ANNONSE

UENIGE: Fra venstre Eivind Knutsen (Drammen Ap), Tor Tveter (Nedre Eiker Høyre) og Lavrans Kierulf (Drammen Frp) har ulike synspunkter på kommunevåpenet.
FOTO: NYE DRAMMEN

«Årringene» forkastet - vil starte hele prosessen på nytt

Det ble klart etter at fellesnemda møttes for å diskutere saken torsdag. Nå går det mot en ny og tidkrevende tautrekking ingen kjenner utfallet av.


Benedicte Haugaard

 11.10.18, kl. 13:45
 16.10.18, kl. 16:28

Alexander Jansen


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN/SVELVIK/NEDRE EIKER: Fellesnemnda møtte torsdag opp i lokalene til Nye Drammen med kommunevåpenet på agendaen.

Det var på forhånd klart at flertallet av drammenspolitikerne, i tråd med folkeopprøret om kommunevåpen, ikke ønsket den mye omtalte innstillingen fra arbeidsgruppa videre

Men også Fellesnemndas leder og Nedre Eiker-ordfører Bent Inge Bye poengterte at han ikke var «komfortabel» med forslaget, i likhet Ap-kollega Eivind Knudsen fra Drammen. Kun Svelvik-ordfører Andreas Muri (H) var positiv til «Årringene» som en endelig løsning når politikerne hadde sagt sitt rundt bordet.

FellesnemndaMØTE: Her ble kommunevåpenet diskutert frem og tilbake torsdag.

Omstart

I motsetning til Frp og Lavrans Kierulf som vil beholde Drammens eksisterende byvåpen, ønsker flertallet i Fellesnemda nå å starte hele prosessen på nytt. Først skal saken behandles i bystyret i Drammen og kommunestyrene i Svelvik og Nedre Eiker innen utgangen av året. 

Da skal også Drammens nåværende byvåpen tas med i vurderingen som et fremtidig, felles kommunevåpen. Men både Nedre Eiker og Svelvik har signalisert at det ikke er aktuelt, og da blir trolig den eneste løsningen et helt nytt forslag - som må utarbeides av profesjonelle i en ny prosess en gang i 2019.

En mulighet som ble lansert av Aps Mads Hilden er imidlertid at alle dagens tre kommunevåpen fortsatt kan benyttes i den nye storkommunen.

Alle tre kommunevåpnene er flotte og tradisjonsrike. Vi bør kunne ta dem med og bruke dem videre. Drammens kommunevåpen kan eksempelvis være Drammens byvåpen videre, sa Hilden.

LES OGSÅ: Omstridt kommunevåpen-innstilling vrakes av drammenspolitikerne

- Står i stampe

Leder av arbeidsgruppa som vedtok «Årringene» som innstilling til nytt kommunevåpen, Tor Tveter (Nedre Eiker Høyre), mener saken nå har kommet «helt ut av proporsjoner».

- Er det i det hele tatt mulig å bli enige på tvers av kommunene?

- Vi står i en stampe her, det er helt klart. Men nå velger jeg bare å forholde meg til det kommunestyret bestemmer, og handle derifra, sier Tveter.

- Drammens eksisterende byvåpen skal nå vurderes som alternativ til tross for vedtaket om at nye Drammen skal ha et nytt kommunevåpen? Kan det omgjøres?

- Ja, et vedtak kan selvfølgelig gjøres om til enhver tid. Så det er en mulighet. Men nå må vi først bestemme oss for hva vi ønsker, sier Tveter.

STRIDENS KJERNE: Mange vil beholde dagens byvåpen (til venstre). Til høyre er innstillingen for nytt, felles kommunevåpen etter mange måneders arbeid.

- Bortkastet med folkeavstemning

Til tross for det voldsomme engasjementet i befolkningen, er Tveter klar på at en folkeavstemning ikke er veien å gå for å avgjøre kommunevåpenets skjebne. 

- Du trenger ikke journalisthøyskolen for å regne deg fram til at Drammen har flest innbyggere og vinner en slik avstemning. Det blir helt feil da utfallet er gitt på forhånd. Og en slik fremgangsmåte kan vi ikke basere samarbeidet vårt på, sier Tveter.

Han poengterer at prosessen videre nå uansett begynner å bli dyr, og håper det ikke blir en ny ørkenvandring. Han har følgende oppfordring til innbyggerne:

- Jeg har et håp om at folk kan bli like interessert i politikk som i kommunevåpen.

LES OGSÅ: Kritikken hagler: Vil erstatte Drammens byvåpen med dette

Bye: - Tror vi blir enige

Fellesnemdas leder og ordfører i Nedre Eiker, Bent Inge Bye, tar det hele med knusende ro og forteller at han ikke er overrasket over utviklingen i kommunevåpen-saken. 

- Dette er noe som berører folk og som skal sette sitt preg på den nye kommunen over en lang tidshorisont. Symbolikken er viktig, så da gjelder det å finne frem til noe som alle kan stå inne for, sier Bye.

- Men hvordan skal man bli enige? 

- Jeg tror nok at vi kommer frem til en løsning, men hvordan kan jeg ikke si her og nå. Nå må vi først ta stilling til om Drammens eksisterende våpen kan benyttes, og så får vi se på alternativene, sier Bye. 

- Blir man enige før 1.1.2020?

- Et kommunevåpen må man ha, sånn er det bare. Skulle det bli så gæli' at vi ikke rekker det før overgangen får det nye kommunestyret behandle det, sier Bye. 

LES OGSÅ: Presenterte finaleforslagene til nytt kommunevåpen

Kierulf: - Fortsatt håp

Lavrans Kierulf (Drammen FrP) synes det er synd at ingen andre ønsket å skrinlegge prosessen en gang for alle, og beholde Drammens byvåpen videre. Til tross for at han fikk mye kjeft under torsdagens møte, er han likevel mer optimistisk i dag, enn i går.

- Det er 10 prosent seier likevel, selv om jeg kun fikk min egen stemme. Nå som denne årringen/spiralen/bomringen endelig er kastet, ser jeg lysere på at dagens kommunevåpen får en ny sjanse, sier Kierulf.

Nå håper han politikerne kan tenke økonomisk før de sender diskusjonen rundt nytt kommunevåpen ut på en ny ørkenvandring. Han mener dagens «pengegalopp» er unødvendig, og er redd det blir fryktelig dyrt å hyre inn profesjonelle til en ny runde.

- Jeg ønsker å stoppe hele prosessen. Jeg ønsker ikke at det skal brukes mer penger og ressurser på videre utredninger, og vil fortsette med dagens kommunevåpen. Dette er helt «galemathias»!

LES OGSÅ: 
Aksjonerer for å beholde kommunevåpenet

Flere på glid?

Kierulf har imidlertid troen på at flere partier kan være på glid også over kommunegrensene.

- De andre partiene er heldigvis mer ydmyke nå, enn tidligere, og har gått med på at dagens kommunevåpen skal tas med i vurderingen i møtene. Selv om fellesnemnda ikke ønsker å se dagens kommunevåpen videre, kan det hende by- og kommunestyrene stemmer annerledes. Jeg vet Høyre og AP er delt, men resten aner jeg ikke hva tenker. Det blir spennende, sier Kierulf.

- Akkurat nå er jeg bare fornøyd med at Drammens nye kommunevåpen ikke skal se ut som en reklameplakat for et prevensjonsmiddel!


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE