ANNONSE

KJENT SMIL, KJENT FASADE: Daglig leder Paal Engebretsen (55) er tredje generasjon i familiebedriften, som nå har travle dager med flyttesalg.
ALLE FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Byens eldste skobutikk på flyttefot etter 90 år i Tollbugata

Engebret' Sko har blitt for en institusjon å regne i Drammen. Nå flytter butikken fra Strømsø til Bragernes - og tar med seg mye historie og skokunnskap i bagasjen.


Alexander Jansen

 11.10.20, kl. 06:47
 25.10.20, kl. 00:02


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: 6. desember 1929 åpnet familien Engebretsen skobutikk i Tollbugata 7. Nå har Vestaksen Eiendom kjøpt bygningen fra 1800-tallet, som skal rives neste år før et nytt leilighetskompleks skal bygges på tomta.

I løpet av januar stenger butikken på Strømsø, og starter flytteprosessen over elva til Schwenkegata og inn i de gamle lokalene til Vinmonopolet i Håndverkergården.

- Vi har jo et hjerte for Strømsø og har sett på flere lokaler her, blant annet i Globusgården og i Vegvesen-bygget, men fikk ingen leiekontrakter som passet oss. Da vi kom over lokalene på Bragernes fikk vi en god dialog med gårdeieren, og har skrevet en leiekontrakt på 3,5 år, forteller Paal Engebretsen.

Planen er at lokalene på cirka 400 kvadratmeter over halvannen etasje skal stå klare til nyåpning i mars.

- Vi har tatt over lokalene og er nå i ferd med å bygge om og styre, og har blant annet slått ned en betongvegg inn til nabolokalet. I kjelleren blir det lager, forteller Engebretsen.  

_A1I0053.jpgNYTT KAPITTEL: Her på hjørnet av Håndverkergården i Schwenkegata skriver Engebret' sko et nytt kapittel skobutikk-historie i Drammen. Innvendig er arbeidene allerede i full sving.

Tror på beliggenheten

Engebret' Sko hadde i mange år en avdeling i Gågata. Nå flytter de tilbake ikke langt unna, i hjertet av byens motestrøk - og håper beliggenheten vil gi noen synergieffekter.

- Det er litt av årsaken til at vi valgte disse lokalene. De blir en del mindre, men mer effektive og mindre kostnadskrevende lokaler. Vi tror det skal være mulig å drifte der, sier Engebretsen.

Sko-guruen forteller at de gamle lokalene på hele 1.700 kvadratmeter over to etasjer, som faktisk er Norges største skobutikk i areal, var upraktiske og umoderne å drive butikk i.

engebret-sko-historisk-storefront (002).jpgFOR 90 ÅR SIDEN: Bildet viser fasaden på Engebret sko i 1929. Nabobygningen Tollbugata 5, i treverk, er fredet og blir stående når denne er jevnet med jorden. (FOTO: PRIVAT)

Tøff konkurranse

Til tross for 90 års drift og en stor og trofast kundegruppe, er det ikke lenger noen dans på roser å drive selvstendig skobutikk i stadig hardere konkurranse mot kjedene og kjøpesentre.

- Vi har hatt en god ryggrad i mange år, men det er ingen hemmelighet at spesielt de siste tre årene har vært beintøffe også for oss. Regnskapet har ikke vært hyggelig lesning, men vi har valgt å selge ut flere eiendommer i byen som gjør at vi kan holde det flytende, sier Engebretsen, som også er involvert i flere eiendomsprosjekter gjennom et familieeid holdingselskap.

55-åringen har imidlertid fortsatt tro på at det skal være mulig å drive en av landets lengstlevende skobutikker videre i Drammen sentrum.

- Nå får vi se hvordan det blir, går det bra skal vi mer enn gjerne kjøre videre. Jeg tror det er liv laga, vi har gode avtaler med dyktige folk i bransjen og de rette merkene, forteller Engebretsen. 

_R2I0019_komp.jpg

Gjør endringer

Det blir imidlertid gjort flere endringer utover selve lokalene når Engebret' Sko nyåpner på Bragernes neste år.

- Vi kommer blant annet til å droppe barnesko, og kun fokusere på herre- og damesko. Vi kommer også til å kaste ut tre-fire merker, og ta inn et par-tre nye, forteller Engebretsen.

Trolig kommer butikken også til å utvide åpningstidene noe, fra de noe konservative 10.00-16.30 på hverdager og 10.00-14.00 på lørdager. De samme ansatte vil imidlertid fortsatt være på plass.


- Min far på 80 år er fortsatt familiens overhode, men vil nok bli mindre synlig fremover for å nyte pensjonisttilværelsen etter å ha vært tett på driften frem til nå. Selv har jeg forhåpentligvis noen år igjen, smiler Paal Engebretsen. 

To gode råd til skokjøpere og skoselgere

- Hva er det viktigste folk må tenke på når man kjøper sko?

- Folk tenker kanskje minst på det man ikke ser i skoen, og det er kanskje det aller viktigste. En billig raskesko kan ha en pappplate i bunn og aldri bli tørr om den blir våt. Det som betyr noe er kvaliteten, slår Engebretsen fast.

- Hva er det viktigste du har lært gjennom et liv med skosalg?

- Å ha gode produkter, skikkelige varer, og å kunne smile og være ærlig om hva man mener og tenker. Ærlighet er kanskje det viktigste i lengden, sier Engebretsen, som fort vekk kan feire 100-årsjubileum før han gir seg etter en lang karriere som skoselger. 

_R2I0035_komp.jpg


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE