOX)

Kan bli 1995 om igjen

Det er noen steder tre ganger så mye snø i fjellet i Sør-Norge som normalt, og NVE anslår i sin vårflomanalyse at det er mellom 40 og 60 prosent sannsynlighet for at det blir en alvorlig vårflom i de store elvene på Østlandet. 

Tryg frykter en ekstremflom når snøsmeltingen tar til for fullt, og ber spesielt befolkningen i utsatte områder forberede seg på flom allerede nå.

– Det verste som kan skje er at kulda vedvarer og at snøen blir liggende inntil det kommer nedbør kombinert med en brå varmeperiode. Det var dette som skjedde i 1995 da storflommen medførte skader for 1,8 milliarder kroner bare på Østlandet, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: NVE frykter ekstremflom i vassdragene på østlandet

Evakuerte 7.000 mennesker

1995 er det verste flomåret i moderne tid i Norge. Den gang ble flere hus og bygninger revet med av vannmassene eller totalskadd. Én person omkom og vel 7.000 mennesker ble evakuert. Over 3,5 millioner sandsekker ble brukt for å bygge flomvoller og demme opp for vannet.

Det ble registrert 7.193 flomskader og 1.833 gårdsbruk ble skadd. Skulle noe tilsvarende skje nå frykter de at skadeomfanget kan bli minst like stort

Skader for titalls millioner allerede

Forsikringsbransjen merker for øvrig en økende konsekvens av klimaendringer, og årets kalde og lange vinter har allerede satt sine spor.

– Vi ser opptil 30 prosent flere skader knyttet til frost og vinter hittil i år i forhold til i fjor. Bare når det gjelder snøtyngde på tak har vi registrert vel 100 skadetilfeller så langt. Våre anslag estimerer de totale skadene til 20 millioner kroner, og dette forventer vi kommer til å stige når frosten og snøen forsvinner, sier Karsten Kristiansen.

LES OGSÅ: Varsler vår - Start pollen-medisineringen


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE