ANNONSE

ÆRESKULTUR: Maria Mozhdah overbeviser som den undertrykte Nisha som bare vil leve et selvstendig norsk liv.
FOTO: Mer Filmdistribusjon

Sterkt om æreskulturen

«Hva vil folk si» tar for seg skyggesiden av konservativ pakistansk kultur. 16 år gamle Nisha havner i trøbbel når hennes frie norske levemåte skaper problemer for hennes pakistanske.


Robert Depuis

 09.10.17, kl. 14:14
 18.10.17, kl. 13:17


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Nisha lever et dobbeltliv, et som hun har med sine norske venner, og et med sin pakistanske familie. Dette får etter hvert konsekvenser når hennes utagerende væremåte med festing og gutter blir oppdaget av familien.

En væremåte som blir sett på som ekstremt ærekrenkende for resten av familien, og som diskré må bli tatt hånd om.

Filmens regi står ved Iram Haq som tidligere har regissert «Jeg er din», en annen historie om en kvinne med pakistansk bakgrunn. I «Hva vil folk si» tar hun opp et høyaktuelt tema som er ømtålig, men meget viktig å få frem i lyset. En kultur som er sterkt forankret i deler av det konservative pakistanske miljøet, hvor man regelrett undertrykker kvinner og fornekter dem sosial kontakt med det vestlige tankesettet og bidrar til å hemme integreringen i det norske samfunnet.

Faren Mirza (Adil Hussain) spiller en far som sliter med sin kultur

Usensurert og genuint

Iram Haq makter å få frem en uttrykksform i filmen som føles genuin og til tider provoserende. Kjemien blant karakterene føles troverdig selv om ikke alle replikkene og skuespillet hos enkelte biroller føles like overbevisende.

Foto holdes naturlig i de fleste steder, med en stadig trang for bruk av håndholdt kamera. Musikken brukes minimalistisk og oppleves dermed sterkere når den brukes. Temaet blir behandlet usensurert i sin råe og til tider brutale fremstilling.

Det er et skremmende og til tider provoserende innblikk i en kultur hvor tankesettet om familiens ære trumfer familiens forhold til sine egne medlemmer.

Nisha blir tvangsendt til Pakistan i håp om å få rensket bort sin norske tankegang.

Treffer en nerve

Det blir gjort noen valg av karakterene underveis som virker underlig, og føles mer beleilig ut i fra manusets progresjon. Karakterene er til gjengjeld komplekse, spesielt faren.

Adil Hussain gjør en meget solid innsats som en far som blir dratt mellom sin faderlige kjærlighet og en æreskultur som har gjennomsyret hans tankesett.

Selv om enkelte transportetapper føles i overkant og noen øyeblikk føles ufullendt enkelte steder, er filmens generelle uttrykk gjennomført fra første til siste bildet. Det er en til tider hard film å bivåne, som formidler en mørk og innarbeidet side i enkelte muslimske kulturer som er viktig å belyse. Dette er en film som har mye på hjertet, og føles viktig i forhold til et problematisk tema, og treffer en nerve i sin sterke formidling.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE