ANNONSE

FOTO: PRIVAT

Deler ut gratis plasser for å fremheve familiebarnehagene

Camilla Larsen har sett seg lei på at familiebarnehagene ikke fylles opp. Nå deler hun ut to gratis plasser for å skape oppmerksomhet rundt familiebarnehagene i byen.


Benedicte Haugaard

 14.09.18, kl. 08:57
 26.09.18, kl. 13:34


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Det finnes fire familiebarnehager i Drammen kommune, men få av de fylles opp. 

Foreldrene ser ut til å trekkes mot de større barnehagene, og familiebarnehagene føler seg glemt i det de mener er en kynisk bransje med for mye pengefokus.

Familiebarnehage

Familiebarnehagene i Drammen finner du på Åskollen og Strømsø. Langs Svelvikveien finner du Nedre Eik, og på Gulskogen ligger Markblomsten.

En familiebarnehage er en barnehage der driften foregår i små grupper i private hjem, der kommunen har ansvaret for godkjenning og tilsyn. Familiebarnehagen finansieres ved foreldrebetaling og statlig eller kommunalt driftstilskudd. En familiebarnehage kan være kommunal eller privateid.

Arbeidet med barna i en familiebarnehage utføres som regel av en barnehageassistent, og denne assistenten kan ha ansvar for inntil fem barn, avhengig av barnas alder. Assistenten får veiledning og oppfølging av en barnehagelærer som også pedagogisk leder for barnehagen.

0-3 ÅR: Etter fylte tre år går barna i Åskollen familiebarnehage over til en samarbeidsbarnehage.

- Perfekt for de minste

Marit Klemmetsdal Fossum har drevet og jobbet i Åskollen familiebarnehage i 25 år. Hun mener en slik ordning passer perfekt for de minste barna, og har satt maksalderen til tre år, selv om de er godkjent til seks år.

Etter fylte tre år går barna over til en institusjonsbarnehage i nærheten som barnehagen samarbeider med. 

- Hadde jeg vært småbarnsmor i dag hadde jeg ikke vært i tvil engang. Hvis man ønsker å gi barna en trygg og myk start på barnehagetilværelsen passer det fint med familiebarnehage. Jeg føler meg jo som bestemoren til disse barna, sier Fossum.

Ofte ledig

Fossum sier hun har merket en nedgang de siste tre årene, og mener de store barnehagene tar over for de små.

- Den nye bemanningsreformen gjør at de større barnehagene kan lage flere plasser for de store barna, eksempelvis ved å bygge en lavvo utendørs og kalle det en naturbarnehage. Da frigjør de plass til de mindre, tar inn flere barn, og tjener mer penger.

Åskollen familiebarnehage var den første familiebarnehagen i Drammen, og til tross for god erfaring og godt rykte sitter de igjen med ledige plasser år etter år.

MARKBLOMSTEN: Familiebarnehager gir barna en myk og trygg overgang. 

Fortvilet

Camilla Larsen eier og driver Markblomsten familiebarnehage, og hun fortviler over at barnehagene ikke fylles opp. Barnehagen har plass til ti barn, men per dags dato er de bare syv. 

- Vi er akkurat som en vanlig barnehage, bare færre. Vi holder til i en tomannsbolig og har tilgang på lekeplass og egen hage med diverse uteleker. Vi drar ofte på turer i nærområdet, og serverer både brødmat, grøt og varmmat, sier Larsen.

Gir bort plass

Nå går hun drastisk til verks og deler ut to gratis plasser for å fylle opp barnehagen. Hun oppfordrer familier med mange barn eller dårlig økonomi å søke om gratis barnehageplass via kommunens hjemmesider. 

- Vi har 15 års-jubileum i år, og vil gjøre noe fint for de vanskeligstilte. Ønsker man å plassere barna i en trygg og koselig barnehage der de blir sett og hørt i en mindre gruppe, er det bare å søke omgående, avslutter Larsen.

Markblomsten familiebarnehage tar inn barn i alderen 0-6 år.

CAMILLA LARSEN: Slår et slag for familiebarnehagene, og deler ut to gratis plasser.

Får samme tilbud

Prosjektleder i Drammen kommune, Wenche Irene Aasland, sier de fire privateide familiebarnehagene ikke har noen grunn til å føle seg glemt, og sier de får de samme tilbudene som alle andre. Den eneste store forskjellen er at de private barnehagene må markedsføre seg selv som privat bedrift.

- De står på den samme listen i vårt samordnede opptak som andre barnehager, og får tilbud om de samme kursene og den samme oppfølgingen. De er på alle måter en del av det rike barnehagetilbudet Drammen har.

Hun mener den største forskjellen på barnehagetypene er antall barn og hvor mange timer de får med pedagogisk oppfølging.

Noen trenger flere lekekamerater og utfordringer enn andre, og mulighetene for systematisk pedagogisk oppfølging er bedre i ordinære barnehager. Andre trenger mindre barnegrupper og roligere miljø. Alle barn er forskjellige, så det handler om å vite hva som er best for sitt barn, sier Aasland.

Hun mener kommunen hverken er for, eller imot privateide familiebarnehager, men sier det finnes utfordringer knyttet til de små barnehagene. Blant annet at barna kun får pedagogisk oppfølging 1,25 timer per barn, per uke i familiebarnehagene, men de i offentlige barnehager har en pedagog tilgjengelig hele tiden.

LES OGSÅ:
 Bård er barnehagekokk på fulltid


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE