ANNONSE

SKJULT TALENT: 33 år gamle Christoffer Engerud fra Skotselv har flere skjulte talenter – tegning er en av dem.
FOTO: ROY HANSEN / EIKERNYTT.NO

Butikkmedarbeideren som ble julehefteforfatter

Du har kanskje sett ham på Prix i Hokksund – nå Extra. En stille og rolig kar som gjerne hjalp til når du trengte det. Men bak den rolige fasaden skulte det seg en tegneserieforfatter med en litt spesiell humor og et passe stort ego.


Roy Hansen

 21.11.20, kl. 16:56
 28.11.20, kl. 03:16


ANNONSE
ANNONSE

 

ØVRE EIKER: Vi møter Christoffer på en kafé i Åmot. Etter at han sluttet på Coop Extra i Hokksund, har han tatt et midlertidig tilhold i nabokommunen. Men han er fast bestemt på å komme «hjem» igjen – det vil si til Skotselv og Øvre Eiker. Stedet han vokste opp og stedet han savner.

Med seg har han et julehefte – sitt eget – tegnet, skrevet og satt opp – helt av seg selv. Og det anbefales ikke for barn – det slår han fast på første siden. For dette er tegninger for voksne – litt pikante, men ikke vulgære, skriver Eikernytt.no.

Christoffer har tegnet så lenge han kan huske. I hvert fall helt siden han kunne holde en blyant. Siden 2009 har han laget egne tegneseriestriper, men har stort sett bare publisert dette på sin egen facebookside med en begrenset fanskare.

En kamerat, som hadde tegnet for VG, fikk ham på ideen om å gjøre noe mer ut av tegningene sine, og dermed var ideen om et eget julehefte for voksne født.

Lang vei å gå

Det er ingen lett jobb å starte med et julehefte, og det er ikke sikkert det blir flere enn dette ene, men nå vet i hvert fall den 33 år gamle «skossælvingen» hva som kreves. Mye tid og ganske mye penger er to stikkord.

Når det gjelder tiden så startet han for ett år siden. Sjekket rundt og tok kontakt med Eiker Trykkeri for å høre om de ville gjøre en jobb. Det ville dem.

Så var det å lage selve heftet – først som skisser – så strektegninger som ble skannet inn på PC-en og deretter fargelagt og justert. Tekster skulle skrives og det er ingen lett sak for en som helst bare tegner. Og Christoffer innrømmer at han burde hatt noen til å lese korrektur for seg.

Lokale skikkelser

Men nå sitter han med det ferdige resultatet, og sier seg rimelig godt fornøyd – tross alt første gang. Heftet «Stærna & Co – Julen 2020» har mange finurlige tegninger og historier å by på. 

Flere omhandler forfatteren selv, men du vil finne igjen lokale skikkelser gjennom hele heftet. Noen ganger må du se litt ekstra godt på tegningene for å se dem - men du finner dem i oversikten inne i heftet.

Utsolgt – nytt opplag?

Opplaget på 100 julehefter er praktisk talt utsolgt. Faktisk var mange solgt allerede før det forelå i det hele tatt. For at det skulle bli et hefte, var det flere som stilte opp med forhåndsbestillinger og betaling. Ellers ville ikke dette regnestykket gått opp for Engerud.

- Jeg går litt i pluss med 100 solgte julehefter, men altså ikke noe å leve av dette her, sier han til Eikernytt.

Heller ikke podkasten hans har gir noen inntekter å snakke om. Til det er antallet lyttere for lavt. Men Christoffer håper nå å kunne satse mer på tegningen sin – kanskje selge noen striper til aviser og han sikter til og med på en «karriere» som statist i norske filmproduksjoner.

Det var nær blitt en aldri så liten rolle i en film også, med replikker og det hele. Men så barberte han av seg skjegget – det skulle han ikke ha gjort. Der røyk den muligheten – for denne gang.

Vet ikke hvorfor

Fascinasjonen for tegning har han hatt siden barneårene, men hvor den kommer fra, vet han ikke. I hvert fall ikke «arvelig belastet» fra familien, kan han betro oss.

Men det er ikke bare tegninger som interesserer denne noe underlige karen med en spesiell humor. Han samler nemlig også på autografer, og har i dag cirka 2.000 av dem. Det har han holdt på med siden 1996, og utvider stadig omfanget – både i antall og geografisk spredning.

Christoffer Engerud er også typen som liker det analoge – noe han kan holde i handa. Og da snakker vi om CD-plater, DVD-filmer og ikke minst LP-plater. Det å laste ned musikk er liksom ikke hans greie.

Derfor føler han også på det når han nå sitter med sitt eget julehefte i trykket form – med solid papirkvalitet og fine farger. Det er noe helt annet enn noen «likes» på tegningene han legger ut på facebooksiden sin.

Og helt til slutt – innrømmer han at de første skissene til et nytt julehefte neste år allerede er på papiret. Men om det lar seg realisere - gjenstår å se.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE