ANNONSE

TRØKK: Kvelertak innfridde skyhøye forventninger for rockefansen på Union Scene fredag.
ALLE FOTO: ROBERT DEPUIS

En kanonkveld med Kvelertak

«Metallica er et modigere band enn jeg trodde, som frivillig vil følge etter Kvelertak på scenen i sin Europaturne».


Robert Depuis

 01.04.17, kl. 16:37
 08.04.17, kl. 17:27


ANNONSE
ANNONSE

 

DRAMMEN: Yret ligger tett over Drammen en tidlig fredagsaften. Det vil liksom ikke gi slipp, men det er greit nok, for det er perfekt vær for en rockekveld. Stemningen er mørk og overraskende ensomt der jeg trasker over Ypsilonbroen med sine to pilarer pekende mot himmelen, som to rockefingre. En perfekt rockebro tenker jeg, mens jeg innerst inne føler at jeg kanskje overkompenserer litt nå, for manglende vorspiel.

Fraværet av en slurk med øl føles faretruende som en festbrems, der jeg trasker videre med journalistpass og kamera. Her skal det bivånes og observeres, da må sansene være skarpe. Vel inne på Union, merkes det en forsiktig stemning der jeg passerer dørvaktene. Etter en liten prat med en alvorlig, men imøtekommende dørvakt, får jeg høre at de forventer rundt 500 mennesker.

Hva? Ikke mer, tenker jeg for meg selv mens jeg smyger meg lett forbi jakkekøen. Kanskje drammenserne ikke hadde fått med seg all hypen rundt dette bandet. De skal jo tross alt varme opp for selveste Metallica på deres Europaturné i år. Det er ikke dårlig for et band som utelukkende synger på norsk. Det baner jo for kvalitet, og pluss på noen Spellemannspriser, så er lista lagt temmelig høyt. 

I det jeg når enda en vaktpost hører jeg rock fra scenen allerede. Nysgjerrigheten er stigende der jeg runder hjørnet og ser en vokalist i en samedrakt. Bandet er fra Tromsø og heter «Ondt Blod». Og for en bonusgodbit det var. Nå er vi virkelig i gang, tenker jeg, selv om rocke foten til publikum fremdeles er satt litt på håndbrekket. Det er jo alltid ulempen med å være oppvarmingsband. Men det hindret ikke tromsøværingene, for de ga full gass til det hvite teppet senket seg. Da var stemningen satt og forventningene til noe enda større raskt i emning. Ølkøene vokste plutselig i lengden og spenningen likeså. Etter en lengre pause begynner ting å skje, aktiviteten på scenen var påfallende større og bakgrunnsmusikken ble brutalt borte. Nå skjer det, Norges nye rockedegger har ankommet.Bang, så er vi i gang. Trøkket er enormt fra første note, og gitarene vrenger av sted i sin herlige riff. Jeg må si at dette kan fort bli ekstremt vanedannende. Inn kommer vokalisten i sin karakteristiske hubromaske, og vrenger sine lunger i full kraft når han skriker mer enn han synger. Ørene gir etter for det kraftige volumet. Fornuften i meg ergrer seg over glemte øreplugger, mens rockeren i meg bare fnyser selvtilfreds. Riffene av de tre gitarene på scenene fortsetter i herlig tempo, akkompagnert av heftig bassriff og en meget tilstedeværende trommeslager. Ingen tid for ballader her. Det er en merkelig miks av sjangere vi har å gjøre med her, vanskelig å putte dem i noen kategori. Det fornemmes som en blanding av rock og death metal med mye annet slengt i miksen. Pluss på det med en ren og skjær spilleglede, så har du noen fantastiske rockere å ha med å gjøre.

Godt å forstå hvorfor James Hetfield fra Metallica skrøt så fælt av dette bandet på Twitter etter en konsert i California noen år tilbake. Lett å se hvorfor de også vil ha de med på sin Europaturne. For at de synger på norskt er bare eksotisk, og uansett er det umulig å høre hva vokalisten synger - hvis du ikke er blodfan da, og kan tekstene utenat. For her bare hamrer toget av sted uten tid stil å stoppe på holdeplassene. Trøkket er enormt fra scenen, og det begynner å bli det blant publikum og. Etter flere sanger av kraftige trykk, føles nesten et behov for en tur i trykkammeret, for å utligne litt av trykket som har bygd seg opp. Men lysten for neste sang trumfer det snikende behov.

Ingenting varer evig dog, og avslutningen er faretruende, da plutselig en av gitarspillerne griper mikrofonen og utpeker Drammen som den nest beste konserten de har hatt på denne turneen når det gjelder trøkk fra publikum. Det var en merkelig ting å si tenker jeg, men samtidig befriende ærlig da sånne konserter har en tendens til alltid å være best i den byen de er i. Så da tenker jeg at dette må være den perfekte utfordring for oss drammensere å sørge for at vi neste gang øverst på tronen og best, samtidig som resten av drammenserne kjenner sin besøkelsestid og fyller dette fantastiske lokalet til randen. 

Konserten nærmer seg slutten, og musikktoget er i ferd med å nå siste holdeplass. Siste ekstranummer er i gang, og plutselig kommer «Ondt Blod» ut fra skyggene og akkompagnerer «Kvelertak» på siste nummer. Scenen er smekkfull av spilleglede, og det hele føles som et bisart og verdig avslutning på en heftig konsert. Takk skal dere ha.Ute i yret igjen, og jeg smiler for meg selv der jeg atter en gang trasker over drammens rockebro. Midt på broen havner jeg bak tre andre mer saktegående brogjengere, som har også har vært på den samme konserten. Jeg melder meg ikke på i samtalen, men tyvlytter. Praten går over hele linja, før den går inn på konserten og han ene lyser opp med blanke øyne. Han synes konserten var fantastisk, mer enn fantastisk faktisk. At han hadde skyhøye forventninger og at konserten overskred til og med de. De andre nikket samtykkende før våre veier skiltes ad igjen. Det er vanskelig å være uenig.

Jeg vred om nøkkelen og kjørte hjemover med tanken om muligheten for å endelig å nyte en kald øl før leggetid. Radioen kommer på og der lyder «Metallica» over eteren. Jeg får et smil om munnviken og en sterk følelse av at «Metallica» er et modigere band enn jeg trodde, som frivillig vil følge etter «Kvelertak» på scenen i sin Europaturné.

Se bilder fra konserten her:

...


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE