ANNONSE

PÅ FERSKEN: Her prøver traktorsjåføren å forklare politiet hvorfor han har tippet et lass snø på havna. Foreløpig har han ikke fått noen reaksjoner.
ALLE FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Private firmaer bruker natta til ulovlig snødumping i elva

Kommunen mener det hersker lovløse tilstander omkring dumping av snø i elva, og ber politiet ta affære.


Alexander Jansen

 08.11.16, kl. 18:10
 14.11.16, kl. 15:20


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Klokken nærmer seg 01.00 på natta, omlag et døgn etter helgas enorme snøfall ga seg. 

En rekke firmaer er i sving rundt omkring i byen for å rydde parkeringsplasser og private veier for snø. Mye av snøen havner i Drammenselva, til tross for at dumping i elva er strengt forbudt. 

Over Holmenbrua kjører to private traktorer i følge retning Strømsø, hver med en diger henger full av snø. Med stø kurs for Tangenkaia kjører de ut på havna via Tollboden, og ned mot nedre del av havna. 


SKAL, SKAL IKKE? Her har traktorene kjørt nederst på havna, klare til å rygge snølasset ut elva. De valgte imidlertid å ombestemme seg.

Undersøkt av politiet

Vel vitende om at det ikke er lovlig å tippe snø i elva, nøler de med en bil bak seg som åpenbart holder de under oppsikt. Med hengerne klare for tipping går de isteden ut av traktorene, snakker litt sammen, og kjører tilbake mot Tollboden. 

En av traktorene tipper snøen på kaia, den andre kjører ut av havna igjen med snøen på hengeren. Et par minutter senere ankommer politiet. 

- Sjåføren er ikke kjent i Drammen og har forklart at firmaet han kjører for har en avtale om å kunne tippe snø på havna, forklarer patruljen DRM24 på stedet, etter å ha avhørt sjåføren og notert opplysninger.


DUMPET SNØEN PÅ LAND: Dette forklarte sjåføren politiet at han hadde lov til. Det hadde han ikke.

Snødumping forbudt

Snødumping på havna er imidlertid ikke tillatt verken til lands eller vanns. 

- Det er ingen som har avtaler om å dumpe snø her. Vi forsøker tvert imot å holde havna ryddet for snø, opplyser driftsleder Audun Veiby ved Drammen Havn til DRM24.no.

Avdelingsleder Truls Rieger i Drammen kommune bekrefter at snødumping i Drammenselva er forbudt.

- Eneste unntak er kommunen som kan dumpe i et kontrollert snødeponi på Holmenokken, forklarer Rieger. 


TILLATT: Aktiv Veidrift er kommunens entreprenør for snørydding og dumper her snø fra Bragernes Torg på Holmennokken.

Snøen som forsvant

Etter at politiet har forsvunnet kommer begge traktorene ut igjen fra havneområdet, og borte er snølasset på traktorhengeren som forsvant ut av havna før politiet ankom. 

Tilbake på havna er også snøen som ble tippet på land borte vekk. Spor viser tydelig at den er ploget ut i elva. 

- Dette er veldig utbredt, det hersker nesten lovløse tilstander. Ikke bare på Tangenkaia, men på Grønland, ved Øvre Sund Bru og Gulskogen. Til og med rett ut fra Landfalløybrua blir det dumpet, forklarer Rieger.


UT I ELVA: Her lå det et lass med snø som «skulle dumpes på land». Minutter senere var det borte.

Ber politiet ta tak

Senest tirsdag ettermiddag var Rieger vitne til ulovlig snødumping ved Øvre Sund Bru.

- Dette er kanskje ikke noe Hansen som har måkt gårdsplassen for snø står bak?

- Nei, dette er åpenbart profesjonelle aktører som tar seg til rette. De vet godt at det ikke er lov, men vi står ganske maktesløse. Derfor er det bra om politiet tar tak i dette, sier Rieger.

Han forteller at kommunen har forsøkt å sette opp skilt og sperringer på de mest brukte dumpingplassene for å få bukt med problemet. 

- Sperringene ble dumpet i elva med snøen, sier Rieger oppgitt.

Miljøkriminalitet

Årsaken til at snødumping i elva er ulovlig har med miljøet å gjøre. 

- Vi skal ha kontroll på det som havner i elva. Faren er tungmetaller, olje og annet som kan forurense elvebunnen, sier Rieger.

Kommunens deponi på Holmenokken blir jevnlig målt og kontrollert. 

- Her er det så mye fart i vannet at snøen blir fort fortynnet og vasket ut, og er sånt sett et egnet sted, sier Rieger.


UTBREDT: Flere steder på Tangenkaia er det åpenbare spor etter ulovlig dumping i elva.

Politiet anmeldte dumping

Operasjonssentralen ved politiet i Søndre Buskerud rykket ut på Twitter mandag denne uken og ba folk ta hensyn til dumpingforbudet etter mye naboklager fra Gulskogen-området.

- Vi er oppmerksomme på dette, og har vi kjangs tar vi tak i det hvis folk ringer om ulovlig dumping. Det er bare fint om folk er oppmerksomme, sier operasjonsleder Rune Hunshamar ved politiet i Søndre Buskerud til DRM24.no. 

Noen få timer senere på kvelden kunne politiet meldte at de hadde anmeldt en dumper-sjåfør som tømte et snølass i elva rett foran politiet på Landfalløybrua.

PS: Drammen Havn har tidligere sperret nederste del av Tangenkaia ved Havnegata med betongklosser grunnet utstrakt ulovlig dumping. Derfor er det nå andre deler av havneområdet som blir benyttet til ulovlig dumping.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN

ANNONSE