ANNONSE

ILLUSTRASJONSFOTO: ISTOCKPHOTO / GETTYIMAGES

Derfor stiller smitterammede sykehjem sist i vaksine-køen

Beboerne på Fjell sykehjem og andre institusjoner med pågående utbrudd må vente på vaksinen.


Alexander Jansen

 06.01.21, kl. 11:45
 18.01.21, kl. 11:33


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Det virker ulogisk, vil kanskje mange mene. Men smittevernoverlegen i kommunen har forklaringen på hvorfor beboere ved andre sykehjem får vaksinen først - selv om de er minst utsatt for smitte.

- Begrunnelsen er man ikke vaksinerer institusjoner under pågående smitte. Mens smitten sirkulerer er det ofte vanskelig å skille mellom hva som er sykdom og bivirkninger. I utgangspunktet skal man heller ikke vaksinere folk mens de er syke, sier Einar Sagberg til DRM24.

Onsdag formiddag ble det utført første vaksinering av tre sykehjem i Drammen, deriblant på Konnerud Bo- og servicesenter hvor Drammens første innbygger fikk vaksinen. Også beboere på Fredholdt på Konnerud ble vaksinert onsdag.

- Vi har en noenlunde logistikkplan, og synes det var greit å starte her oppe. Vi har også forhørt oss om hvem som ville starte og synes det var greit å vise seg frem, sier Sagberg om hvorfor den første vaksinen ble satt nettopp der den gjorde.

136644908_3621115324590614_4716557536798381493_o.jpgCORONA-VAKSINE: Her på plass i Drammen. Hvert glass inneholder fem doseringer av 0,3 milliliter. En eske inneholder 11 glass. Vaksinene må umiddelbart plasseres i kjøleskap når de kommer fra ultra-fryserne, og har da begrenset holdbarhet. (FOTO: DRAMMEN KOMMUNE)

Håper å være ferdig etter neste uke

Denne uka har Drammen mottatt sine første 295 doser. Neste uke kommer en tilsvarende eller litt mindre porsjon. Ifølge Sagberg innebærer det at man trolig vil være ferdig med første runde på sykehjemmene i løpet av neste uke.

- Utgangspunktet er at vi har doser til cirka halvparten av sykehjembeboerne denne uka, og i løpet av neste uke regner jeg med at vi vil være gjennom de aller fleste sykehjemmene bortsett fra de med pågående utbrudd, sier Sagberg.

Folkehelseinstituttet har offentliggjort en lang liste med hvem som prioriteres først i vaksinekøen, hvor det primært sorteres etter alder med de eldste først. På sykehjemmene er det imidlertid ingen spesiell sortering.

- Vi vaksinerer i hovedsak et sykehjem av gangen, men har to team ute som opererer samtidig. Innenfor sykehjemme sorteres det ikke etter alder, her blir alle som vil vaksinert, sier Sagberg (bildet).

_R2I6863.jpg

- De fleste er positive

- Hvordan er inntrykket ute på sykehjemmene, er det fleste beboerne innstilt på å ta vaksinen?

- Inntrykket er at de aller fleste ønsker vaksine.

Pfizer-Biontech-vaksinen, som er den Norge får tildelt i første omgang, skal settes i tre omganger. FHI holder tilbake de dosene som skal settes i omgang nummer to og tre inntil det er klart for «neste stikk».

Når sykehjemmene er ferdig vaksinert, er det de andre risikogruppene som står for tur. Kommunen har imidlertid ikke noe konkret estimat for når de forventer å ha vaksinert ferdig alle i risikogruppene i Drammen.

- Det kommer an på hvor mange vi får, men basert på nasjonale estimater og at vi får vår del av vaksinene, anslås det at omlag 25% av befolkningen vil være vaksinert til sommeren, sier Sagberg.

_R2I6820_345.jpgFIKK DEN FØRSTE: Margit Eikre Larsen på Konnerud bo- og servicesenter ble vaksinert onsdag formiddag.

Lokal forskrift skal ut på høring

Ordfører Monica Myrvold Berg forteller at den lokale corona-forskriften nå skal ut på høring mens den to uker lange, nasjonale smittevernsdugnaden pågår

Hva som skjer lokalt etter at den oppheves, gjenstår å se, men den lokale smittesituasjonen vil trolig fortsatt veie tungt da man fortsatt er tidlig i vaksineringsarbeidet - og det kan ta flere uker før vaksinen er effektiv.

- Vi vil også i forbindelse med høringen innhente tilbakemeldinger fra andre som er rammet av nedstengingen, som for eksempel treningssentre, sier Myrvold Berg til DRM24.

LES OGSÅ: Drammens første innbygger har fått corona-vaksinen


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE