ANNONSE

I DRAMMEN: Bildet er hentet fra en av flere scener som ble spilt inn i «Borgen» i Sommerfrydveien på Toppenhaug, og som sperret hele nabolaget en hel helg i januar 2016. Her Michael Fassbender som mordetterforsker Harry Hole.
FOTO: United International Pictures

Sprikende, daff og forstyrrende

«Snømannen» blir en overfladisk versjon av Jo Nesbøs roman, og etterlater en følelse av en ekstra påkostet påskekrim.


Robert Depuis

 13.10.17, kl. 12:40
 20.10.17, kl. 22:42


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: «Snømannen» har ekstremt høye forventninger sett med norske øyne, da filmen basert på Jo Nesbøs roman med samme navn ikke bare er en stor Hollywood-produksjon, men faktisk den største noensinne i Norge. Dessverre etterlater filmen en heller daff smak av en ordinær thriller som ikke klarer å tilføre genren noe nytt, og som spriker i altfor mange retninger og forvirrer mer enn den oppklarer.

Mørk vending

«Snømannen» introduserer den ikoniske karakteren Harry Hole (Michael Fassbender) liggende i et skur. Han våkner opp, etter en angivelig robust fyllekule.

Hans hverdag som kriminaletterforsker blir deretter fulgt opp, hvor han bearbeider sine egne demoner med den mest effektive kuren for han, nemlig å fokusere all energi på en ny sak. En kvinne har blitt bortført, og sammen med sin nye kollega Katrine Bratt (Rebecca Ferguson) starter de en etterforskning som etter hvert får en veldig mørk vending.

Svenske Rebecca Ferguson prøver alt hun kan for å gi sin karakter Katrine Bratt litt dybde.

Svensk stjernelag

Med den svenske regissøren Tomas Alfredson, som tidligere har hatt suksess med filmer som «La den rette komme inn» og «Muldvarpen», samt et spennende stjernelag av internasjonale skuespillere, ligger alt til rette for å skape en umiddelbar klassiker.

Dessverre oppnår aldri «Snømannen» sitt potensiale. Det meste blir holdt på et overfladisk nivå. Hovedkarakterene føles ekstremt endimensjonale og blir aldri forsøkt utviklet. Harry Holes indre demoner blir aldri grundig formidlet, og det er en tydelig forhistorie der som aldri blir fortalt.

De stadig nye bi-karakterene som blir introdusert tilfører ikke plottet noe mer enn forvirring. Et plott som for øvrig er strandet av en vilje til å fortelle masse uten egentlig noen behov for å forklare hvorfor. Historien lider videre av et sprikende manus som føles usammenhengende i de fleste ledd. Det hjelper ikke at tre ganger Oscarvinner Thelma Schoonmaker, Martin Scorseses faste klipper, har hånd om redigeringen. Selv hennes magi klarer ikke å utrette nok mirakler når hun prøver å samle de røde trådene.

Et gammelt og nedfallet hus i Norges villmark som skjuler en dyster fortid.

Slapp spenning

Selve spenningen er holdt forholdsvis slapp gjennom filmen. Den kommer aldri opp på et nivå som egger seeren.

Filmen prøver i stedet desperat å sjokkere med å vise en del groteske scener, av avhogde lemmer og hodeløse lik, noe som oppleves mer som en visuell gimmick enn morderens reelle motivasjon.

Oscarvinner J.K. Simmons spiller den kyniske businessmannen Arve Støp

Middelmådig

Resultatet blir dessverre en altfor forvirrende og til tider overfladiske Hollywood-versjon, av en elsket norsk karakter og bok. Det visuelle blir aldri storslått, selv med de norske kulissene (også fra Drammen), som stadig lurer i bakgrunnen.

Nå skal det sies at filmen innimellom har noen forsonende øyeblikk. Men det er likevel ikke nok til å forandre det helhetlige inntrykket som oppleves flatt og middelmådig. Istedet for å tilføre sjangeren noe nytt, brukes klisjeene for alt det er verdt.

Den filmatiske opplevelsen etterlater derfor en fornemmelse av noe man har sett før. Tross sitt stjernelag av svenske og internasjonale stjerner både foran og bak kameraet er «Snømannen» aldri i nærheten av å oppnå sitt potensiale. Resultatet blir et dramaturgisk forløp som forteller mer enn den klarer å formidle. Alt i alt sitter man igjen med en følelse av å ha bivånet en ekstra påkostet påskekrim.

Val Kilmer spiller den interessante karakteren Gert Rafto som aldri blir funnet verdig et dypere kjennskap.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE