ANNONSE

Filmanmelder-favorittene fra kinoåret 2018

DRM24 oppsummerer høydepunktene fra året som gikk med 10 på topp blant årets anmeldte filmer.


Robert Depuis

 25.12.18, kl. 14:00
 05.01.19, kl. 23:54


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: 2018 har vært et ganske ujevnt kinoår, med både oppturer og nedturer. Blant de store gremmelsene er det mange å ta av, men kanskje de største personlige skuffelsene var gjensynet med det ikoniske monsteret i «Predator», den rotete «Jurrasic World: Fallen Kingdom», den unødvendige og totalt uinspirert «Robin Hood» og den syltynne og ekstremt karikerte «Venom».

Men selvsagt har det også vært noen solide høydepunkter, hvor flere filmer utmerker seg. Filmer som «Bad times at El Royale», «Coco», «Skjelvet», «Hereditary», «The Post» og «I, Tonya» var tett på en plass blant de 10 beste, men nådde ikke helt opp på denne lista. 

Her er de 10 utvalgte blant årets beste filmer:

1. Three Billboards in Ebbing, Missouri

Dette en film som bare treffer hardt og pirrer hele følelsesregisteret. Den har alt hva et godt drama skal inneha, originale karakterer, et godt manus som stadig kan overraske og utmerkede skuespillerprestasjonener som hever et allerede godt utgangspunkt. Dette var en film som etterlot en fornemmelse av å ha bevitnet noe spesielt, og som festet seg i hjernebarken lenge etter rulleteksten.

TERNINGKAST: SEKS

2. Spider-Man: Into the Spider-Verse

Dette var kanskje den aller største og mest gledelige overraskelsen i 2018. Filmen er utrolig gjennomført i alle ledd, og hver eneste sekvens er nøye utbrodert og utført til den største perfeksjon. Uten tvil en opplevelse utenom det vanlige, og en nytelse for mer enn øyet.

TERNINGKAST: SEKS

3. Den skyldige

En enkel dansk thriller, som med sin fortellermessige enkelthet stadig overrasker med sitt veldreide plot. Med bruk av små midler og enkle rammer klarer den å opprettholde en intens og klaustrofobisk følelse som blir beholdt gjennom hele filmens lengde til den overraskende slutten.

TERNINGKAST: FEM

4. Isle of Dogs

«Isle of Dogs» er en animasjonsfilm som med sin høye kvalitet streber etter det ufullkomne. Den rendyrker all sin særegenhet og lunefulle humor, og setter en nydelig ny standard for originalitet.

TERNINGKAST: FEM

5. Utøya: 22. juli

«Utøya 22. juli» vil alltid forbli en uhyggelig dato stemplet inn i den norske folkesjela, og som aldri må glemmes. Filmen klarer med sin ambisiøse tilnærming å skape en autentisk, ubehagelig, rørende og skremmende opplevelse. Den nærmest dokumenterer hendelsene og fokuserer på samholdet under de umenneskelige forholdene på en av de mørkeste dagene på norsk jord.

TERNINGKAST: FEM

6. A Quiet Place

Etter en sjokkerende start som sporenstreks etablerer en uhyggelig stemning, bygger «A Quiet Place» sakte men sikkert opp sitt klaustrofobiske univers. Det er en effektivt og sterkt fortalt film, som formidler noe så sjeldent som en emosjonell monsterfilm.

TERNINGKAST: FEM

7. The Death of Stalin

En absurd komedie som følger den indre politiske kretsen rundt Joseph Stalin. En krets som er dominert av en grenseløs paranoia, som hurtig går over i en desperat maktkamp i kjølvannet av Stalins plutselige død. En herlig politisk satire som gir kalde gys nedover ryggen, som samtidig pirrer lattermusklene med hyppige intervaller.

TERNINGKAST: FEM

8. Ready Player One

Steven Spielberg går tilbake til sine røtter, og skaper her en herlig nostalgitripp inn i blant annet åttitallets popkultur. Den innehar nærmest uendelig med referanser, hvor noen brukes aktivt i historien, mens andre er mer obskure og blir forbigått i stillhet hvis du skulle blunke på feil tidspunkt. Basert på den massive suksessfulle boka av samme navn, finner endelig Steven Spielberg tilbake igjen til deler av den filmatiske filmmagien som han har vært så kjent for å skape.

TERNINGKAST: FEM

9. The Shape of Water

Inspirert av Hollywood-klassikerne fra 1930- og 40-tallet, forteller «The Shape of Water» et moderne eventyr i reneste Brødrene Grimms stil. Den skapte noe originalt og annerledes i en filmverden, hvor frykten for nyskapning ligger som et kreativt drepende brannteppe.

TERNINGKAST: FEM

10. Deadpool 2

Dette var en befriende selvironisk film hvor ingenting var hellig, spesielt hvis det det stod i veien for en spøk. En eneste lang heisatur hvor fokuset hele tiden lå på å maksimere underholdningsverdien. Den hadde også rom for en og annen rørende sekvens som gav en følelse av å ha bevitnet noe ekstraordinært, og som effektivt slettet over enkelte filmatiske mangler.

TERNINGKAST: SEKS


LES OGSÅ: Filmene som setter deg i julestemning!

LES MER OM FILM HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE