ANNONSE

ILLUSTRASJONSFOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Advarer påsketuristene: Skogbrannfare og bålforbud i påsken

Fra 15. april blir det forbudt å tenne bål i skog og utmark. Samtidig melder brannvesenet om skogbrannfare over hele Østlandet.


Redaksjonen

 11.04.19, kl. 21:15
 24.04.19, kl. 22:48


ANNONSE
ANNONSE

 

BUSKERUD: Det betyr at det «generelle bålforbudet» fra 15. april til 15. september i år faller inn under påsken. Det er ikke ofte man opplever skogbrannfare allerede før påske, men det er tilfelle i år som følge av mye tørr vegetasjon fra i fjor, og en lang periode uten nevneverdig nedbør.

- Det er store forskjeller innad i vårt område nå. På solsidene har snøen smeltet, og med sol og vind og fjorårets tørre løv og gress, er det stor fare for brann. Her er det uaktsomt å gjøre opp ild, sier Henrik Trømborg, beredskapskoordinator i Drammensregionens brannvesen.

Drammensregionens brannvesen har allerede rykket ut på gressbrann i år, som viser hvor tørt det kan være i enkelte områder. Bålforbudet betyr at du ikke kan fyre opp for eksempel bål, engangsgriller eller bålpanner på skogsturen. Brannvesenet ber alle om å være forsiktige, og forteller at bakken ofte er tørrere enn man tror. Det er dessuten meldt sol og tørrvær ut langtidsvarselet, så skogbrannfaren bare øker.

Ditt ansvar

Andre steder ligger det fortsatt snø. I henhold til forskrift om brannforebygging kan det gjøres opp ild i skog og utmark også etter 15. april dersom det åpenbart ikke er fare for brann, for eksempel ved at det ligger snø på bakken. Men hvis ilden kommer ut av kontroll er det du som har ansvaret.

Brannvesenet forteller at de får mange henvendelser fra personer som lurer på om de kan bruke griller og bålpanner i hagen. Det generelle bålforbudet gjelder i utgangspunktet for utmark, og altså ikke for gårdsplasser, hustomter, dyrket mark, osv. Grilling i hagen rammes altså ikke av bålforbudet, men man er allikevel nødt til å bruke hodet. For:

- Alle er pålagt å være aktsomme ved bruk av ild, og dette gjelder ikke bare i perioden med bålforbud. Dersom det er fare for brann er det ikke lov å gjøre opp ild, forteller Trømborg.

Oppfordringen fra brannvesenet er klar: Er du usikker på om det er trygt å tenne bål - la det være!

LES OGSÅ: Sjekk det påskeværet!


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE