ANNONSE

IMPONERER: Jeremy Renner spiller jegeren Cory Lambert i en film hvor det menneskelige temperamentet spiller hovedrollen.
FOTO: Norsk Filmdistribusjon

Kald, dyster og til ettertanke

«Wind River»: En jeger hjelper FBI med sine lokalkunnskaper i en stygg drapssak i et ugjestmildt indianerreservoar.


Robert Depuis

 12.11.17, kl. 02:47
 17.11.17, kl. 23:58


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Rovdyrjegeren Cory Lambert (Jeremy Renner) finner en ung kvinne omkommet i et kaldt og ugjestmildt indianerreservoar i delstaten Wyoming. En sak som FBI nedprioriterer med kun å sende den ferske og uforberedte FBI-agenten Jane Banner (Elizabeth Olsen) til åstedet. 

Sammen inngår Jane og Cory et midlertidig partnerskap for å finne gjerningspersonen, mens vinteren, lokale innbyggere og det øde landskapet gjør sitt for å motarbeide dem.

Dette er en karakterbasert historie, hvor det menneskelige temperament spiller hovedrollen. Filmen gløtter også på den dystre skjebnen urbefolkningen i USA deler med århundre av stadig undertrykkelse fra myndighetenes side, og ligger som et bakteppe med sine dype tragiske spor av permanente arr.

Elisabeth Olsen spiller FBI agent Jane Banner som må takle en til tider fiendtlig lokalbefolkning.

Overbevisende skuespill

Taylor Sheridan er mest kjent for sine glimrende skriveferdigheter med manusene bak filmene «Sicario» og «Hell or High Water», hvor sistnevnte dessuten innkasserte han en Oscarnominasjon for beste manus. Her oppgraderer han sin egen rolle ved siden av manuset til også å inkludere regi.

Med seg på laget har han fått med seg et universalt skuespillerensemble, som er overbevisende. Spesielt Jeremy Renner drar mye av lasset med en kompetent og følsom tolkning av en sammensatt karakter med en dypt tragisk bagasje.

Det lusker farer overalt

Skjulte farer

Tonen regissør Taylor Sheridan følger, er her like mørk og barsk som hans tidligere manus. Fornemmelsen av kulden kjennes utover lerretet, og de barske men vakre kulissene føles konstant alarmerende med sine mange skjulte farer. Foto er blendende med sine storslåtte hvite landskap, hvor frostrøyken sakte men sikkert suger kulda inn i beinmargen.

Tempoet er stillegående, men effektivt med en tristhet over det hele. Musikken komplimenterer nærmest ydmykende og stilistisk effektfullt, uten at det føles påtagende eller dominerende.

Den triste skjebnen til den amerikanske urbefolkningen etter århundre med undertrykkelse fra myndighetenes side ligger som et bakteppe

Kaldt helvete

Det er en film som overbeviser i mange ledd. Mysteriet er akkurat spennende nok, uten å tilføre sjangeren noe nytt. Den tar heller det beste fra det og forærer oss en snaue to timers tur inn i et kaldt helvete som gir mer enn bare et mordmysterium.

Det gir små hint av håp selv i de mørkeste stunder, hvor de underliggende lagene dveler i underbevisstheten. Resultatet er en film som trumfer sine små mangler med en overbevisende utstilling av karakterer, som både engasjerer med en pirrende handling og etterlater et betydelig inntrykk.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE