ANNONSE

LETTET: Assisterende havnedirektør Ivar Vannebo kunne trekke et lettelsens sukk fredag kveld.
ALLE FOTO: NILS J. MAUDAL

Endelig farvel til «Ioli»

Klokken 17.45 fredag 4. juledag, etter over to års liggetid ved kai på Tangen, ble fortøyningene kastet for «Ioli» og havnas hodepine startet slepeferden mot Fredrikshavn i Danmark.


Nils J. Maudal

 29.12.18, kl. 00:19
 07.01.19, kl. 07:59


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Assisterende havnedirektør Ivar Vannebo hadde tatt pause fra julefreden for ved selvsyn å følge det siste kapittelet i problembåtens besøk i Drammen.

- Lettelse! Var Vannebos kommentar etter han så «Ioli» sige ut fra kai og bli oppslukt av tett tåke på elva på vei mot Svelvikstrømmen.

Men det var tilløp til dramatikk til siste minutt. Tåke og strenge krav til sikt forsinket avgang som var satt til klokken 17.00. Men tre kvarter senere ga los og kystverket grønt lys for slepet. «Ioli» var da et dødt skip, det vil si med låst ror og ingen ombord.

Forsikringsselskapet hadde også gitt grønt lys for slepet med en taubåt foran og en bak for sikring.


LES OGSÅ: Overvintrer for tredje gang - ingen vil kjøpe spøkelsesskipet på Tangen

Til Danmark

Båten taues til Fredrikshavn i Danmark der det er meningen å renovere oljetankeren og sette den i sjødyktig stand.

- Kanskje vi ser den i Drammen igjen, var kommentaren fra vittige tunger på kaia før avgang.

I så fall blir det under helt andre omstendigheter. «Ioli» kom til Drammen 1. oktober 2016 for å losse bitumen. Skipet ble ilagt seileforbud, og det filipinske mannskapet hadde da ikke fått utbetalt hyre på lang tid og mønstret av. Så kollapset det greske rederiet, og etter mye hodebry og runder med forviklinger ble båten solgt til en eier med penger og planer om å sette den i stand.

Drammen havn har hatt fokus på sikkerheten knyttet til 100 tonn bunkers og en del diesel om bord. Fredag kunne de konstatere at det problemet seilte sin egen sjø.

Se video av skipet ut Svelvikstrømmen her:

VIDEO: RUNE A. KARLSEN

Se bildeserie fra avreisen:

...


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE