ANNONSE

ANGREP POLITIET: En rekke ungdommer gikk til fysisk angrep på politimannskapene, som etter hvert måtte av med silkehandskene.
FOTO: ALEXANDER JANSEN / JOAKIM FJELDLI / DRM24

Fire mindreårige innbragt: - Bekymret over antall ungdommer som deltok

Politiet utrykker bekymring for alle de mindreårige som deltok i urolighetene i Drammen lørdag ettermiddag.


Alexander Jansen

 10.04.21, kl. 17:37
 22.04.21, kl. 09:29


ANNONSE
ANNONSE

 


KLIKK PÅ VINDUET OVER FOR Å SE VIDEO

STRØMSØ: - Det er bekymringsfullt at så mange mindreårige og ungdommer deltok i demonstrasjonen i Drammen lørdag formiddag, sier politistasjonssjef Øyvind Aas i Drammen.

Fem personer ble innbragt, derav fire mindreårige som ble overlatt til foresatte. Foruten de fem som ble innbragt, ble ti personer bortvist fra Drammen, opplyser politiet etter SIAN-demonstrasjonen på Strømsø Torg.

- Det var overraskende mye barn og ungdommer tilstede uten foreldre. Jeg tenker at foreldre burde vært tilstede og selv observert sine egne barn. Dette er unge mennesker uten den erfaringen voksne har, sier Aas.

LES OGSÅ: Gateslag og opptøyer i Drammen sentrum etter SIAN-demo

Politiet opplyser videre til DRM24 at det var mest lokale ungdommer, men også en del tilreisende uromomenter som kom med toget fra Oslo.

- Det var snakk om et 20-talls, sier Aas.

Han utelukker ikke at flere vil bli anmeldt i etterkant som følge av etterforskning rundt diverse hendelser.

_R2I8376.jpg

Forsøkte å bryte sperringene

Selv om mange motdemonstranter hadde møtt opp og forsøkte å bryte seg gjennom politiets sperringer, var det ingen som klarte å passere sperringene.

Det ble kastet egg, flasker og steiner inn mot det sperrede området. Politiet måtte blant annet bruke gass for å hindre personer i å trenge seg gjennom sperringene.

_R2I8369.jpg
Politiet regner med å opprette flere saker i etterkant, ut fra det etterforskningsmaterialet politiet innhentet under demonstrasjonen. I forkant av arrangementet hadde politiet vært i dialog med ulike grupper i Drammen.

- Vi opplever at dialogen vi hadde i forkant var god, og da er det synd at enkeltpersoner og enkeltgrupperinger ødelegger, sier Aas.

DSCF0161.JPG
DSCF0174.JPG
DSCF0811.JPG

- Tror mange foreldre ville blitt sjokkert

Etter en og en halv time besluttet politiet å oppløse demonstrasjonen av hensyn til folks sikkerhet.

- Vår terskel for å avbryte en demonstrasjon er svært høy. Vi valgte å gjøre det fordi det var nødvendig for å ivareta sikkerheten til de involverte og alle i nærheten. Jeg tror mange foreldre ville blitt sjokkert over aggresjonen som kom til uttrykk blant mange av de fremmøtte, og hvor høy temperatur det var på Strømsø torg. I tillegg er vi midt inne i en krevende smittesituasjon i Drammen.

Aas understreker at politiet skal legge til rette for ytringsfrihet, men at de som ønsker å ytre seg må følge demokratiets spilleregler. Han legger til at det ikke er politiets oppgave å drive sensur av ytringene som fremsettes, men å sørge for sikkerheten til alle som er tilstede.

DSCF0904.JPG
DSCF0942.JPG
DSCF0619.JPG
DSCF0825.JPG

- Klemt, tråkket på og besvimte

Aas sier at han opplever urolighetene underveis og etter demonstrasjonen som en trist dag for Drammen. Heldigvis skal ingen ha blitt alvorlig skadd underveis i tumultene.

- Det er alltid risikofyllt og oppsøke slike situasjoner foran gjerdene, og man vet aldri om man kan få en stein i hodet. Vi vet at folk både har blitt tråkket på, har blitt klemt og besvimt underveis, sier Aas.

- I tillegg har man jo en pandemi. Vi kan trygt si at smittevernreglene ikke ble overholdt, og det et hver enkelt som møte frem sitt ansvar, sier Aas.

_R2I8433_34.jpg
_R2I8562.jpg

Vandalisme

Mens mobben herjet rundt i området ble det også utført en del skadeverk. Alt fra politiets kjøretøy som ble ramponert, til knuste ruter på forretninger i området.

Oppsummert føler allikevel politiet at de hadde så god kontroll som det var mulig å ha, og at man agerte etter slik som situasjonen utviklet seg.

- Vi har brukt lang tid på å planlegge ulike scenarioer, og hadde tilstrekkelig kapasitet. Så er det også alltid et forholdsmessighetsprinsipp i forhold til hvordan vi skal benytte ressursene. I starten gikk det ganske rolig for seg, før det eskalerte fort og vi måtte inn med flere ressurser med verneutstyr, sier Aas.

Selv om flere polititjenestemenn ble angrepet, skal ingen ha blitt skadet. Også SIAN ble eskortert uskadd ut fra området, til tross for kraftige opptøyer rundt Strømsø torg i etterkant.

Aas beskriver hendelsene lørdag som en trist dag for Drammen.

- Det er ikke sånne arrangmenter vi ønsker å ha i byen vår. Allikevel har det nå roet seg ned, og Drammen er igjen en trygg by å gå ut i, sier Aas.

DSCF0261.JPG
DSCF0303.JPG

LES OGSÅ: Gateslag og opptøyer i Drammen sentrum etter SIAN-demo


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE