ANNONSE

ARKIVFOTO: JOAKIM FJELDLI / DRM24

Ekstrem skogbrannfare - øker for hver dag som går

Skogbrannindeksen er «meget høy» over 70. Nå ligger den på 200-400 over hele Sør-Norge, og skalaen øker med rundt 10 hver dag uten regn.


Alexander Jansen

 09.06.18, kl. 11:17
 22.06.18, kl. 13:03


ANNONSE
ANNONSE

 

BUSKERUD: Det har nesten ikke falt nedbør på fem uker, og kombinert med hetebølgen som har preget Sør-Norge de siste ukene er det knusktørt i skog og mark.

Skogbrannindeksen som utarbeides av Meteorologisk Institutt viser derfor ekstreme nivåer.

De siste ukene har det vært en rekke mindre branntilløp og i skog og mark i drammensregionen, men brannvesenet har vært tidlig på og fått slukket før det har utviklet seg.

5-6 ganger høyere farenivå enn «meget høyt»

Mens skogbrannfaren inntreffer allerede ved en indeks på 20-40, og man anser faren som «stor» fra 40-70, er alt over 70 «meget stor skogbrannfare».

At man nå har nivåer opp mot 400 på skogbrannindeksen forteller litt om hvor tørt det nå er i skog og mark, og hvor lite som skal til før det kan gå fryktelig galt. 

For kommunene i drammensområdet ligger nå nivåene mellom 150 og 300. I Skien i Telemark ligger indeksen på hele 385. 

LYSER RØDT: Alt over 70 er rødt nivå på skogbrannindeksen, og kvalifiserer til «meget høy skogbrannfare». Oransje nivå er «stor skogbrannfare». 

Ventet nedbør - men ikke nok

Søndag og mandag er det ventet noe nedbør i drammensregionen, men ikke i nærheten av nok til å fjerne skogbrannfaren. Ifølge prognosene vil fortsatt skogbrannfaren være meget høy i Drammen. 

– Lokalt vil det kunne komme en del regn i ettermiddagsbygene tidlig i uken. Det vil ikke være nok til å avblåse skogbrannfaren. Vi trenger jevn nedbør over tid for at den skal reduseres betraktelig, sier vakthavende meteorolog Ragnhild Nordhagen ved Meterologisk Institutt.

Resten av langtidsvarselet ser fortsatt tørt ut, med lettskyet pent vær og lite eller ingen nedbør, men noe lavere temperaturer.

– Det ser ikke ut til å skje før tidligst neste helg. Er vi heldige, får vi da inn et lavtrykk fra vest som kan gi jevn nedbør på Vestlandet og til dels også på Østlandet, sier Nordhagen.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har lørdag valgt å øke beredskapen ytterligere, og har nå satt hele 11 skogbrannhelikoptre klare til innsats i Sør-Norge.

LES OGSÅ: Varmeste mai-måned noensinne

Fortsatt totalforbud mot åpen ild

Totalforbudet mot bål og grilling i åpen mark gjelder derfor fortsatt i aller høyeste grad. 

- Et totalforbud betyr at du ikke har lov til å grille eller tenne bål verken i skog, mark eller på stranda. Du kan heller ikke bruke bålplassene i marka når det er totalforbud. Bråtebrenning er heller ikke lov når det er totalforbud, opplyser drammensregionens brannvesen i en pressemelding.

Grilling i egen hage er tillatt, så lenge du passer godt på.

- Vi oppfordrer til ekstra varsomhet og tilstedeværelse dersom du griller hjemme, sier seksjonsleder i beredskap, Per Døviken.

LES OGSÅ: Politiet: - Vi ber om at folk IKKE tenner opp bål på grunn av stor skogbrannfare!

BRANN: Her fra Solbergåsen i fjor. Politiet og brannvesenet bøtelegger bålbrenning og grilling i marka. (ARKIVFOTO: JOAKIM FJELDLI / DRM24)


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE