ANNONSE

KJENT STIL: Whitney Houston i sin klassiske sang positur
FOTO: Tour de Force

Whitney – suksessen som ble til et monster

Whitney Houston - skyggesiden av den amerikanske drømmen.


Robert Depuis

 27.06.17, kl. 22:05
 02.07.17, kl. 22:56


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Det starter ved den tragiske slutten, den sørgmodige februardagen i et hotellrom i 2012, før vi går bakover i tid, fra hennes tidlig oppvekst, via hennes musikk gjennombrudd på 80-tallet, til hennes siste suksessfulle turnè i 1999, da fasaden så smått startet å slå sprekker etter årevis med narkotika misbruk.

Man kan ikke føle noe annet enn en tristhet over Whitneys dystre skjebne, som hun dessverre deler med flere, hvor den umenneskelige kjendistilværelsen og mangel på et privatliv, til slutt suger livskraften ut av en.

Ingen solskinnshistorie

Dokumentaren om Whitneys liv formidles gjennom intervjuer av mennesker tett i hennes omgangskrets, bandmedlemmer og familiemedlemmer som forteller deres versjon av hvordan de opplevde Whitney som person. Det vises gamle og nye arkivbilder, samt Whitneys egne private videoer av ymse kvalitet.

Bildet vi får er ingen solskinnshistorie, selv med drøssevis av millioner solgte plater og en suksessfull skuespillerkarriere.

Historien er til tider et gripende innblikk i et sammensatt og komplisert menneske med en tragisk skjebne. Hennes seksualitet, hennes ambivalente forhold til sin foreldre, hennes gudstro, hennes avhengighet og indre demoner, hennes ensomhet, hennes sangkarriere hvor flere rundt hennes egen tilhørighet mente hun solgte sjela si til pop i stedet for å holde fast ved dype afroamerikanske musikktradisjoner, blir alle nevnt og delvis drøftet.

Med på kjøpet får vi et uunngåelig innblikk i hennes omstridte ekteskap med Bobby Brown, som fortsatt oppleves som en drittsekk, men samtidig fungerte som et slags forløsende fristed for Whitney. Her kunne hun være seg selv, fri fra alle blodiglene som kretset rundt henne, for å kreve sin del av kaka.

Whitney deler scenen med sin tidligere ektemann Bobby Brown

Viktige personer er fraværende

Men selv om vi glimtvis ser små øyeblikk bak masken, små blikk som fanger hennes tristhet og ensomhet, kommer man aldri helt innpå den private Whitney.

Helheten føles litt rotete. Det er for mange viktige og avgjørende personer tett på Whitney som ikke er tilgjengelig eller nekter å stille opp i denne dokumentaren annet enn i gamle arkivfoto.

Den kanskje aller viktigste, som var tettest på Whitney, og som var hennes beste venn gjennom titalls år, Robyn Crawford, glimrer med sitt fravær.

Whitney sammen med sin beste venn Robyn Crawford

Dokumentarfilmen har dog sine små øyeblikk. Et bilde av henne sammen med sin datter på scenen etterlater et dypt inntrykk, når man kjenner til fortsettelsen, hvor datteren deler morens tragiske skjebne tre år etter.

Alt i alt et ujevnt, men til tider gripende innblikk i en legendarisk sangerinnes liv, som har satt dype spor i musikkindustrien og som alltid vil bli spilt på radioen i uoverskuelig fremtid, lenge etter at denne dokumentaren har havnet i det evige opplag.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE