ANNONSE

ARKIVFOTO: JOAKIM FJELDLI / DRM24

Årets julimåned: - Tørreste og varmeste på 117 år

Årets julimåned har slått både nedbør-, tørke- og varmerekorder, på enkeltstasjoner og på fylkes- og landsdelsnivå.


Benedicte Haugaard

 03.08.18, kl. 10:01
 10.08.18, kl. 14:22


ANNONSE
ANNONSE

 

NORGE: Måling av været startet i 1901, og årets juli har ifølge meteorologene vært den varmeste og tørreste på 117 år. Gjennomsnittstemperaturen for hele landet i juli lå nemlig 4,3 grader over normalen.

Når det gjelder gjennomsnittstemperatur på landsbasis deler årets rekord førsteplassen med temperaturrekorden i 2014 på 14,5 grader døgntemperatur, men juli har likevel slått mange andre rekorder. 

Årets julimåned har slått både nedbør-, tørke- og varmerekorder, på enkeltstasjoner og på fylkes- og landsdelsnivå. Rekordene gjelder både for enkeltmålinger og for månedsgjennomsnitt.

Blant annet har vi i hittil i sommer hatt 40 tropenetter. I fjor registrerte målerne bare én. 

DRAMMEN:
Stasjonen på Berskog målte 28,1 mm nedbør i juli. (SKJERMDUMP: YR.NO) 

Rekordene i Drammen

Med 28,1 mm nedbør på én måned i Drammen kåres årets julimåned til den nest tørreste måneden siden værmålingene startet i 1900, om man skal stole blindt på værstasjonen på Berskog. Året etter, 1901, står fortsatt som tidenes tørreste sommer med 50 prosent av normalen. 

Når det kommer til temperaturer var det varmest på målestasjonene på Blindern i Oslo, og Berskog i Drammen, som begge målte en gjennomsnittstemperatur på 22,2 grader.

Buskerud har hatt en gjennomsnittstemperatur på 16,0 grader i juli, noe som er et avvik på 5,5 grader fra normalen.

Det er ikke første gang Buskerud ligger i toppen som varmerekordholder. 20. juni 1970 ble Norges høyeste målte temperatur noensinne oppdaget, og det var Nesbyen med sine 35,6 grader. 

Nå kommer den norske sommeren

Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes sier til Yr.no at hun tror rekordjaget er over for denne gang - mye på grunn av sesongen vi går inn i som består av kortere dager og kaldere luft, men også fordi rekordene henger ekstremt høyt. 

- Det ser ut som vi går inn i en periode med vanlig, norsk sommervær, og det vil være vanskeligere å sette årsrekorder. Noen august-rekorder kan komme, men det ser hvertfall ikke ut som det kommer noen rekorder den første uken. 

LES OGSÅ: Her er konsekvensene av ekstremværet


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN

ANNONSE