ANNONSE

SKJERMDUMP: INGAME

Bruker gaming for å senke selvmords-statistikken

Unge i dag har dårlig psykisk helse, men der jenter åpner opp og snakker om problemer sine er det motsatte tilfellet for unge gutter. Selvmord er den vanligste dødsårsaken blant gutter, og det vil «Ingame» forhindre.


Redaksjonen

 05.12.18, kl. 11:40
 13.12.18, kl. 15:43


ANNONSE
ANNONSE

 

NORGE: I den nye youtubeserien «Ingame» spiller en av Norges største youtubere Joachim «Noobwork» Haraldsen og programleder Niklas Baarli med gutter i alderen 12-17 og snakker med dem om hvordan de har det i livene sine.

Målet er å senke terskelen for at unge gutter snakker mer om sine utfordringer.   

- Dårlig psykisk helse er sterkt knyttet til frafallet i videregående skole, som rammer hver tredje gutt. Dårlig psykisk helse er også den dominerende årsaken til at dobbelt så mange gutter går rett over på uføretrygd i dag som for ti år siden, og til at selvmord er den vanligste dødsårsaken blant gutter, sier Ole Richard Haavet, professor i allmenmedisin. 

Snakker gjennom spill

– Vi vil hjelpe guttene til å enklere prate om ting gjennom gaming, sier Noobwork og Baarli - som nå inviterer med seg gutter i aldersgruppen til å spille onlinespill og samtidig snakke om temaer som forelskelse, skilsmisser, kropp, og overganger i livet.

Siden de spiller gjennom karakterene sine i spillet og er anonyme håper de at det blir enklere å snakke rundt små og store utfordringer i livet.

PROGRAMLEDERE: Joachim «Noobwork» Haraldsen og NRK-programleder Niklas Baarli står bak «Ingame». (FOTO: INGAME)

Bra setting 

Prosjektet Ingame gjøres i samarbeid med Mental Helse Ungdom som jobber for økt åpenhet om unges psykiske helse, forebygging av psykiske plager og et bedre psykisk helsetilbud. De tror at gaming kan være et bra sted å snakke med unge gutter om deres utfordringer i hverdagen. 

- Vi vet at gutter har mye vanskeligere for å snakke om de kjipe tingene i livet enn jenter, og de oppsøker sjeldent hjelp ved psykiske helseproblemer, og er overrepresentert i selvmordsstatistikken, forteller Ivar Erik Ree, rådgiver Mental Helse Ungdom.

- Det er tydelig at vi må tenke i nye baner når det gjelder å nå ut til gutta. Mange gutter gamer mye online, og med Ingame vil vi nå ut til gutta der de er og skape mer åpenhet om det som er tungt og skambelagt. For vi mener at det å snakke om det som er tungt, gjør ting mye lettere.

«Ingame»

«Ingame» er altså en Youtube-serie der Niklas Baarli, Joakim «Noobwork» Haraldsen som foregår på innsiden av et dataspill, med to programledere og anonyme spillere (unge gutter).

Vi følger en diskusjon mellom programlederen og gjestene, samtidig som de spiller. Diskusjonene omhandler temaer som «kropp og selvbilde», «skilte foreldre», «overganger», «forelskelse», «fobier og bekymringer», «det å miste noen» med mer.

- Det er nok mer tabu hos gutter enn hos jenter å snakke om at man ikke har det bra. Det må handle om å lage en kultur der det er vanlig og ikke skambelagt for gutter å snakke om det, avslutter Rune Helland fra Mental Helse.

LES OGSÅ: Inviterer til gratis julefeiring for ensomme og vanskeligstilte


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE