ANNONSE

VOKSER FRITT: Bildene viser kommunale grøntarealer i Solbergelva, Krokstadelva og Mjøndalen hvor ordet «gressplen» er en saga blott.
ARKIVFOTO: JOAKIM FJELDLI / DRM24

Gikk 70 mill. i overskudd - nekter å bruke 200.000,- på gressklipping

Til tross for rekordoverskudd finner ikke Nedre Eiker rom til å klippe gresset på kommunens lekeplasser.


Benedicte Haugaard

 25.05.18, kl. 10:41
 22.06.18, kl. 14:03


ANNONSE
ANNONSE

 

NEDRE EIKER: Ved inngangen til 2017 hadde Nedre Eiker kommune et underskudd på 37 millioner kroner.

Med større skatteinntekter og stram økonomistyring har netto driftsresultat for kommunen landet på 70,3 millioner kroner, og dermed gikk kommunen inn i et nytt år med stort overskudd. 

Dette har de valgt å sette av på en såkalt bufferkonto, istedenfor å bruke penger på for eksempel vedlikehold og klipping av gress på kommunale lekeplasser.

– Vi foreslår at det som blir igjen når hele underskuddet er dekket, avsettes til disposisjonsfond som da vil bli på ca. 68 millioner kroner. Budsjettet for 2018 er meget stramt, men for første gang på mange år har kommunen et disposisjonsfond som buffer, sa rådmann i kommunen, Truls Hvitstein, i februar. 

STOLT: Rådmann Truls Hvitstein og økonomisjef Liv Østberg presenterer overskuddet for pressen. (FOTO: ROY HANSEN / EIKERNYTT.NO)

- Nok ting å bruke penger på

På telefon til DRM24 sier ordfører Bent Inge Bye (AP) at de ikke kommer til å gjøre endringer i budsjettet for 2018 selv om de er i overskudd.

- Neste budsjettendring drøftes på møte i juni, men vil ikke tre i kraft før i 2019. Det er uansett ikke fremmet noe forslag om å bruke mer penger til neste år.

Med andre ord må innbyggerne i Nedre Eiker belage seg på å klippe gresset på de kommunale lekeplassene på egenhånd de kommende årene.

- Det klages på gressklipping. Det klages på vanning. Det klages på for lite planter. Vi må nok be innbyggerne se alt i et helhetsperspektiv, for vi har nok å bruke penger på, sier ordføreren.

Vil ikke låne bort utstyr

På spørsmål om det er mulig å låne ut utstyr for å gjøre jobben til kommunen, svarer ordføreren at det finnes mange frivillige der ute med eget utstyr.

- Men syns du det er skattebetalernes jobb å bruke egen tid og utstyr på å vedlikeholde lekeplasser dere selv har bygget opp?

Vi har som sagt nok å bruke penger på, og kan ikke låne ut dyrt utstyr til Gud og hvermansen, sier Bye.

GJENGRODD: Det er dårlige fotballmuligheter på lekeplassen i Furubakken. (LESERFOTO: OLE-ANDREAS MO)

FrP vil bruke sosialmottakerne 

Trine Zimmermann er både småbarnsmor og leder av lokallaget til FrP i Nedre Eiker. Hun mener det er kommunens jobb å holde lekeplassene i stand.

- Det er hyggelig med frivilliginnsats og dugnadsånd altså, men kommunen burde strengt tatt klare å gjøre denne jobben selv. Nedre Eiker skal være en trivelig kommune å bo i, og da må de spytte inn de 200.000 kronene det koster å vedlikeholde lekeplassene.

Zimmermann har også et forslag til hvordan det hele kan løses uten å bruke store midler fra bufferkontoen, nemlig et samarbeid mellom NAV og kommunen.

- Det er mange sosialmottakere som ønsker å bidra i samfunnet, og aktivitetsplikten kunne blitt brukt til jobber som dette. Kommunen sitter jo allerede på utstyret, og bør kunne bruke litt penger på å lære opp og bistå sosialemottakerne i kommunen. 

- Handler om prioriteringer

Zimmermann har sett seg lei på innsparingene i kommunen, og mener det handler om prioriteringer.

- Kommunen skal ikke forfalle fordi vi går inn i en ny storkommune. Vi må gjøre bygda vår attraktiv, og vise at Nedre Eiker er et trivelig sted å bo, sier Frp-lederen.

LES OGSÅ: Fortviler over gjengrodde lekeplasser for andre år på rad


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE