ANNONSE

UKOMFORTABEL SETTING: En svart mann besøker sin søte hvite kjærestes foreldre, og føler en sterk skepsis til hele scenarioet over den i overkant hyggelige gjestfriheten.
FOTO: United International Pictures

Nervepirrende og vågalt rasismedrama

Trives du med massevis av gufne og ukomfortable scener ispedd små øyeblikk av ren skrekk? Da er dette noe for deg.


Robert Depuis

 07.04.17, kl. 23:58
 15.04.17, kl. 10:24


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: «Get Out» er en av de filmene som plutselig dukker uanmeldt opp og blir til en hit uten dyre markedsføringskampanjer i ryggen.

Mye av grunnen til det er en del originalitet, og mot til å gå andre veier, som publikum omfavner.

Med tanke på den ekstreme suksessen den har hatt i USA med sitt mikrobudsjett, er det rart at studioene ikke tørr å være mer vågale og prøve noe nytt.

Allison Williams, kjent fra tv-serien «Girls», spiller kjæresten til Daniel Kaluuya

Utenfor allfarvei

Dette er en film som egentlig er bedre jo mindre du vet, så jeg skal ikke nevne for mye.

Det starter med en lettere uhyggelig innledning, hvor vi blir kjent med Chris og Rose, et svart og hvitt kjærestepar som skal besøke Roses hvite foreldre på en gård litt utenfor allfarvei. 

Mer trenger du ikke å vite. Herfra blir man fort innlemmet i filmens univers og lumske undertoner, med en viss inspirasjon hentet fra stemningen til den klassiske 70-tallsfilmen «The Stepford Wives».

Bradley Whitford og Catherine Keener spiller de gjestfrie foreldrene til søte Rose

Velkjent formel med frisk vri

Regissøren Jordan Peele, debuterer faktisk som regissør med denne filmen. Han er en forholdsvis kjent komiker/skuespiller i USA, som nå kan plusse på lovende regissør og manusforfatter på sin CV.

Peele bruker en del kjente og velbrukte virkemidler, men får det allikevel til å føles friskt. Han bygger opp hver scene med ro og tålmodighet. Kameraet fokuser mer på karakterene i stillestående posisjon framfor å bevege seg rundt. Dermed gir det rom for skuespillerne til virkelig å få utfolde seg.

Noen få scener har det klassiske overraskelsesmomentet hvor du hopper litt i stolen, med det er unntaksvis. Filmen bygger mer på det uvisse, og det ubehagelige. Den legger til rette en stemning og tone som har noe uhyggelig guff rett under overflaten.

Jordan Peele i regissørmodus

Kamuflert rasisme

Dette er en film som tar opp en del rasistiske temaer, kamuflert i mørk humor. Noen få irriterende manusøyeblikk hvor deler blir belyst med noen ropende forklarende replikker kan tilgis.

Filmen føles frisk og skremmende, med noen virkelige nervepirrende scener. Man blir gradvis utkjørt mentalt fordi man hele tiden føler at det som åler rundt under overflaten kan bryte igjennom når som helst.

Alt i alt en vel fortjent suksess til å være en liten, men modig film.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER

Daniel Kaluuya i et intenst øyeblikk


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE