ANNONSE

SKREKKSCENARIO: Det er stor sannsynlighet for 100-årsflom i vår. Her fra en tidligere flomtopp i Drammenselva i Nedre Eiker.
ARKIVFOTO: VEGARD M. AAS / DRM24

NVE frykter ekstremflom i vassdragene på Østlandet

Ifølge NVE er det sannsynlig med en uvanlig stor flom denne våren som følge av de enorme snømengdene.


Alexander Jansen

 08.03.18, kl. 09:00
 16.03.18, kl. 18:44


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN / NEDRE EIKER: Kombinasjonen kraftig snømelting og nedbør kan resultere i 100-årsflom, ifølge Norges vassdrags og Energidirektorat.

- For øyeblikket er det 30-50% mer snø enn normalt i fjellet i Sør-Norge, men også i lavlandet. Dermed øker sjansen for en storflom på linje med den vi hadde i 1995, sier NVE-hydrolog Inger Karin Engen til NRK.

Mange steder i lavlandet på Sør-Østlandet er det ifølge NVE mer enn tre ganger så mye snø som normalt.

Har sendt ut varsel

Situasjonen har fått NVE til å sende ut varsel grunnet en vårflomanalyse, som tilsier at sannsynligheten for en unormalt stor vårflom i vassdragene på Østlandet, er stor.

Det samme er skadepotensialet.

- Mye nedbør sammen med varme kan føre til svært stor flom med omfattende skader, spesielt i de store vassdragene østafjells, heter det i varselet.

Overvannsproblemer

Uavhengig av vassdragene, er store sannsynlighet for at de store snømengdene i lavlandet også vil føre til overvannsproblemer i tettbygde strøk når snøsmeltingen tar til.

- Vi vil derfor minne om at det i år er ekstra viktig å holde alle avløpsveier, som kummer, kulverter m.m, åpne når det blir varmere i været og snøsmeltingen starter, opplyser NVE, som overvåker situasjonen nøye.

LES OGSÅ: Vannlekkasje fra Blektjern oversvømte byen


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE