ANNONSE

MELDTE SEG UT: Ståle Sørensen etter en turbulent periode i lokalpolitikken. Han mener Miljøpartiet har blitt autoritært og lukket.
ARKIVFOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24

Leserinnlegg: «MDG gjør sin sti smal»

Drammens største MDG-profil tar i et leserinnlegg et kraftig oppgjør med partiet etter årets omdiskuterte landsmøte.


Redaksjonen

 05.04.21, kl. 20:59
 16.04.21, kl. 11:12


ANNONSE

 

MENINGER: Det MDG jeg ble med i 2013 var et litt rufsete, hippie-inspirert parti. På mange måter et svært liberalt parti og iallefall nytenkende. 

Det MDG jeg jobbet for og som jeg ønsket å bidra til at skulle vokse frem var et liberalt grønt folkeparti som samlet hele spekteret av grønne velgere fra SV til Høyre. Et parti som kunne samarbeide begge veier i politikken. Et parti med klare borgerlige, liberale tendenser i synet på enkeltmennesket, familiepolitikk, retten til å velge selv. Et parti som dyrket private alternativer til det statlige. Samtidig et parti med et sterkt omfordelingsprinsipp til grunn. Dette partiet finner man i dag i Tyskland og Finland. Dette er store partier med opptil 30 prosent oppslutning.

«Fremstår som en sekt for rettroende»

Det MDG vi fikk fremstår i dag mer som en sekt for rettroende. Hvis Gud er påbud og forbud. Går man gjennom det nye programmet så tror jeg det er må være Norgesrekord innenfor påbud og forbud. Og slettes ikke bare innenfor klima og miljøområdet. Nye MDG fremstår rett og slett som autoritært og lukket.

Som tidligere medlem har jeg sett utviklingen over tid. Først normale landsmøter med god mat og dans etterpå, hvor omtrent halvparten av deltagerne skal ha noe spesielt, vegansk, vegetarisk, halal- you name it - flott! Så endret man det til vegetarisk som hovedvalg - skulle man ha kjøtt eller fisk så måtte man krysse av under «allergier og spesielle behov» på invitasjonen. Landsmøtet etter dette ble helvegetarisk med vegansk som mulig tilvalg og så flyttet man alkoholserveringen fra bordene til en bar i et annet rom hvor man måtte gå ut og hente seg en øl selv. Så til slutt kulminerte det hele med et helvegetarisk/ vegansk landsmøte med total alkoholforbud under landsmøtemiddagen.

Du kan godt le og synes dette er tullete å henge seg opp i. Men det er det ikke. Det viser tydelig en gradvis glideflukt hvor stien gjøres smalere og takhøyden lavere. Hvor stadig flere føler at man ikke passer inn, at man ikke «er god nok» for partiet. Hvor sånne som meg med normale laster og vaner ikke lenger føler seg velkommen. Jeg er ikke alene. Istedenfor å bre seg ut, så lukker MDG dører for nye velgergrupper.

Når jeg som er langt mer opptatt av klima og miljø enn gjennomsnittet, som støtter ideen om å redusere kjøttforbruket og gradvis fase ut oljeavhengigheten. Når jeg ikke lenger føler meg velkommen. Hvem er det da MDG ønsker å appellere til?

Som gruppeleder og innehaver av en rekke politiske verv for MDG gjennom en årrekke har min jobb vært å åpne dører for nye velgergrupper. Slik de Tyske og finske grønne lykkes i. Men jobben blir mer og mer vanskelig da dørene kraftig slås igjen av andre.

«Oppleves mer og mer autoritært og toppstyrt»

Det oppleves mer som en sisyfos-prosess enn en politisk prosess. Fordi MDG oppleves mer og mer autoritært og toppstyrt. Noen sammenligner det nye MDG med AKP(ml) Sammenligningen er ikke helt ute. Akkurat som AKP(ml) mangler den liberale ryggmargsrefleksen i partiets organer.

Nå tenker du sikkert at dette skrives som en slags hevn, i avmakt, men det er heller skrevet i tristhet over at Norge ikke fikk det grønne liberale folkepartiet som Tyskland og Finland har fått. Jeg beundrer de som fortsetter i MDG å kjempe for å bre ut og ikke snevre inn MDG. De er modige, men de er dessverre for tiden stemt ned og i mindretall.

Valget i høst blir et valg om hvem man iallefall ikke vil ha. Mange av MDGs velgere vil også være slike. Folk som synes alternativet er enda dårligere.


Av

Ståle Sørensen
Kommunestyremedlem, tidligere gruppeleder, førstekandidat til Stortinget og i kommunevalg for MDG


LES OGSÅ:

Sørensen melder seg ut av MDG: - Ikke verdt det
Ståle Sørensen kastet ut av kommunestyregruppa til MDG
Sørensen: - Liten motivasjon for å komme tilbake
Sørensen kastet som gruppeleder i Miljøpartiet


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE