ANNONSE

ALLE FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Hvor i all verden har det blitt av Thorleif Haug?

I 1955 ble statuen av skilegenden fra Drammen, Thorleif Haug, flyttet fra Grev Wedels plass til Thorleif Haugs vei. Nå har kommunen senket statuen for å heise den på nytt på Spiralen.


Benedicte Haugaard

 15.11.18, kl. 09:56
 23.11.18, kl. 10:52


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Og prislappen på flyttingen er anslått til 320.000 kroner. Dette inkluderer senking, flytting, montering og opparbeiding av nytt fundament og park. 

Det var i 2017 at bystyret med Fredrik Haaning i spissen tok et enstemmig valg om å flytte statuen - i samarbeid med ski-og ballklubben Drafn som eier statuen. 

Fornøyd med valget

Statuen har stått i Thorleif Haugs vei siden 1955, og grunnen til at den ble flyttet dit fra Grev Wedels plass var at kommunen og Drafn ønsket den så nær marka som mulig.

- Den ble fjernet fra Grev Wedels plass på grunn av en byggeaktivitet, og det ble konkludert med at han skulle stå ved inngangen til marka. Før satte folk på seg skia i bunn av Spiralen og gikk opp, det gjør de ikke nå lenger. Nå kjører de til Spiraltoppen, og derfor følte vi det var rette plass for Thorleif Haug, sier Fredrik Haaning. 

Vurderte Lier

Haaning sier forslaget om å flytte statuen opp til Spiralen har vært på banen i 10-15 år, og sier Drafn alltid har vært positive til Spiralen. Et annet forslag som kom på banen var å flytte han til fødestedet sitt i Lier. Dette ønsket ikke eierne av statuen.

- Det ble vurdert å flytte han til Haugstua i Lier, men han hører jo til Drammen. Han bodde jo mesteparten av sitt liv her. Drammen og Lier har et godt samarbeid, og drammensmarka er på en måte vår felles tomleplass, så vi fant ut at det kunne være fint å flytte han dit han elsket å gå på ski i. 

BORTE:
Statuen av Thorleif Haug ble onsdag flyttet for tredje gang. 

Destinasjon Spiralen

Iløpet av to år skal kommunen bruke over 100 millioner på oppgradering av tunnelen og området rundt Spiralen.

- Vi skal utvikle Spiraltoppen til en kultur- frilufts- og idrettsdestinasjon. I februar kommer blant annet målgangen til Thorleif Haug-løpet til å være på Spiralen, og det blir morsomt at han står å tar imot hundrevis av skiløpere i det de kommer i mål, sier Haaning.

Han legger til at det koster å flytte statuen, men påpeker at man får mye for de 320.000 kronene.

- Han får en fantastisk fin beliggenhet på nytt fundament med en liten park rundt seg. Det er viktig å få frem en av de virkelig store idrettsheltene i Drammens og Liers historie, og det følte vi ikke at vi fikk til i Thorleif Haugs vei. 

Fin beliggenhet

Statuen blir plassert der informasjonstavlen på Spiralen stod. Denne, samt en strømstolpe, blir fjernet iløpet av kort tid, og området har blitt planert ut, gresslagt og pyntet. 

- Statuen blir montert på sokkel i dag, og til våren blir det åpent og grønt rundt han, sier Frode Vestgarden, virksomhetsleder for vei, natur og idrett i Drammen kommune.

Thorleif Haugs statue blir heiset på Spiralen klokken 14.00 torsdag. 

LES OGSÅ: Smarte gatelys skal kutte strømforbruket med 50%

PÅ PLASS: Skilegenden er på plass på Spiralen. (FORO: JAN ARNE DAMMEN)


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE