ANNONSE

James Baldwin i midten med mørke solbriller.
FOTO: Dan Budnik

Sterkt, inntrykksfullt og dystert blikk på et av USAs mørkeste kapitler

«I Am Not Your Negro» er et viktig og personlig blikk på en del av USAs mørkeste og mest skamfulle del av historien.


Robert Depuis

 23.06.17, kl. 09:13
 30.06.17, kl. 20:17


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Et blikk gjennom 60-tallets segregering og hvordan de svarte og andre minoriteter i helhet har blitt behandlet gjennom historien, sett gjennom øynene til James Baldwin.

Vi får ta del i hans tanker og dels forestillinger om hva som kreves for å unngå en framtid som vil gjenta de samme og dystre feiltak fra fortiden.

30 sider

I 1979 sendte forfatter James Baldwin et brev til sitt forlag med en beskrivelse av sitt neste bokprosjekt, som skulle være en personlig skildring av livet til tre nære venner, som alle ble myrdet på 60-tallet for sin innsats for de svartes borgerrettigheter.

De tre vennene var Medgar Evers, Malcolm X og Martin Luther King Jr. Da Baldwin døde i 1987, hadde han kun fullført 30 sider. 
Det er disse 30 sidene som danner utgangspunktet for denne dokumentarfilmen, hvor regissør Raoul Peck fullfører sin versjon av Baldwins tanker og visjon.

Peck forteller ikke bare om disse tre viktige borgerrettighetsaktivistenes skjebne, men konsentrerer seg også om Baldwin selv.

Vi får høre og lære mye om hans tanker og visjoner i de svartes frihetskamp. Små innblikk i hans privatliv. Hvordan ulike faser i livet formet han som person, i et samfunn som Baldwin selv aldri følte gjorde han til et fullverdig medlem. Vi får et bilde av en reflektert mann, som ved bruk av ord kjempet en innbitt kamp mot konstant undertrykkelse, og hvordan USAs medier og statlige instutisjoner oppfattet de svartes vrede ovenfor en uregelmessig behandling, som en trussel mot samfunnet.

Filmen er et Oskar-nominert drama om USAs segregeringspolitikk på 60-tallet. (PRESSEBILDE: - "Two Minute Warning" Spider Martin, 1965)

Arkivfoto og Baldwins egne ord

Ved bruk av gamle intervjuer av Baldwin selv, nyhetsreportasjer og reklame fra opp gjennom tiden frem til 60-tallet, fortelles det en grim historie som viser USAs undertrykkelse av minoriteter i ulike former, dypt forankret i et rasedelt samfunn.

Gjennom bruk av Baldwins egne skrevne ord, lar regissør Peck en opplagt Samuel L. Jackson formidle disse ord over ulike upolerte og dystre arkivfilmer som viser datidens forestillinger av de svarte og andre minoriteter. Alt fra store Hollywoodfilmer som framla regelrette massakre av indianere som store helteaksjoner, til små hverdagslige fremstillinger av de svarte som andregrads mennesker.

«I Am Not Your Negro» gir de svarte en stemme, og er en film som rettmessig fortjener å bli vist på kino. Regien og redigering av et mektig arkiv, er gjennomført og skrudd sammen på en mesterlig måte. James Baldwins visjon og ånd er meget godt bevart og formidlet. 

Det er et grimt syn på USAs skamfulle fortid, som også har røtter i dagens USA - noe som dessverre gjør filmens tema like aktuell i dag. Med sine usensurerte, upolerte og ærlige bilder skaper den en forståelse for de svartes frustrasjon, og samtidig en legitim medfølelse for det ulmende sinne, som den svarte befolkningen har hatt, og dessverre fortsatt har i et land som er ekstremt rasedelt. 

Det er derfor en vakker visjon som Baldwin formidler mot slutten av filmen, om et håp om et land som ikke består av raser, men av et folkeslag - amerikanere.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE