ANNONSE

MICHAEL BAY, KONGEN AV STORSLÅTT FANTASI: I de offisielle bildene som følger filmen, føler regissør Michael Bay et behov for å bistå, her sammen med sitt kamerateam nederst til høyre.
FOTO: United International Pictures

«Transformers: The Last Knight:» Nei, nei og NEI!

Med samme regissør som de foregående fire filmene, kommer den femte filmen om levende roboter som lever blant oss forkledd som luksuriøse sportsbiler eller andre menneskeskapte maskiner.


Robert Depuis

 24.06.17, kl. 10:37
 05.08.17, kl. 01:37


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Filmen starter i den bekmørke middelalderen, med selveste Sir Lancelot og hans medsammensvorne. De befinner seg midt i et blodig slag, på den tapende siden. De venter utålmodig på en fordrukken Merlin og hans magiske evner for å vinne slaget. Merlins magiske evner er derimot avhengig av et spyd med mektige krefter gitt av en antikk Transformer som kan transformerer seg til en trehodet jerndrage. 

Så når Merlin omsider dukker opp på slagmarken med sitt spyd og den antikke Transformer i dragemodus, hjelper de Lancelot & co med å vinne slaget. Klipp til nåtiden, og noe som føles som en endeløs introduksjon av nye og gamle karakterer som befinner seg i en krig som har oppstått mellom menneskene og Transformerne. 

Optimus Prime, lederen for de gode transformere Autobots, som forøvrig er en av de kjedeligste, monotone og moralske heltene filmhistorien har klart å produsere, er på vei til sin hjemplanet Cybertron. Planeten har blitt ødelagt av Quintessa, en slags ond mekanisk gud. 

Hun klarer å hypnotisere Optimus Prime ved hans ankomst, og får han til vende seg mot menneskene og bli en viktig brikke når de kjører resten av planeten mot Jorda, som egentlig er en annen planet som har vært i kamp med Cybertron i gammel tid og som hun nå vil utslette. Og jeg har ikke engang nevnt Mark Wahlbergs rolle i dette eller hva Optimus Primes nemesis Megatron onde plan er, samt hvordan en forvillet Anthony Hopkins har klart å havne i dette sammensuriet av et forsøk på en historie. 

Dessuten har selvsagt hendelsen i middelalderen noe å si for verdens redning og en direkte link til den nye kvinnelige rollen. Ja da, du har lest riktig, dette er hva Hollywood er kapable til å hoste opp for tiden, og har dessuten ingen problemer med å spytte inn 1,85 milliard for å visualisere det.

Mark Wahlberg og nykommer Laura Haddock i samtale med Michael Bay i hvitt

Rotete og sjarmløs

Filmen føles like rotete som forsøket på forklaring av en historie, som spriker i alle retninger og som etterlater små gulp av sure oppstøt som ikke kan skyldes tidligere inntak av fast føde.

Alle karakterene, hvor de fleste er nye med flere unntak som bl. a. Mark Wahlberg, gjentar sin rolle fra film nummer fire, og Bumblebee, den gule Camaroen som er like trofast mot den det måtte være, føles smått irriterende, platt og ekstremt likegyldig. Du heier nesten på karakterenes endelikt for å slippe lidelsen av å oppleve dem.

Den lille sjarmen den første filmen innehadde, er totalt fraværende og forsvunnet i alt virvaret. Filmen pøser på med meningsløse interaksjoner som etterlater fortvilelse over hvorfor jeg befinner meg her, og hva jeg ellers kan bruke mine neste to timer på hvis man unnslipper dette spetakkelet.

Soldater i kampmodus med Josh Duhamel i en samtale med Michael Bay

Men håpet ligger alltid der for muligheten for noen formildende øyeblikk. Kanskje kjøre på med noen gigantiske kampscener mellom robotene, gjerne transformers dinosauruser med sine nyklekte unger, masser av heftige påkostede bilscener med alle de for tiden hippeste sportsbilene som blir vist frem i reneste reklamestil, barn som kjemper mot ED-209 fra Robocop, fantastiske eksplosjoner i luft og på land, og selvsagt dette årets store slager, en ubåtjakt kan hjelpe på?

Og jo da, som filmen skrider frem kan man krysse av en etter en, faktisk alle de overnevnte scenene dukker omsider opp. Men ingen av de klarer å engasjere, faktisk føles det som en prestasjon å lage actionscener så totalt fraværende av underholdning og innlevelse, at det etterlater et håp om et hurtig klipp til neste scene. Noe som dessverre er en umulighet i en filmlengde på 2 timer og 29 minutter.

Michael Bay regisserer nykommer Isabela Moner, som spiller en foreldreløs mestermekaniker

Optimus-spoiler

Når så Optimus endelig dukker opp i all sin nye ondskap, stiger optimismen, før den brutalt blir slått ned når han blir forvandlet til god igjen etter å ha hørt Bumblebees virkelige stemme - som har tilfeldigvis blitt fikset av en liten foreldreløs jente med supermekaniker evner. Hjertet dunker ekstra hardt da, og når Optimus igjen kjemper for de gode føler man plutselig en tilnærming mot det onde.

Michael Bay har stålkontroll på hendelsene, og behandler det manglende manuset med det største alvor. Her bruker han nesten alle de ulike bildeformatene som finnes, i ellevill og tilfeldig rekkefølge. Noe som forvirrer så mye og etterlater en undring så stor, at kinomaskinisten måtte tilkalle distribusjonsselskapet som kunne berolige med at det var bevist og en gjennomtenkt kunstnerisk beslutning.

Lyden er overdådig og generøst skrudd opp, noe som kler filmen uten dessverre å hjelpe den nevneverdig. Etter femte film ut klarer han heller ikke enda å finne en overbevisende måte å fremstille Transformers kampscener på, slik at man klarer å tyde hva som foregår. Alt føles fortsatt like forvirrende, om ikke mer. Manuset kompletter forvirringen til en forståelse nærmere null, og som automatisk forårsaker kronisk hoderistning i så stor grad at det etterhvert bunner ut i en frykt for en selvpåført Parkinson-diagnose.

Her kun Michael Bay som i kjent stil kommanderer et helikopter med en megafon

To milliarders tomhet

Alt i alt sitter du igjen med et mektig inntrykk av hvor lite 1,85 milliarder faktisk kan gi deg. Det hjelper ikke på å bli sponset av alle verdens kuleste og dyreste biler i en verden forkledd som de hippeste robotene. De største eksplosjonene verden har sett hjelper ikke når hele universet føles kjøpt og betalt av underliggende motiver.

Den eneste måten å stoppe denne galskapen på, er å slutte å betale inngangspengene, eller kjøpe et annet leketøy som forhindrer penger tilbake i kassen. Noe som dessverre er lite sannsynlig all den tid det finnes bil-elskende barn i ung og voksen alder, som neppe klarer å motstå det forførende konseptet.

Vær så snill, stopp nå, og tenk hva man ellers kan bruke nesten 2.000 millioner kroner på.

Michael Bay er heller ikke redd for å bli litt våt når han regisserer Laura Haddock


LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE