ANNONSE

FOTO: ISTOCKPHOTO

Forbered deg på astronomisk superlørdag 11. august

Lørdag 11. august kan vi oppleve en av de mest spektakulære astronomiske dagene i nyere tid.


Redaksjonen

 06.08.18, kl. 12:43
 12.08.18, kl. 07:57


ANNONSE
ANNONSE

 

NORGE: Oppskytningen av historiens første solsonde, årets flotteste meteorsverm og i tillegg en solformørkelse som blir synlig i hele landet.

På grunn av lys sommerhimmel og Månens lave posisjon på himmelen i kombinasjon med litt dis, var det ikke enkelt å observere første del av den historiske måneformørkelsen forrige fredag, men mange som opplevde formørkelsen fikk et fantastisk skue.

Fascinerende solformørkelse

Allerede midt på formiddagen lørdag 11. august kan imidlertid hele landet få oppleve en flott og fascinerende solformørkelse.

Dette blir den største solformørkelsen i Norge siden våren 2015, og fenomenet inntreffer på et særdeles gunstig tidspunkt, nemlig rundt kl. 10.30–12, avhengig av hvor i Norge du bor. 

Solen står på dette tidspunktet høyt på himmelen, og formørkelsen er derfor svært lett å se med solformørkelsesbriller eller annet sikkert utstyr. Lengst sydvest i landet får vi en liten og kortvarig formørkelse hvor vi med solformørkelsesbriller kan se at solskiven har fått et eksotisk, lite hakk. 

På Østlandet blir formørkelsen mer fremtredende, mens vi lenger nordover får oppleve en enda større formørkelse. I Nord-Norge blir nemlig 20–30 prosent av Solen dekket av Månen.

Historiens første solsonde

Oppskytningen av solsonden Parker skulle funnet sted 4. august, men grunnet mindre tekniske problem er den utsatt til 11. august kl. 09.48 norsk tid.

Solsonden Parker skal etter hvert komme ekstremt nær den sydende Solen, trosse voldsomme temperaturbelastninger og gjøre direkte målinger i Solens atmosfære. 

På det nærmeste vil sonden være bare 6,2 millioner kilometer fra den ildsprutende og stekende hete soloverflaten. Dette blir aller første gang vi besøker atmosfæren til en stjerne, og sonden vil gi svar på flere mysterier rundt Solen, solatmosfæren og dens påvirkning av omgivelsene, inkludert Jorden.

Men det er ingen grunn til å ta blikket bort fra himmelen når formørkelsen er over. På kvelden samme dag begynner nemlig høydepunktet for Perseidene, som trolig blir årets aller flotteste meteorsverm. 

Stjerneskuddene er i virkeligheten en sverm av støvkorn som brenner opp i atmosfæren over 80 kilometer over oss. I år er det nymåne og perfekte forhold for å oppleve svermen på sitt beste med 60–100 flotte stjerneskudd som farer over himmelen hver time på natten.

LES OGSÅ: Tropenatt og måneformørkelse


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN

ANNONSE