ANNONSE

ALLE FOTO: BENEDICTE HAUGAARD / DRM24

«Skam»-Sana på Fjell for å åpne nytt jentenettverk i Drammen

Det ble full applaus fra salen da Iman Meskini fra Skam dukket opp under åpningsfesten til Forandringshuset Drammen og jentenettverket «United Sisters» fredag ettermiddag.


Benedicte Haugaard

 10.12.18, kl. 09:31
 19.12.18, kl. 00:04


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Forandringshuset Drammen er et nyetablert kultur- og aktivitetstilbud for ungdom og unge voksne i Drammen, og fredag ettermiddag ble det holdt åpningsfest for jentenettverket «United Sisters» i Fjell Kirke.

Med over 60 påmeldte deltakere gledet Aisha Iqbal i Forandringshuset Drammen seg til en kveld full av julestemning og gode samtaler.

Jentenettverket «United Sisters» er for alle jenter mellom 13 og 26 år. Her tilbyr vi arrangementer som å spise julegrøt og åpne pakker sammen, til å dra på Trigger i sentrum. I tillegg har vi en ambisjon om skape samtalegrupper hvor jenter kan diskutere det som interesserer og engasjerer dem. Dette kan for eksempel være jenters roller i arbeidslivet, eller kjønnsroller i samfunnet, forklarer Iqbal.

Under arrangementet ble det servert middag, og jentene poppet popcorn og tok bilder. Det ble gjennomført bli-kjent-leker, og «Dance Off» på PlayStation - hvor vinnerne selvfølgelig fikk premier.

UNITED SISTERS: Mellom 40 og 50 jenter møtte opp for å møte Skam-skuespilleren.

Celebert besøk

Fredag var Iman Meskini, som spilte Sana i NRK-serien Skam, tilstede for en sofaprat med jentene i nettverket. Det ble stormende jubel og mye fnising fra fansen da 21-åringen kom inn i rommet.

21-åringen startet å snakke om sin oppvekst som muslim i Norge, og hvordan det var å gå på en videregående skole med kun to andre muslimer. Hun snakker om russefeiringen uten alkohol, og hvordan klassekameratene reagerte når hun tok på seg hijaben som 10-åring - til tross for at moren hennes er helt norsk.

- Det er vårt valg som kvinner og muslimer. Folk må slutte å tro at vi blir tvunget til å bruke hijaben, sa Iman Meskini innledningsvis.

KJENT FJES: Det var ingen tvil om at den 21 år gamle skuespilleren er et forbilde for unge jenter på Fjell. 

Hijab og militæret

Meskini tok også imot spørsmål fra deltakerne, og snakket om sin skuespillererfaring, samt. hennes muslimske identitet, og det var ingen tvil om at den flerkulturelle jentegjengen hadde mange spørsmål - spesielt om Skam, hijab og militæret.

- Jeg anbefaler alle, både gutter og jenter, muslimer og ikke muslimer, om å søke seg inn i militæret. Du kommer deg vekk, du møter nye mennesker, du oppdager nye steder og du blir kjent med deg selv på en helt ny måte. Du får tid til å reflektere over hvem du vil være, og slipper å tenke på små valg som tar plass i hodet ditt, som for eksempel hva du skal spise og hva du skal kle på deg, sa skuespilleren til fansen.

Hun legger også til at det norske militæret tar hensyn og er villige til å lære om andres tro, kultur og ritualer.

- De spør, legger til rette, og har respekt for at folk er forskjellige. Eksempelvis så fikk jeg eget bønnerom under oppholdet mitt. 

FIKK SVAR: Jentene på Fjell fikk svar på alt de lurte på - fra spørsmål om hijab, til livet i militæret. 

Forfatter

Hun trekker frem Skam og militæret som høydepunktene i livet. Det, og jobben hun har gjort for Plan International hvor hun blant annet har vært i India. I tillegg har hun skrevet en bok som hun er stolt av. En bok om hennes identitet og religion - og selvfølgelig hijaben.

- Vi bruker timesvis på å scrolle oss gjennom Instagram-feeden vår, og leser heller på en skjerm, enn i en bok, så jeg designet rett og slett boken min slik at den likner på Instagram-appen. Du leser boken gjennom bilder og kommentarfelt.

I boken svarer hun på spørsmål mange nordmenn har om muslimsk kultur og hijab. Hun svarer på hvorfor noen muslimske kvinner bærer hijab, hvorfor noen ser på hijaben som undertrykkende, og om det føles undertrykkende for den som bærer den.

FORFATTER: Iman Meskini har sluppet boken #MinHistorieMinMening i Instagram-format.

LES OGSÅ: Fikk tildelt 327.000 kr til oppussing av lokalt grendehus

Se flere bilder:

...


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE