ANNONSE

SLUTT: Operasjonsleder Svein Erik Gevelt la på røret og slukket lyset som sistemann på jobb i den samlokaliserte operasjonssentralen i Drammen.
ALLE FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

En epoke er over på politihuset i Drammen

Siden 1999 har det vært døgnkontinuerlig drift i operasjonssentralen på politihuset i Drammen. Nå er det stille.


Alexander Jansen

 25.04.18, kl. 20:37
 22.05.18, kl. 10:00


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Heretter er det den nye operasjonssentralen i Tønsberg som svarer, når du som innbygger i drammensområdet ringer politiet. 

Onsdag ettermiddag tok den over operasjonene for hele det nye Sør-Øst politidistrikt; Søndre og Nordre Buskerud, Vestfold og Telemark. 

Samtidig var det siste svanesang i 6. etasje på politihuset i Drammen. Den samlokaliserte operasjonssentralen er nå historie.

To av operasjonslederne i Drammen, Olav Myrvold og Svein Erik Gevelt, hadde siste dag på jobb etter et helt arbeidsliv i politiet. Begge har valgt å gå av med pensjon, og blir ikke med på flyttelasset til Tønsberg sammen med flere av kollegaene. 


LES OGSÅ: Øyvind Aas blir regionleder i Sør-Øst politidistrikt

Emosjonelt farvel

Gevelt forteller at det i løpet av dagen var mange kollegaer innom, som skulle på ettermiddagsvakt i Tønsberg. 

- Det har vært en følelsesmessig berg- og dalbane, og masse tårer. Folk har vært emosjonelt veldig preget. Det er både fint og leit, fordi det viser hva dette arbeidsmiljøet har betydd for folk. Det har vært en utrolig givende plass å jobbe, og vi synes vi har hatt et utrolig godt konsept med tanke på samlokalisering, sier 57 år gamle Gevelt til DRM24.

Han fikk æren av å være aller siste operasjonsleder på jobb i landets første samlokaliserte operasjonssentral - og den aller siste operasjonssentralen i drift etter gammel organisering. Samtidig var kollegaen Christian Gulli, også operasjonsleder fra Drammen, førstemann ut som operasjonsleder på den nye sentralen i Tønsberg. 

FØRSTE VAKT PÅ NY OPERASJONSSENTRAL: Operasjonsleder Christian Gulli er én av flere som nå må pendle fra Drammen til Tønsberg på jobb. (FOTO: POLITIET)

LES OGSÅ: Justisministeren må svare i nødsentral-saken

Knirkefri overgang

I Tønsberg har mannskapene på den nye sentralen vært mest opptatt av en knirkefri teknisk overgang i forhold til datasystemer, samband og og telefonlinjer. Dette skal etter rapportene ha forløpt seg uten problemer av noe slag. Begge operasjonssentralene var imidlertid bemannet fullt ut, og i Drammen hadde man planlagt lengre dag i tilfelle komplikasjoner.

Men ved 13.00-tiden onsdag ettermiddag hadde patruljene i Søndre Buskerud mottatt sine siste beskjeder over sambandet fra operasjonssentralen i Drammen.

Deretter logget operatørene seg av systemene for siste gang, og til slutt var det kun operasjonsleder Gevelt igjen. Den muntre mjøndølingen var sistemann ut døra litt senere på ettermiddagen. Sorte skjermer og en halvspist bløtkake preget nå det ellers travle lokalet.

- Vi merket at telefonene plutselig ikke ringte lenger. Det var veldig rart, sier Gevelt.

ALLTID BETJENT: Nå er politiets operasjonssentral i Drammen tom.

LES OGSÅ: Ap-topp krever nye svar av statsråden etter SAMLOK-besøk

- En merkedag

Politimester Christine Fossen i Sør-Øst politidistrikt var onsdag tilstede i Drammen for å overvære siste dag på operasjonssentralen i samme hus som hun tidligere jobbet som politimester. 

- Dette er en vemodig dag for mange som har hatt sin arbeidsplass på sentralene som legges ned. Noen skal være med til den nye sentralen og andre får nye oppgaver. Vi har hatt markeringer på alle stedene i dag, sier Fossen, som også var innom den gamle operasjonssentralen i Hønefoss.

Politimesteren forteller at overgangen har gått etter planen etter to års planlegging.

- Dette er en merkedag for politidistriktet. Den nye sentralen er bygget for å møte de forventningene som stilles til oss, og gir oss bedre kapasitet og verktøy til å styre vår tjeneste. Både i det daglige og ved store hendelser, sier Fossen.

IKKE LENGER POLITIHOVEDSETE: Politimester Christine Fossen deltok på markering i Drammen onsdag, bak henne er «Søndre Buskerud politidistrikt» nå fjernet under logoen på murveggen.

LES OGSÅ: Fossen ny politimester i stor-distriktet

Utfordringer på lokalkunnskap

Flere i politiet lokalt i Drammen som ikke uttaler seg på like overordnet nivå, møter imidlertid den nye tilværelsen med en viss porsjon skepsis. Man vil se fremover, men er samtidig bekymret på vegne av manglende samlokalisering, kapasitetshensyn og ikke minst svært store geografiske avstander.

Nye Sør-Øst politidistrikt er det geografisk største politidistriktet i landet, og også det i hele Norge med flest loggførte hendelser i løpet av et døgn - inkludert Oslo. Fire gamle politidistrikter og tre fylker skal nå styres fra samme operasjonsleder. 

Ironisk nok har derfor den såkalte nærpolitireformen ført til at politiets nye, felles operasjonssentral vil få en merkbart dårligere lokalkunnskap enn tidligere, spesielt i kontakt med publikum og media. 

Politiet har vært åpne på at dette blir en utfordring, samtidig skal nye og bedre kartverktøy bidra til å gjøre det lettere for en operasjonsleder fra Skien å «finne frem» i Drammen og Eiker-traktene.

LES OGSÅ: Politidirektøren slaktes av fagmiljøet i Drammen

- Stor fallhøyde

Jan Erik Strøm, kjent som «mister Samlok» og fungerende leder for politiet i Søndre Buskerud i interimperioden frem til 25. april, har vært åpen i kritikken mot valget av Tønsberg som hovedsete for det nye politidistriktet, og ikke minst prosessen rundt.

- Det blir helt klart utfordringer. Vi håper det går bra, men fallhøyden er stor om det ikke gjør det, sier Strøm til DRM24.

KJEMPET FOR DRAMMEN:
Jan Erik Strøm, her fra en tidligere anledning.

Selv får han nye arbeidsoppgaver på politihuset i Drammen. Hva det blir, vet han ikke engang selv enda. Strøm har stillingsgrad som visepolitimester, men innholdet i rollen er borte etter ny organisering.

- Jeg tror nok jeg får noe å drive med, men hvilke oppgaver er ikke bestemt. Hvor lenge jeg blir avhenger av hvor interessant det blir, men foreløpig har jeg litt is i magen. Denne prosessen har vært en tung materie, og det skal bli godt å senke skuldrene litt også, sier 61-åringen, som dessuten kan gå av med pensjon om ønskelig.

LES OGSÅ: Vraket som sjef for ny operasjonssentral

HISTORIE: Snart er det bare AMK igjen i 6. etasje på politihuset i Drammen. Den samlokaliserte operasjonssentralen ble fremhevet som en av få ting som fungerte 22. juli, men ble vedtatt lagt ned da politidirektoratet overraskende valgte Tønsberg som hovedsete for det nye politidistriktet.

LES OGSÅ: Politihovedsete og operasjonssentral hver for seg

Fraflyttet foregangseksempel

Naboene til politiets nå fraflyttede operasjonssentral i 6. etasje på politihuset i Drammen, også kjent som landets første samlokaliserte operasjonssentral, blir imidlertid værende litt til.

110-sentralen for brannvesenet, som ligger vegg-i-vegg med politiet, flytter til Tønsberg senere i år. AMK-sentralen, vegg-i-vegg med brann, blir værende på ubestemt tid grunnet en lengre leieavtale.

Uten helse blir det dermed ingen fullt ut samlokalisert nødsentral i Tønsberg på lik linje med den man hadde i Drammen. Hva som skjer med de tomme lokalene i Drammen, er foreløpig ikke klart.

PÅBYGG: Sjette etasje på toppen av politihuset ble bygget i 2007-2008 for å huse den samlokaliserte operasjonssentralen. Under ti år etter blir det avviklet etter å ha høstet stor annerkjennelse både politisk og faglig.

LES OGSÅ: Fem år med digitalt nødsamband for politiet


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE