ANNONSE

KRIGSSONE: Politiet måtte bruke sjokkgranater for å spre mobben som herjet i bygatene etter demonstrasjonen lørdag. Blant dem var både politiske aktivister og lokale ungdommer.
FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Leserinnlegg: - Noen må ta ansvar for sine egne

Drammen Venstre krever at ansvarlige for grupperingene som deltok i de voldelige opptøyene på Strømsø må sette ned foten.


Redaksjonen

 11.04.21, kl. 20:22
 23.04.21, kl. 10:37


ANNONSE

 

MENINGER: Lørdag 10. april 2021 kommer for mange til å bli stående igjen som en sørgelig dag i Drammens historie. Scenene som utspilte seg rundt organisasjonen SIANs demonstrasjon på Strømsø Torg er feil på så mange måter at vi mener det må tas grundig tak i.

Det er utilgivelig at SIAN misbruker denne rettigheten til å lage store arrangementer som de vet godt at vil samle masse mennesker i en kritisk fase av pandemibekjempelsen. Å sette vårt og andres lokalsamfunn i unødvendig risiko for enda en smitteoppblomstring var hodeløst og uansvarlig.

Men det er like stor grunn til å kritisere motdemonstrantene. For også de må bruke huet.

Grunnloven gir både SIAN og alle andre grunnleggende rett til å demonstrere. Denne rettigheten går foran smittevernloven. Verken vi som lokale folkevalgte eller politiet som lokal utøvende ordensmakt hadde hjemmel til å forby arrangementet av smittevernhensyn.

«Det er like stor grunn til å kritisere motdemonstrantene»

Prinsipielt synes vi det er flott at Grunnloven gir dette vernet. Det bør sitte svært langt inne å kansellere borgeres meninger. Derfor er vi også glad for at Statsforvalteren overstyrte vårt lokale vedtak i fjor om å nekte SIAN og andre liknende organisasjoner tilgang til å demonstrere blant annet på Strømsø Torg – og har beklaget at vi stemte for dette opprinnelig.

Men: Mens kritikken av SIAN er gjennomgående og tverrpolitisk, er det bemerkelsesverdig stille når det kommer til motdemonstrantene. Det eneste vi har registrert fra politiske og organisatoriske stemmer av betydning, er lavmælt mumling og noen dårlige bortforklaringer, som vi vil imøtegå påstand for påstand:

1. «Motdemonstrasjoner må organiseres bedre»

Feil – for det skulle ikke vært noen motdemonstrasjon. Både fordi alle skal holde seg unna unødvendig sosial kontakt fram til koronaviruset er dødt og begravet. Og fordi slike motdemonstrasjoner som vi så i går i praksis er gratis reklamebyrå for en organisasjon som SIAN. Dersom ingen hadde møtt opp og byen hadde gitt kollektivt blanke, ville SIAN vært en flau ansamling på et par stykker som sto og ropte ut i lufta og skjemmet ut seg selv.

2. «Du kan ikke peke på grupperinger, dette var enkeltstående individer»

Feil. For det første vet vi at det var politiske organisasjoner til stede, og for det andre er det vanskelig å se for seg at så mange mennesker samler seg uten noen form for organisering. Handlinger kommer ikke av seg selv. Handlinger følger holdninger. Og holdninger må konfronteres. Ellers eskalerer de til stadig mer alvorlige handlinger.

3. «Reaksjonene kommer på grunn av at vi har latt ekstremt tankegods utvikle og kultivere seg uten motstand. Vi har en forpliktelse til å ta til orde mot slike krenkelser mot andre mennesker»

Feil. For det første: Å utøve vold er et valg hver og en må stå til ansvar for. Å skylde på noen andre for at man selv har valgt å kaste stein, sparke og slå andre mennesker, eller spre potensielt livstruende smitte ukritisk, er feigt og ulogisk. Og for det andre: er det en ting vi bør bli flinkere til i vår tid, så er det å tåle kritikk. Mot oss selv og mot andre.

For:

- At noen står på et torg og krenker en bok, det må vi tåle.
- At noen lager tegninger eller skriver harselerende historier, det skal vi tåle.
- I Drammen og i Norge skal terskelen være svært høy for å kansellere meninger fordi de krenker andre.

_A1I8181.jpgPOLITISK VOLD: Venstreradikale grupperinger fra organisasjoner med tilhold i Oslo var lørdag i Drammen og gjorde seg bemerket med aggressiv oppførsel og hindring av politiets arbeid. 

Å bruke eller prøve å bruke vold for å true andre til stillhet, slik vi har sett eksempler på denne triste helgen, er handlinger som ikke hører hjemme verken i Drammen eller Norge. Det bør heller ikke være akseptabelt noe annet sted. Å bruke religion som argument for å gå løs på andre mennesker, er ikke greit. Og det må tas knallhardt avstand fra.

Det er lett å ta avstand fra SIAN, og det skal vi fortsette med. Hver gang SIAN fremsetter ytringer og konspirasjoner som er feil og unødvendig sårende og splittende, skal vi si fra.

Men vi må også ta avstand fra den andre siden. Fra de som tyr til vold, som selv rettferdiggjør sin farlige atferd fordi de mener at SIANs ytringer er krenkende.

Nå trenger vi at politiske og religiøse grupperinger som måtte føle seg truffet; det være seg partier, trossamfunn, dialogforum eller andre organisasjoner, går ut og viser lederskap gjennom å sette ned foten.

Slik atferd er uakseptabel! Vold er uakseptabelt!

 

Av
Herman Ekle Lund
Gruppeleder for Venstre i kommunestyret

Anders Wengen

Kommunestyremedlem for Venstre


LES OGSÅ:


SIAN-kaoset i bilder - slåss med både politiet og hverandre

Gateslag og opptøyer i sentrum etter SIAN-demo

Fire mindreårige innbragt: - Bekymret over antall ungdommer som deltok


Etterforsker terrortrussel mot SIAN før demonstrasjonen

Kommunen: - Alle som var på demonstrasjonen bør teste seg


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE