ANNONSE

HERE WE GO AGAIN: Spider-Man i velkjent positur.
FOTO: United International Pictures

Ny og oppgradert Spider-Man

På relativ kort tid introduseres nå Spider-Man i enda en fornyet innpakning, i unge Tom Hollands skikkelse.


Robert Depuis

 08.07.17, kl. 09:03
 16.07.17, kl. 16:42


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Denne gangen har han kommet hjem igjen til Marvel, Spider-Mans rettmessige eiere. Sony tviholder fortsatt på rettighetene, og har ikke sluppet han helt, men inngått et samarbeid med Marvel.

Marvel får dermed låne sin egen karakter slik at han kan innlemmes i deres lukrative «Avengers-franchise» hvor han i tegneseriene er et naturlig tilskudd.

En helt ny start er heller ikke helt den fulle sannhet, da den nye Spider-Man ble introdusert allerede i «Captain America: Civil War» hvor han hadde sin minneverdige ilddåp blant de resterende etablerte superheltene Ironman og Captain America.

Tony Stark, fortsatt med en jovial Robert Downey Jr. i rollen, tar med Peter Parker på en omvisning med assisten Happy (Jon Favreau) traltende etter.

«The Avengers»-aspirant

Dermed skipper denne filmen hele Spider-Mans etterhvert velkjente bakgrunnshistorie, og nøyer seg med å forklare den med en enkelt replikk. Det er for så vidt greit nok det. Den fokuserer heller på Spider-Mans opplevelse av det første møte med deler av «the Avengers», som har satt dype spor i hans motivasjon og ambisjon for å bli innlemmet i «the Avengers».

Noe Ironman selv, Tony Stark, mener han er for umoden til og lar han heller være en del av et opptreningsprosjekt som mer eller mindre overlater han til seg selv. Så, når filmens antagonist Adrian Toomes alias Vulture, spilt av en alltid severdig Michael Keaton, kommer til overflaten med sin lysskye våpenindustri basert på stjålet utenomjordisk teknologi, ser Spider-Man sin mulighet til å skinne og endelig bli tatt seriøst.

Selv i alt sitt ungdommelige mot går ting ikke alltid som planlagt. Vulture viser seg å være en større motstander en forutant, samtidig som livet som en tenåring er frustrerende nok med alle de dagligdagse ungdomsproblemene det medfører.

Michael Keaton har byttet ut sin 25 år gamle «Batman» drakt til fordel for en «Volture» drakt

Superhelt og nerd

Tonen holdes lett, og befriende lite selvhøytidelig. Ironien flyr lett mellom slagene. Etter flere filmer hvor den ene superhelten etter den andre prøver å overskygge hverandre, er denne filmen befriende fri for det, med unntak av noen gjesteopptredener av «Ironman».

Tom Holland gjør en hederlig innsats som Peter Parker, alias Spider-Man. Han balanserer hele tiden på en knivsegg for å ikke bli bitte litt for irriterende, og holder seg for det meste på den riktige siden. Hans karakter er en nerd helt inn til hans siste DNA, og det passer hans personlighet strålende. Samspillet og det assorterte opprøret mot Tony Stark og hans stadige overlegne holdning og motvilje til innlemming, som smitter videre til hans enda mer overlegne assistent Happy, fungerer godt.

Spider-Man drakta har dessuten blitt tilført noen nye spennende oppgraderinger av Tony Stark, som er en ny retning vi ikke tidligere har sett. Det funger overraskende godt og kommer godt med i kampen mot det stigende antall skurker.

Tom Holland som Spider-Man tar en pust innimellom alle heltedådene

Økende lyst for mer

Dramaturgisk følger filmen en etter hvert velkjent Marvel-formel, så ingen overraskelser der. Regien innehas av et forholdsvis ukjent blad ved navn Jon Watts.

Han har en stødig hånd på det hele, uten de store krumspringene. Bildene er nokså standard komponert, med et foto som oppleves litt kjedelig og kontrastløst. Effektene holder faktisk en litt skuffende standard, hvor selvsagt mye imponerer i sedvanlig Hollywood stil, men selve effektene på Spider-Man der han hopper rundt og klatrer opp og ned bygninger ser litt rart og unaturlig ut. Det oppleves litt for kunstig og tegnefilmaktig.

Men selv i sine mangler, har den mer enn nok av underholdningsfibre intakt. Man sitter igjen med et intensiverende positiv inntrykk og en økende lyst for mer av Marvels kanskje mest kjente og ettertraktede superhelt, som endelig har kommet hjem.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE