ANNONSE

TALENT: I kjølvannet av debutalbumet vant Eivind Westhagen i 2016 Drammen kommunes kulturstipend. Dette er coveret på hans nye utgivelse .
FOTO: Eigil Korsager

Seilskute-basert folkrock-drammenser slipper nytt album

For fem år siden sa folkrock-artisten Eivind Westhagen opp jobben og flytta om bord i sin 100 år gamle seilskute for å vie tiden til musikken. Nå er den maritime musikeren aktuell med albumet «Time to Leave Things Behind».


Redaksjonen

 30.11.17, kl. 22:41
 10.12.17, kl. 10:35


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: 1. Desember er plata ute på alle strømmetjenester på nett, samt at det finnes et eksklusivt lite opplag på cd og vinyl.

Sa opp jobben - ble båtboer

Eivind Westhagen vendte landjorda og det konforme A4 livet ryggen for fem år siden, da han bestemte seg for å si opp jobben, kjøpe ei skute og bli båtboer for å frigjøre tid til musikken.

Tilbake i Oslo etter endte musikkproduksjonsstudier ved et universitet i England, stod den nyutdanna musikeren noen år tidligere med et diplom i hånda, som viste seg å ikke lede til en eneste studiojobb. Etter halvannet år i en helt vanlig jobb uten å ha overskudd og tid til å dyrke lidenskapen, fikk han nok.

- Jeg har aldri følt jeg har passa inn noe sted og alltid måttet gjøre ting på min egen måte. Vi er privilegerte her til lands hvor alle kan studere og bli det vi vil, men det har sin pris. Det kommer så mange dyktige og håpefulle ut av de kunstneriske utdanningsinstitusjonene at bare et fåtall kan jobbe med drømmen sin og mange må livnære seg på andre områder enn det de er utdannet i. Jeg klarte ikke å finne meg til rette i det og ville finne en løsning hvor jeg kunne bo rimeligst mulig og frigjøre tid til å jobbe med musikken min. Når du kjøper en hundre år gammel skute usett for å seile den hjem og flytte om bord, og bare stoler blindt på at planen holder vann, da befinner du deg i utgangspunktet i en ganske håpløs situasjon.

Ikke lenge etter at skuta var kommet i Westhagens eie, begynte problemene å melde seg.

- De fikk rett, de som spurte om jeg hadde kjøpt meg arbeid, da jeg fortalte folk om kjøpet av ei gammal treskute. Den holdt jo på å gå ned, så jeg ble nødt til å sette den på land og skifte noen bordganger under vannlinja for å holde den flytende, men nå er hun potte tett og flyter som en dupp! Det er jo nesten en fulltidsjobb i seg selv å ha en skute som denne, så det blir jo knapt tid til musikken, kan Westhagen fortelle med et lite glimt i øyet.

Westhagens første plateslipp «My Deepest Inspiration» ble utgitt i 2014, ett år ut i livet som båtboer, på artistens eget selskap, men interessen fra pressen uteble. Albumet var selvprodusert uten noen kommersielle eller profesjonelle aktører involvert og gjort på lavbudsjett.

- Med en alt for dårlig innsats i arbeidet mitt opp mot pressen rundt utgivelsen, var det, i følge artisten selv, kanskje ikke så rart at det druknet i havet av annen musikk. Først nesten to år senere ble arbeidet lagt merke til av Tekstforfatterfondet som innvilget Westhagen et arbeidsstipend og ikke lenge etter ringte de fra kulturavdelingen i Drammen kommune, byen han vokste opp i, med gladnyheten om at han var vinner av deres Kulturstipend 2016 som han mottok i Drammens Teater under arrangementet kulturens festaften, alt på bakgrunn av Westhagens egenproduserte debutalbum.

Nytt albumslipp

Mye båtarbeid til tross, er artisten nå omsider klar med nytt plateslipp. 1. Desember er ventetiden over for de som har gledet seg til plata som bærer tittelen «Time to Leave Things Behind». Da blir albumet nemlig sluppet og sjøsatt på havet av strømmetjenester der ute på internett. Vinyler og cd’er har allerede vært i forhåndssalg fra Westhagens hjemmeside en liten stund, (som vil være eneste utsalgssted i tillegg til på konserter) og artisten selv gleder seg til å sende ut bestillinger og vise frem hva han har jobbet med siden forrige utgivelse.

Plata har blitt til på ymse steder. Med moderne studioutstyr er man ikke nødvendigvis bundet til et studio.

- Noen spor har blitt tracka hjemme på barnerommet på Konnerud hvor jeg vokste opp, noe hjemme i stuene til de som spiller på skiva. Trommene ble lagt på et øvingslokale i Oslo og pianoet ble spilt inn på et kjøkken i Italia. Og mye er selvfølgelig gjort om bord i skuta, noe som har bydd på visse utfordringer. Akustiske opptak har måttet bli gjort mellom måkeskrik, regnskurer og vindvær med uling i mastene. Det eneste som er gjort i et profesjonelt lydstudio er CD- og digitalmastringa, ellers er mixing og vinylmasteren gjort mer eller mindre under havets overflate. Men, det er nok ikke sjømannsviser vi får høre i denne omgang, kan artisten røpe.

Musikken beskriver selv vel kanskje best selv ved å låne bort ørene til den, men sjangermessig kan nok plata treffe de som har hjertet i folkrockens verden, med alt det den måtte omfavne. Westhagen har vind som blåser fra alle himmelretningene samtidig i seilene og blir ført frem av viser, folk, pop, rock, blues og country, men kapteinen holder allikevel skuta på stø kurs med sine hender av særpreg og egenart på roret. Platecoveret er i seg selv et lite kunstverk av en tilsynelatende umulig optisk illusjon, der artisten på fotosessionen til albumcoveret allerede holder opp og viser frem den ferdige plata, som igjen nødvendigvis må vise det samme bildet av at han holder opp og viser frem den ferdige plata, som igjen… ja, du skjønner tegninga, men det må nesten sees.

- Jeg ville også at artistnavnet mitt skulle befinne seg som en rekvisitt i coverbildet i stedet for bare å stå med trykte digitale bokstaver utenpå fotografiet, så min egne håndtegna logo inngår som en del av interiøret i det allerede litt kaotiske og surrealistiske bildet. Artistnavnet og logoen er for øvrig etternavnet mitt «Westhagen» symmetrisk og på finurlig vis designet til å kunne leses speilvendt, alt tegnet i en sammenhengene strek. Har du gransket forsiden og oppdaget logoen kan det jo være på tide å gjøre som tittelen også indikerer; Time to Leave Things Behind, og ta en titt på baksiden hvor logoen kommer mer til sin rett og titte på sporlista.

- Å gi ut plate selv kan fort føles som en veldig lang seilas uten så mye som et pust i seilene. Det er en lang overfart man legger ut på fra man først kaster loss når idéen er skapt til man går i land igjen på andre siden og prosjektet er rodd i land. Nå er jeg vel omtrent der at jeg har sjøfugl sirklende rundt mastetoppen og jeg har fått land i sikte. Hvordan mottakelsen blir når jeg setter føttene i land den 1. desember blir veldig spennende å se. Jeg håper jo noen vil anmelde plata når den blir sluppet fri og at det kanskje er noen radiokanaler som har lyst til å lufte noen spor, sier Westhagen med et lurt smil om munnen.

Maritim musiker

De par siste årene har Westhagen lagt ut på en seilbåtturné i indre Oslofjord hvor han har brakt musikken sin ut på sjøveien og spilt for et nytt publikum på en rekke vannhull med egen brygge, eller nær tilgang til en, nedover langs kysten. Turnéen har blitt godt mottatt på spillestedene han har stukket ut kursen til, som blant annet puber og barer i Oslo, Sætre, Oscarsborg, Drøbak, Son, Moss, Holmestrand og Holmsbu. Det første året ble Redningsselskapet med på seilas til den første konserten hvor de dokumenterte turnéåpningen med en video og påfølgende reportasje i neste utgave av RS-magasinet.

- En noe spesiell opplevelse ble det i Holmsbu gjestehavn i sommer der vi skapte rene festivalstemningen og holdt en uanmeldt konsert etter en lang dags seilas i 15 sekundmeter vind. De aller fleste i havna satte pris på spontankonserten, bortsett fra en som rapporterte om bråk fra en båt til politiet. Da de uniformerte sjøfarende etter hvert la til med politibåten og jeg ønska dem velkommen som publikum fra scenekanten, måtte de nok innrømme at dét ikke helt var årsaken til oppmøtet på brygga, forteller Westhagen.

– Men de posta hendelsen på Twitter, som jeg bad om og var selvfølgelig fornøyd med det!

Seilbåtturnéen har blitt avsluttet med en festival i hjemmehavna hvor skuta har blitt rigga om til scene og flere andre artister også har blitt invitert med og stått på både plakaten og scenedekket og spilt for et kortreist, lokalt publikum. Til sommeren kan Westhagen ha med seg to album i skipskista når han legger ut på en ny seilbåtturné.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE