ANNONSE

FOTO: Arthaus

Så vakker som animasjon kan bli

Med en ekstremt bedårende historie som grunnfundament pøses det på med vakre øyeblikk og filosofiske temaer.


Robert Depuis

 28.04.17, kl. 20:52
 03.05.17, kl. 15:50


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Med den treffende norske tittelen «Your name», får vi servert en nydelig liten japansk «anime» (fellesbetegnelse på japansk tegnefilm).

Japan har en lang tradisjon for 2D-anime, og har fremdeles klart å beholde den delen av kulturen når man andre steder har gått over til computeranimasjon.

De er også kjent for å lage tegnefilmer for de eldre generasjonene med litt mer modne og filosofiske historier. Denne filmen er nok i utgangspunktet rettet mer mot de litt større barna, ungdom og voksne.

Mystiske drømmer

Filmen setter straks tonen med sin nydelige åpningsscene av ildkuler som faller gjennom et skylag og mot bakken.

Deretter introduserer den oss for Mitsuha, en jente som bor på den japanske landsbygda og Taki, en gutt som bor i Tokyo.

Mystiske fenomener fører dem sammen og gjør at de i korte stunder bytter kropp med hverandre. De føler det som en drøm i starten, men etter som det til stadig gjentar seg, oppleves det mer og mer virkelig. Etterhvert skjønner de at det er en vesentlig grunn til dette byttet. Det blir et livsviktig element i livene deres å finne hverandre.


Kompleks og finurlig

Historien er ganske så enkel i starten og tar for seg motsetninger fra by og landsbygd, samt hverdagslig ungdomsproblemer som tilhørighet og drømmer om kjærlighet.

Etterhvert blir det mer komplekst med dype filosofiske elementer, ulike tidsdimensjoner og alternative virkeligheter. Noe muligens seksårige meg hadde synes ville blitt litt for langsomt og kjedelig.

Men dagens voksne meg derimot, nyter denne filmen på det aller høyeste, og fant den inspirerende, spennende og utrolig vakker.


Estetisk og så langt fra Disney

Filmen er ren estetikk for øynene, har en nydelig filosofisk historie med vakre kulisser og underfundig og nedtonet animasjon så langt fra Disney som man komme.

Man sitter igjen med en følelse av noe ekstraordinært som har etset inn i minnet og vil forbli der i en lang tid.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE