ANNONSE

ANSPENT FORHOLD: Alison Eastwood spiller datteren, som er datteren til Clint Eastwood i det virkelig liv også.
ALLE FOTO: SF Studios/Warner Bros

Livsfilosofisk drama med nerve

«The Mule»: En ny respektabel film fra eldgamle Clint Eastwood.


Robert Depuis

 13.01.19, kl. 17:02
 22.01.19, kl. 14:43


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Hollywoodikonet Clint Eastwood er det nærmeste vi kommer en levende legende i dagens filmbransje, som tross sine 89 år fortsatt er en veldig aktiv filmskaper.

En overveldende karriere som har utspent seg i nesten 65 år, og som inneholder en enorm og imponerende merittliste. I løpet av sin «pensjonsalder» har han i snitt regissert en ny film nesten årlig. Bare fra denne siden av 2000-tallet kan han skimte med høydepunkter som «Mystic River», «Million Dollar Baby» og «Gran Torino». Han har vunnet de fleste priser det er verdt å vinne, og kanskje det gjeveste av dem alle, Oscar, innkasserte han den første av flere for regien på filmen «Nådeløse menn» tilbake i 1993.

LEGENDEN: En forslått Clint Eastwood med sin karakteristiske mysing.

Tvilsomt oppdrag

«The Mule» er altså Clint Eastwoods siste bidrag til samlingen. Filmen kan skimte med flere kjente fjes som Bradley Cooper, Laurence Fishburne, Andy Garcia og Dianne Wiest i større og mindre roller. Clint Eastwood selv opptrer også som skuespiller igjen for første gang på seks år.

Clint Eastwood spiller den selvopptatte 90 år gamle gartneren Earl Stone, som har viet hele sitt liv til å dyrke prisvinnende blomsterarter. Dette har imidlertid kommet med en dyrekjøpt pris. Siden denne prioriteringen har kommet på bekostning av sin egen familie, som over tiden har utviklet en forakt mot han i sine konstante skuffelser.

Han selv er for selvopptatt til å skjønne hvorfor, og er derfor ikke så overbærende til familiens motvilje mot han. Profesjonelt går det også dårlig når han havner i uføre da hans lille blomsterfarm blir lagt ut for tvangssalg. Det medfører nye utfordringer, spesielt økonomisk, hvor en lukrativ mulighet åpner seg da en bekjent av sin kommende svigersønn gir han et tvilsomt oppdrag.

Det er mye mulig Clint Eastwood, etter nærmest å ha tilbrakt hele livet på et filmsett, kjenner seg igjen i hovedkarakteren gjennom eget liv.

EARL SPILLER KUL: Landeveiens politipatrulje vil inspisere den lysskye lasten.

Beryktet narkotikakartell

Filmen har en karakterdreven historie, med et mangfoldig persongalleri. Clint Eastwoods egen karakter sjonglerer seg vei mellom disputter med familien, jaktende FBI-agenter og hardbarkede narkokarteller.

Historien i seg selv er inspirert av den sanne historien om Leo Sharp, en krigsveteran, som i 80-årsalderen ble en narkokurer for det beryktede narkotikakartellet Sinaloa Cartel.

ANSTRENGT FORHOLD TIL EKSEN: Dianne Wiest spiller ekskona Mary

Nerve

Klipper Joel Cox, som har redigert de fleste av filmene Clint Eastwood har regissert opp gjennom årene, bidrar igjen med sin kunnskap. Cox holder seg til en harmonisk klipperytme, som tar seg god tid til å utvikle historien. Filmen føles på mange måter klassisk i sin oppbygning.

Hovedtemaet i filmen ligger i familierelasjoner, hvordan det blir det viktigste i livet, noe det aldri er for sent å innse. Det er en del transportetapper med et forholdsvis langsomt tempo, men like fullt har filmen nerve som gjør at man er spent på fortsettelsen. Nysgjerrigheten pirres selv om man muligens ikke investerer så mye empati for den ikke altfor sympatiske karakteren Earl Stone.

Filmen er nokså minimalistisk i sin fremstilling, med stillestående, men effektiv foto. Lydbildet er nedtonet og musikken sparsommelig, noe som gjør den mer effektfull når den først kommer.

«The Mule» havner et sted på det jevne, sammenligner vi kvalitetsmessig med Clint Eastwoods tidligere meritter. Den har uten tvil sine øyeblikk, men har også noen små irriterende aspekter som tar noen snarveier, spesielt på utviklingen av visse karakterer. Den blir også en smule sentimental mot slutten. Det skraper selvsagt litt på helhetsinntrykket, men reisen ditt har mange formildende høydepunkter.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE