ANNONSE

MUMIEN: En lenket Egyptisk prinsesse (Sofia Boutella) blir avhørt av Tom Cruises karakter Nick Morton
FOTO: United International Pictures

Stjernegalleri uten kjemi

Selv Tom Cruise virker å ha gått tom i denne rebooten av en klassisk Hollywood-figur.


Robert Depuis

 09.06.17, kl. 18:16
 16.06.17, kl. 13:16


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: I bunten av manusforfattere for denne filmen finner man anerkjente navn som David Koepp og Christopher McQuarry, hvor sistnevnte høstet inn en Oscar for «De Mistenkte».

Det i seg selv bør borge for kvalitet, men er ikke nok til å ro i land en fornuftig og underholdende nok nyskapning av en av Hollywoods store klenodier. Den streber med å finne sin plass i sjangeren, og klarer ikke helt å bestemme seg for hva den vil være.

I et hull laget ved hjelp av militært materiell finner de noe som lusker i ondskapens skygge

Mange mumier

Allerede tilbake til 1932 introduserte Hollywood oss for «the Mummy», da med Boris Karloff i hovedrollen. Deretter i årenes løp, har figuren i ulike former og skikkelser besøkt lerretet. 

Sist ute var «The Mummy» fra 1999 med en gemyttlig Brendan Fraser i hovedrollen. Den utviklet seg etterhvert til en hel franchise, av vekslende og etterhvert dalende kvalitet. Med effekter av tvilsom karakter, som føltes utdatert allerede når den kom ut, klarte den å veie dette opp med en viss sjarm og jovialitet.

Den Egyptiske prinsessen Ahmanet viser sitt sanne jeg

Store navn på plakaten

Hollywood følte derfor tiden nå var inne for en ny versjon med nytt blod og innhold, men har selvsagt beholdt samme tittel så man kan leve videre på et innarbeidet navn og en diskutabel legendestatus. Og for å være helt sikker på suksess - putte store Hollywoodnavn på rollelisten.

Øverst på listen finner vi Tom Cruise. Han spiller Nick Morton, en soldat av ukjent rank som er utstasjonert i gamle Mesopotamia, bedre kjent som dagens Irak.

Sammen med sin kollega Chris Veil (Jake Johnson), jakter de på en antikk skatt skjult i ørkensanden, ved hjelp av et stjålet skattekart. Etter en lite gjennomtenkt misjon bak fiendenes linje, med hjelp av flaks, desperasjon og massevis av tilfeldigheter, kommer de over en skjult Egyptisk sarkofag i et hemmelig gravkammer. Denne sarkofagen viser seg å inneholde en 5000 år gammel prinsesse med onde tendenser, grunnet en pakt med Dødens Gud. Herfra går det ikke lang tid før helvete slippes løs.

Russell Crowe som Dr. Henry Jekyll, og navnet er ingen tilfeldighet

Mangelfull kjemi

«The Mummy» drønner av sted fra første bilde, med ymse inntrykk. Historien føles fjern og rotete, med desperate forsøk på å holde en lett og humoristisk tone som ikke alltid fungerer optimalt. Kjemien mellom Tom Cruises karakter og den kvinnelige motparten, Jenny Halsey, spilt av Annabelle Wallis, føles strippet for personlig kjemi. De skal liksom ha en romantisk link, som i stedet virker anstrengt og unaturlig.

Foto, som selvsagt holder normal Hollywoodstandard, blir i enkelte actionscener litt for nærgående og tett på skuespillerne, med et resultat av uklarhet og en strobeaktig effekt. Noe som er irriterende og etterhvert nokså slitsomt å følge.

Regissør Alex Kurtzman, mest kjent for sine produsent- og manuskvaliteter i ulike filmer og tv-serier, klarer ikke helt å få maks ut av sitt team. Manuset har for mange mangler, og skuespillerene føles uinspirerte og umotiverte. Historien klarer ikke helt å bestemme seg hva den vil være. Det er litt av alt, uten å tilfredstille noe av det den prøver på.

Humoren føles på det beste keitete. Skrekkscenene med mumier som agerer mer som zombier skremmer ikke nok. Den onde prinsessen virker fortapt, og sliter med å finne sin egentlige motivasjon. Og Russell Crowes karakter Dr. Henry Jekyll, som er hentet fra et annet velkjent litteraturverk, føles underbyggende malplassert der han som øverste leder i en mystisk organisasjon jakter all verdens ondskap.

Det virker som om samtlige kun legger et minimum av innsats i produksjonen for å heve sin antagelig høye summer av dollars, uten å ville legge sjelen i det. Produksjonsverdien er selvsagt imponerende, og enkelte scener holder en høy underholdningsverdi - blant annet en flystyrt som er intens og meget velgjort. Men det klarer ikke helt å overskygge alle mangler og det litt skuffende inntrykket man er etterlatt med når rulleteksten kommer.

Tom Cruise og Jenny Halsey ombord i et styrtende fly.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE