ANNONSE

DESPERATE TIDER: Familien får endene til å møtes med å brette pizzaesker.
FOTO: ARTHOUSE

Mesterlig sørkoreansk samfunnskritikk

«Parasitt» er annerledes og frisk, og som med sin underliggende samfunnskritikk har noe på hjertet. En perle!


Robert Depuis

 01.02.20, kl. 18:46
 14.02.20, kl. 21:30


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Den sør-koreanske filmen «Parasitt» har gått sin seiersmarsj verden rundt, og toppet nylig det hele med seks Oscar-nominasjoner, samt er fjorårets gullpalmevinner fra verdens kanskje mest kjente og prestisjetunge filmfestival, Cannes Filmfestival.

Sånt danner en ellevill hype, spesielt i filmkretser verden rundt, og setter umiddelbart forventningene i høysete.

Nå har endelig filmen fått sin norgespremiere, og for dem som venter på noe godt, som floskelen sier, har ventetiden virkelig vært verdt det. Hypen må sies å være ekstremt velfortjent - og vel så det.

Parasitt_02.jpgPÅ BAKKEPLAN: Et lite gløtt av solen.

Skjevheter i samfunnet

«Parasitt» er en film som har mye på hjertet, en genuin fortellerglede, og gjennomfører det med en klinisk presisjon. Regissør Bong Joon Ho, med blant annet filmer som «The Host», «Snowpiercer» og «Okja» på samvittigheten, begir seg igjen ut på en betraktning av skjevhetene i samfunnet - og spesielt klasseskillene mellom rik og fattig. Det er et tema som gjennomsyrer de fleste av hans filmer.

Selve historien konsentrerer seg rundt en arbeidsløs familie på fire, som bor nede i en forfallen kjeller hvor eneste utsikt er en bakgate hvor lokale festløver later vannet. Familien er meget sammensveiset, og tjener til livets opphold med å brette pizzaesker. Plutselig dukker det opp en gylden mulighet som vil snu den håpløse tilstanden, og deretter har spillet for en bedre tilværelse startet.

Parasitt_03.jpgBAKGATENE: Den lange gåturen hjem.

Ingen søt mentalitet

Premissene er lagt, og det hele utfolder seg straks til en minneverdig opplevelse hvor ingenting holdes tilbake. «Parasitt» er en film som stadig overrasker der man minst aner det. Historien utvikler seg annerledes enn en typisk Hollywoodfilm ville utfoldet seg, og dramaturgien holder ingenting tilbake.

Selv om det ligger en moral her, har den ingen behov for å komme til overflaten når desperasjonen tar overhånd. Det er ikke alltid lett å vite hvor sympatien ligger underveis. Dette gir grobunn for en meget underholdende og overraskende morsom film med en mørk undertone. Her er det ingen søt mentalitet, men mer fokus på det menneskelige overlevelsesinstinktet som slår inn i ulike varianter.

Regien er stram, hvor alt er nøye tilrettelagt. Skuespillet er upåklagelig. Foto formidler det hele med noen nydelige bilder, som gjerne holdes i ro. Lydbildet er forholdsvis nedtonet, med en underliggende dramatisk musikk, og tempoet er perfekt tilrettelagt med en klipp som gir det hele rettferdighet.

Parasitt_04.jpgSØSKEN: På evig jakt etter gratis Wi-Fi-signal.

Perfekt miks

«Parasitt» er en perfekt sammensveiset miks, med en historie som virkelig har noe på hjertet. Resultatet er en liten perle av en film, som er befriende fri fra Hollywood-malen.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE