ANNONSE

Frykter utbrudd av dødelig hundevirus - dødstallene stiger

Flere hunder døde på under 24 timer - sykdommen viser seg gjennom blodig diaré og/eller oppkast samt raskt forverret allmenntilstand.


Redaksjonen

 05.09.19, kl. 08:49
 06.09.19, kl. 22:53


ANNONSE
ANNONSE

 

NORGE: Veterinærmyndighetene advarer hundeeiere etter at den mystiske sykdommen først ble oppdaget i Oslo, men nå har rammet over store deler av Østlandet.

Så langt er det påvist et 20-talls døde hunder, men mange hunder er innlagt med lignende symptomer. 
Flere av hundene har hatt et sykdomsforløp på ned til 24 timer fra symptomene har dukket opp til døden inntraff.

Til tross for intensiv behandling på landets mest avanserte dyresykehus, har flere hunder mistet livet den siste tiden, melder dyreklinikkjeden Anicura i en pressemelding.

- Det finnes ingen felles systematisk oversikt over alle sykdomstilfellene, men det antas at minst et 20-talls hunder har mistet livet så langt. Det meldes om sykdomstilfeller over store deler av Østlandet, men vi kan ikke utelukke at sykdommen spres til andre landsdeler. Det er uklart om det er sammenheng mellom alle de rapporterte tilfellene, sier veterinær og kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg hos Anicura.

Trolig virus

Også Mattilsynet og Veterinærinstituttet jobber med saken for å avdekke årsak og sammenheng.

– Det er flere hunder som er brakt inn med diaré som har hatt et veldig kort sykdomsforløp. Men vi vet ennå ikke om de som er døde, er det på grunn av utbruddet. Det holder vi på å undersøke nå, sier Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet.

De mener det raske forløpet kan tyde på et virus. Veterinærinstituttet skriver i en pressemelding at de nå jobber med Mattilsynet og NMBU med spore årsaken til dødsfallene og å avklare om det er en sammenheng mellom disse. Videre analyser vil søke å avklare om noen av dødsfallene er forårsaket av smittsom sykdom, og om det i så fall er snakk om et utbrudd.

- Det er ekstrem pågang hos veterinærklinikker over hele landet nå. Mange er usikre, og har behov for informasjon. For å sikre at de som har reelle og alvorlige sykdomstilfeller får hjelpen de trenger, ber vi hundeeiere som ikke ser symptomer med blodig diaré på hunden sin om å vurdere om de må ringe veterinæren, sier Sasja Rygg.

Anicura anbefaler folk om å holde hundene sine unna parker og hundejorder.

Unngå nærkontakt med andre hunder

Disse rådene er kommunisert fra Mattilsynet:

• Begrens nærkontakt med andre hunder
• Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur
• Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært
• Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager de nevnte symptomene hos din hund
• Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse.
• Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses
• Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN

ANNONSE