ANNONSE

FRANKRIKES STORE HAV-PIONÉR: Lambert Wilson spiller Jacques Cousteau, her avbildet med den klassiske røde lua som ble hans varemerke.
KontxtFilm

Underfundig, episk og litt for gapende

«Jacques: Havets erobrer» er en storslått dramatisering om livet til franske Jacques Cousteau og hans visjoner om havets muligheter.


Robert Depuis

 09.07.17, kl. 15:44
 16.07.17, kl. 16:42


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: «Jacques: havets erobrer» handler like mye om hans familie og spesielt den yngste sønnen Philippe, som den gjør om selve Jacques Cousteau.

Filmen følger dem i en 30-års-periode. Fra den spede begynnelsen av havets utforskning i 1949, til investeringen av båten Calypso, som ble brukt til akvatiske eventyr finansiert først av oljeindustrien, deretter store tv-selskaper, frem til flystyrten som involverer den yngste sønnen Philip i 1979. Hvor Jacques Cousteau deretter i Philippes ånd, blir opptatt av miljøet og de økende problemene som oppstår. Alt dette samtidig med ulike vedvarende problemer av familiære og finansielle art.

Hele familien samlet under vann

Bosettere

Det er nettopp flystyrten filmen starter med, hvor Philip krasjlander på dramatisk vis. Deretter klipper vi til 1949, og ser hele familien samlet, klar for dykking.

Så går det i ett med ulike prosjekter som Jacques Cousteau utvikler med tanke på sin store ambisiøse drøm, nemlig å utforske alle havets hemmeligheter for så å kolonisere havet med bosettere, før en mer reflektert Jacques Cousteau hengir seg til miljøvern av sitt elskede hav.

Og dette er bare noe av det som blir formidlet i et tettpakket program som også rekker å få inn en dramatisk scene som involverer flere glupske haier.

Pierre Niney spiller den yngste sønnen som selv ble en kjent skikkelse i sitt felt

Skuespillerne

Jacques Cousteau spilles av en av Frankrikes store skuespillere, Lambert Wilson. Han spiller Jacques med en autoritet og troverdighet.

Det er intet glansbilde som blir tegnet, selv om flere av de mindre gode sidene blir nedtonet noe. Jacques fremstår som en mann med masser av kjærlighet til sine omgivelser, som ofte blir undertrykt til fordel for sine ambisjoner og hans konstante skjørtejegertrang. Noe som sliter på hans lojale kone, spilt av Audrey Tautou, som tross årene med rettmessig sjalusi og en påfølgende bitterhet, stod lest ved sin manns side.

Pierre Niney som vi sist så i filmen «Franz», spiller den yngste sønnen Philippe, som er en mer følsom karakter, som sliter med sitt anstrengte forhold til en far som han aldri føler han er god nok for.

Philippes mor spilles av Audrey Tautou som mange nok husker som søte Amelie fra filmen «Den fabelaktige Amélie fra Montmartre»

Overveldende

Det er en flersidig biografi som blir fremstilt, og som selvsagt tar seg sine friheter all den tid dette er en dramatisering og ikke en dokumentar. Men den legger opp til et troverdig bilde av de ulike personer og hendelser, hvor mye av materialet har tatt utgangspunkt i den eldste sønnen Jean-Michels biografi, samt dype intervjuer med båten Calypsos besetning.

Materialet de skal gjennom er derimot overveldende. 30 år skviset inn på 2 timer, føles i overkant ambisiøst. Det blir litt for mye å forholde seg til, noe som går ut over dybden.

Selv om filmen klarer å holde på noen av de personlige dramaene, blir det til tider litt for flyktig og grunt. Filmen gaper over for mye, noe som føles litt synd, da det interessante materialet hadde trengt litt grundigere utsiling.

Jacques lærer sine sønner å dykke

Episk

Filmen føles allikevel rettmessig episk, med til tider utsøkt foto, som har et ekstra bredt format for tilfellet. Det passer de storslåtte havbildene utsøkt, med en utfyllende kontrast av mer minimalistisk bilder der havet og naturen ikke er så fremtredende.

Regien til Jérôme Salle er ambisiøs, og sliter til tider med et litt for grådig ønske av å få med seg mest mulig. Men han har en utsøkt hånd om de ulike filmatiske presentasjonene og skuespillerprestasjonene sådan, som er en film av dette formatet verdig. Den har også ispedd noen utsøkte detaljer med en bildecollage som viser tidsklipp på en utsøkt og meget effektiv måte, som man muligens må være litt ekstra filmnerd for å nyte.

Det er en storslått biografi, som selv med sine mangler, føles fullverdig for en banebrytende mann og en familie som etterlot et avtrykk på denne verden. Spesielt i disse tider hvor miljøspørsmålet er mer aktuelt enn noen gang tidligere.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE