ANNONSE

Leserinnlegg: Demoer må gå fredelig for seg, men hvordan?

Drammen SV mener det er viktig å markere sin motstand mot Sians meninger, og har forslag til hvordan dette kan gjøres på en best mulig måte.


Redaksjonen

 12.04.21, kl. 17:18
 23.04.21, kl. 20:38


ANNONSE

 

MENINGER: Noen mener at den islamfiendtlige organisasjonen Sian (Stopp islamiseringen av Norge) ikke burde fått tillatelse til å demonstrere på grunn av koronatiltakene.

Det blir en avsporing, siden problemet vi står overfor er noe vi hadde både før pandemien og vil potensielt kunne ha etter pandemien. Samtidig skal det sies at smittevernrådene gjør det vanskelig for seriøse aktører å ta til gatene for å motdemonstrere.

Faktum er at Sian har tillatelsen gjennom Grunnloven. Prinsipielt kan politiet nekte noen en slik tillatelse, men terskelen er meget høy (jf. politilovens §11).

Så er det noen som mener at det beste er å ikke ha en motdemonstrasjon. Det beste er å «tie slikt i hjel» og ikke gi dem mer oppmerksomhet enn det de selv kan lage med tre-fire personer og høyttalere. Det er også en avsporing. Her legger man da ansvaret på de som tar til motmæle mot hatprat. Vi må aldri tie. Vi vil benytte anledninga til å opplyse om Facebook-siden «Stopp SIAN», med mange kloke innspill og refleksjoner rundt disse demoene.

Faktum er at det alltid vil være noen som kjører motdemo. Heldigvis. Deres motdemo er en like klar rettighet slik som Sians demo. Så hva kan vi gjøre?

«Det vil alltid være noen som kjører motdemo. Heldigvis»

Den første tanken man burde legge fra seg er å invitere Sian inn i varmen, gi dem scene og diskutere med dem som om de var likeverdige debattanter. Det fører i verste fall til en normalisering. Husk at dette er folk som ønsker å rense muslimer fra Norges og Europas overflate.

For det andre er det viktig at man året rundt slår hardt ned på islamofobt tankegods. Man gjør det motsatte når man f.eks. gir 1,8 millioner kroner (!) i statsstøtte til islamofobi som kanaliseres gjennom organisasjonen HRS (Human Rights Service). De politiske partiene som aktivt støtter slikt året rundt har null troverdighet på dette området.

For det tredje må ordføreren, slik som hun gjorde to dager etter demoene, si tydelig fra om at pøbelatferden enkelte utviser på slike demoer er totalt uakseptabelt og noe vi ikke ønsker i Drammen.

Og sist men ikke minst, må man legge en plan for neste demo og sørge for at ikke noen få bråkmakere ødelegger for det flertallet av motdemonstrasjoner ønsker, nemlig fredelig motdemo hvor man verbalt markerer sin motstand mot Sian.

_R2I8297.jpgDIALOG: De første minuttene av demonstrasjonen på Strømsø Torg gikk fredelig for seg. Her deler politiet ut munnbind til de som møtte opp. (FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24)

En måte å gjøre det på er at troverdige aktører (det kan være politiske partier og organisasjoner som driver med antirasistisk arbeid) som inviterer til felles arrangert motdemo. Man kan gjerde inn motdemo-området akkurat slik Sians området gjerdes inn, utpeke vakter som registrerer de oppmøtte med navn, informerer tydelig både før og under demo at kasting av gjenstander er uakseptabelt (det blir også vanskelig å ha med seg en hel haug med egg, poteter eller steiner).

_R2I8509.jpgBLE «STEINET»: Etter hvert måtte SIAN beskyttes av politi med skjold for å kunne fortsette. På bakken ligger det steiner som har blitt kastet mot talerne. (FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24)

Å lage bråk i en slik setting blir også sosialt uakseptabelt når motdemo organiseres på denne måten. Vakter kan eventuelt geleide de individene som ikke klarer å oppføre seg ut av demoens inngjerdede områder.

I disse pandemitider vil også vaktenes oppgave være å minne folk på å holde avstand til hverandre. Men helst skulle vi sett at verken Sian eller andre demonstrerte mens vi har så strenge smitteverntiltak som alle bør følge.


Av

Rune Kjeldsen
Gruppeleder, Drammen SV

Kjetil Andreas Balog
Leder, Drammen SV

Tony Burner og Åse Lund
Kommunestyrerepresentanter, Drammen SV

Reidun Eli Nylehn
Vararepresentant, Drammen SV


LES OGSÅ:

Løfter gateslaget med ungdommer til kommunestyret

Leserinnlegg: - Noen må ta ansvar for sine egne

SIAN-kaoset i bilder - slåss med både politiet og hverandre

Gateslag og opptøyer i sentrum etter SIAN-demo

Fire mindreårige innbragt: - Bekymret over antall ungdommer som deltok

Etterforsker terrortrussel mot SIAN før demonstrasjonen

Kommunen: - Alle som var på demonstrasjonen bør teste seg


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE