ANNONSE

JOSHUA FRENCH: 36-åringen har en unik historie som han nå er klar for å fortelle i en foredragsturné.
FOTO: DRAMMEN TEATER / PRESSEBILDE

Avslører nye detaljer om Kongo-saken i et utsolgt Drammens teater

Billettene til Joshua Frenchs foredrag har blitt revet bort, og flere norske byer har sett seg nødt til å sette opp ekstraforedrag. Også i Drammen er alle teaterets 480 plasser utsolgt.


Benedicte Haugaard

 16.10.18, kl. 11:43
 18.10.18, kl. 20:48


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Torsdag 18. oktober kommer Joshua French til Drammens teater for å fortelle om bakgrunnen for fengslingen og dødsstraffene i Kongo, og om åtte år i håp om en diplomatisk løsning.

Og billettsalget til foredraget gikk fort unna, både i Drammen og i flere andre byer. Flere arenaer har sett seg nødt til å sette opp ekstraforestillinger etter forespørsel.

- Det er helt utsolgt, sier markedssjef i Drammen teater, Anniken LeFranc, som bekrefter at 480 billetter har blitt revet bort.

Avslørte nye detaljer i premieren

French overlevde åtte år i fengsel, fire dødsstraffer, en livstidsdom, et erstatningskrav på nesten en halv milliard kroner og flere fluktforsøk. I 2017 kom French hjem til Norge og lever i dag som en fri mann.

Under premieren på Nøtterøy mandag viste 36-åringen seg for første gang offentlig, og avslørte nye og hittil ukjente detaljer fra den utrolige historien i Kongo: Blant annet at han og avdøde Tjostolv Moland lette etter nedgravde penger, og at kongolesiske myndigheter solgte opplysninger til norsk presse.

- Jeg har gledet meg til dette i årevis, min rett til å fortelle min historie på egne premisser, sa French i følge Dagbladet.

Han fortalte også om umenneskelig forhold i fengselet, hvor han skal ha blitt banket opp regelmessig.

- Det var fluer, mygg, kakerlakker og tusenvis av rotter i fengslet. Vi levde som flyktninger. Jeg har veldig respekt for de som ER flyktninger, sa French ifølge avisen.

- Blottet og ærlig 

Saken går inn i historien som en av de mest spennende sanne thrillerne som har skjedd i moderne norsk historie, med stadige vendinger og dramatikk.

- Livet i fengslene i Kongo er en saga av utrolige personlige historier med fengselsopprør, fluktforsøk, drap og tortur, masseslagsmål og uutholdelige forhold uten strøm og mat i ukesvis, samt sykdom og lidelse. Det er også unike historier om sterke vennskap som utviklet seg i fangenskapet. Det er en historie om overlevelse og motgang under ekstreme forhold og hva som gjør at mennesket overlever selv i de mest håpløse situasjoner, skriver Drammens teater.

I foredraget deler han sin historie og sine erfaringer om krisehåndtering og motivasjon og om menneskets overlevelse i et av verdens farligste land. Han snakker ut om vold, mobbing og frykt.

«Mordene i Kongo»

Og foredraget er mer aktuelt enn noensinne. Allerede neste uke slippes kinofilmen «Mordene i Kongo» med Aksel Hennie og Tobias Santelmann i hovedrollene.

Slik beskrives filmen av FilmWeb:

Våren 2009 krysser de to nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland grensen til Øst-Kongo. Få dager seinere spres nyheten om at deres innleide sjåfør er funnet drept. Etter flere netter på flukt i den mektige kongolesiske jungelen, pågripes de to og dømmes til døden. Når Tjostolv Moland etter fire lange år i fengsel blir funnet død på cella, mistenkes Joshua French for drapet på sin beste venn. I møte med den nedbrutte Joshua French tar filmen oss med på en reise tilbake til en gåte som har vært gjenstand for alle slags spekulasjoner. Kjent som «Kongosaken» utvikler de skjebnesvangre hendelsene i Kongos jungel seg til en politisk og diplomatisk betent symbolsak som lenge synes uløselig.LES OGSÅ: Lokal Farmen-deltaker til sykehus etter endt opphold


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE