ANNONSE

BRU OG BANE: Her forklarer Drammen Høyres ordførerkandidat Fredrik Haaning partileder Erna Solberg hvordan bybruas skjebne henger sammen med ombygging av Drammen stasjon, ny vestfoldbane og hele Intercity-prosjektet på Østlandet.
ALLE FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Erna på bybru-befaring: - Alvorlig om dette påvirker InterCity-satsingen

Statsministeren advarer mot konsekvensene det kan få dersom man skrinlegger planene om ny bru slik det politiske flertallet i Drammen gikk inn for.


Alexander Jansen

 07.09.19, kl. 15:50
 19.09.19, kl. 05:59


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Solberg kom med toget til Drammen, og ble sporenstreks geleidet fra perrongen på spor fire og opp på bybrua av Fredrik Haaning, Høyres ordførerkandidat og partiet som nå jobber intenst for å redde bybruprosjektet som flertallet i bystyret overraskende snudde og gikk imot.

Haaning fortalte om hvilken «kattepine» byens politikere nå hadde navigert seg inn i, og hvordan Høyre frykter at man ender opp med å kaste gode penger etter dårlige med en like dyr eller dyrere løsning, dersom man skulle gå inn for å pusse opp den gamle brua med begrenset levetid, istedenfor å bygge ny slik bystyret vedtok i fjor.

- Det høres jo som dette er en gylden anledning til å få laget en ny bro man uansett trenger, når Bane NOR først skal bygge og tar en del av regninga, konstaterte Solberg.

_MG_3203.jpgKOM MED TOGET: Her blir Solberg tatt imot av Haaning og kompani på jernbanestasjonen. I verste fall kan Bane NORs InterCity-utbygging, som starter nettopp her, bli forsinket med et helt år. Foreløpig er imidlertid toget i rute, kunne statsministeren konstatere.

- Kan ikke la bypakka stanse dette

Solberg fikk forklart at opposisjonen stemte for å gå tilbake til alternativet om å pusse opp brua, som følge av mindre økonomisk handlingsrom etter at Buskerudbypakke 2 falt. 

- Det kan ikke bli slik at alle andre prosjekter stopper opp når man har har satt av penger og er i gang selv om det ikke lenger finansieres gjennom en bypakke, sier Solberg til DRM24.

_MG_3225.jpg
- Hva tenker du om de samfunnsøkonomiske konsekvensene det kan få ved en eventuell helomvending fra bystyret?

- Jeg tror ikke det er så lurt med midlertidige løsninger istedenfor permanente, det vil bety økte kostnader for både kommunen og Bane NOR på sikt. Så er det jo en alvorlig situasjon for jernbanetilbudet for pendlerne, både i Drammen og på Østlandet generelt om prosjektet blir utsatt.

Statsministeren er også bekymret for konsekvensene prosjektledelsen i Bane NOR har advart mot. 

- For de som har planlagt og prosjektet på en felles løsning og må begynne på nytt igjen vil dette forsinke og bli kostbart for InterCity-prosjektet. 

_MG_3226.jpg1/3: Omtrent hit vil Bane NOR finansiere bygging av ny bru, forklarer Haaning statsministeren, som mente det var en god ide å benytte muligheten til å la staten ta en del av regninga.

MDG-Sørensen: - Et spill

Et lite steinkast unna statsministerens runde på Bragernes Torg stod Ståle Sørensen på valgkamp-stand. Han mener det hele er et spill fra Høyres side. 

- Jeg tenker at Høyre forsøker å spille dette kortet for alt det er verdt, og det synes jeg er trist. 

- Det vi har bedt om er å få alle tall på bordet for relle konsekvenser og et bedre beslutningsgrunnlag,  legger MDGs ordførerkandidat til.

- Du er ikke redd for at den utsettelsen man allerede nå står i vil få uheldige konsekvenser for jernbaneutbyggingen?

- Nei, det er isåfall Bane NORs ansvar. Det er snakk om noen ukers utsettelse, og om dem ikke har regnet såpass marginer inn i sine kalkyler på et så stort prosjekt er det deres problem, sier Sørensen.

Han understreker at det ikke finnes uansvarlige politikere i Drammen, og at man ikke vil «vedta noe dumt».

- Hvis dette stopper opp hele InterCity-satsingen vil vi selvsagt ikke gå inn for dette, sier Sørensen. 

_MG_3197.jpgPARAPLYVÆR: Bergenser Erna Solberg tok regnværet med fatning og lot ikke det gå utover humøret under bru-inspeksjonen i Drammen lørdag.

LES OGSÅ: Én stemmes flertall for bybru-utsettelse: Drammen holdes på pinebenken

LES OGSÅ: Bybru-avsporing lagt på is etter realitetsorientering


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE