ANNONSE

SUPERHELT: Kaptein Supertruse i klassisk superhelt-posering.
FOTO: FOX FILM

Tull og tøys fra øverste hylle

Kaptein Supertruse leverer prompehumor med stil for både store og små.


Robert Depuis

 11.06.17, kl. 19:10
 16.06.17, kl. 13:16


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: «Kaptein Supertruse» er basert på den amerikanske barnebokserien med samme navn av Dav Pilkey. Den baserer seg rundt de to guttene George og Harold, som merkelig nok har blitt til Thomas og Harald på norsk.

Om det har noe med en viss norsk fredagskvelds underholdningsshow er uvisst. Uansett, de to er noen klassiske rampeunger, som stadig er ute etter moro og å lage ugagn. Dette går selvsagt ikke upåaktet hen, og gir Rektor Krupp enormt med hodebry. Hans etter hvert eneste agenda blir å ta dem på fersken slik at de kan straffes.

Thomas og Harald, utenom når de gjør rampestreker, er også ivrige tegneserieskapere, og Kaptein Underbukse er deres superhelt. En superhelt som kun er kledd i en underbukse og en lang rød kappe, og det er det.

Thomas og Harald i sin trehytte som er et arnested for viltre historier og oppfinnsomme påfunn

Finurlig og kreativ

Filmen starter finurlig nok med fortellingen om Kaptein Supertruse og hans tilblivelse, som med et glimt i øyet henter mye inspirasjon, eller rett og slett stjeler fra «Star Wars» og «Supermann».

Det brukes tilnærmede barnetegninger til å formidle tilblivelsen, mens Thomas og Harald forteller sin fortelling og henvender seg til oss seere ved å bryte den fjerde veggen. Det fungerer utmerket.

Vi introduseres raskt og effektivt med de to hovedpersonene og hva for slags verden de lever i. Det hele er gjort på en meget oppfinnsom og kreativ måte.

Thomas og Harald må stå skolerett for rektor Krupp

Deretter følger vi dem i virkeligheten, og får et innblikk i deres verden av ugagn. Rektor Krupp er stadig en torn i deres side, og sammen med klassens tyster Melvin klarer de å få lokket Thomas og Harald inn i en felle - noe som gir rektor en berettiget grunn til å skille dem og putte dem i hver sin klasse.

I en desperat handling fra å la det skje, klarer mirakuløst Thomas og Harald ved hjelp av en magisk ring funnet i en pakke med frokostblanding, å hypnotisere rektor Krupp.

Og dermed får de rektor Krupp til å agere som sin egen superhelt Kaptein Supertruse og alt det innebærer av komplikasjoner. Og det er godt å ha rektor Krupp på laget, når den nye læreren med det sveitsiskklingende navnet Dr. Bæsjebleie inntar skolens scene med en visjon om å utrydde latter og straffe de som forårsaker det.

Dr. Bæsjepleie i sin Einstein framtoning med en ambisjon om å utrydde latter

Lekenhet

Filmen har en herlig fortellerglede og tar noen utsøkte fortellergrep. Designen baserer seg på 2D-tegningene fra boka, og har klart å beholde det gjenkjennelige uttrykket selv i overførselen til 3D. En stil som for øvrig finner mye inspirasjon fra «Knøttene». Den har beholdt sin lette og ukompliserte stil, men samtidig klart å skape en kompleksitet i sin uttrykksform.

Uttrykksformen matcher munterheten og føles ekstremt befriende med den freidige og uhøytidelige tilnærmingen. Den har noen elementer av ulike, alvorlige temaer som ensomhet og mangel på tilhørighet, men mest av alt baserer den seg egentlig mest på tull og tøys med prompehumor i høysetet.

Men selv i alle sine banaliteter og primitive humor, er det utført på en slik måte at resultatet føles nokså sofistikert. Den innehar en viss klasse som overdøver vulgariteten og fremstår som et friskt pust. Filmen er garantert en suksess for de mindreårige, og voksne som ikke helt har sluppet lekenheten helt vil trekke på smilebåndet i jevne mellomrom.

En veldig vellykket animasjonsfilm, som føles befriende underholdende for både store og små, med sin stramme og sjarmerende miksturer av tull og tøys.

Thomas og Harald ler seg nesten i hjel i møte med Kaptein Supertruse

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE