ANNONSE

EN KARAKTER I SEG SELV: David Lynch tar seg en sigarett pause fra sine mange historier.
FOTO: Storytelling Media

Portrett av David Lynch i tro David Lynch-ånd

Dokumentaren «David Lynch: The Art Life» gir et interessant, dog litt dvelende innblikk i David Lynch som person, som for tiden er høyaktuell med en ny sesong av den ikoniske tv-serien «Twin Peaks».


Robert Depuis

 06.09.17, kl. 10:02
 14.09.17, kl. 15:28


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: At David Lynch er en karakter i seg selv er ingen hemmelighet. Her kommer vi litt tettere inn på hans personlighet, mens han forteller bruddstykker fra sin barndom i Montana, frem til sin studiedager som maler og etter hvert sin nyvunne kjærlighet for film.

David Lynch maler sammen med sin datter.

Filmatisk tilnærming

Premissene er forholdsvis enkle. Dokumentaren fokuserer helt og holdent på David Lynch i hans eget atelier, mens det innimellom klippes inn gamle arkivbilder eller utdrag fra hans malerkunst. Det er kun hovedpersonen selv som prater, samtidig som det kun er han som befinner seg i bildet, med små unntak av hans lille datter som løser opp det til tider alvorstunge materialet.

Foto er vakkert med et blikk for de små detaljene. Lydbildet er veldig nyansert og intenst, med en variert musikk komponert i en stil som kunne vært hentet ut av en av David Lynch sine egne filmer.

David Lynch er kjent for å gå egne veier, og ha en nærmest drømmeaktig tilnærming til sine filmer. De er stadige åpne for ulike tolkninger, og har et vidt spekter av ulike karakterer med ulike mørke sider. Sånn sett er det interessant å se han erindre små episoder fra barndommen som helt klart har inspirert scenene i flere av filmene hans.

David Lynch på settet av sin første langfilm «Eraserhead»

Mystikken vedstår

Mange av historiene hans gir et bilde av bakgrunnen små hint av han som person uten at vi egentlig kommer helt inn under huden på han.

Dessverre slutter filmen når det begynner å bli virkelig interessant, nemlig ved filmkarrieren. Men som David Lynch selv har uttalt, så er han aldri særlig lysten på å fortelle om filmene sine da han mener de taler for seg selv.

Hvorfor prate om dem når du kan se dem? Sånn sett gir denne dokumentaren lyst til nettopp det.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE