ANNONSE

Irène Jacob i sitt livs dobbelrolle som polske Weronika og franske Véronique

1991-klassiker på kinoplakaten denne uka

- Filmelskere fra Drammen bør kjenne sin besøkelsestid, skriver DRM24's filmanmelder om «Veronikas to liv».


Robert Depuis

 12.09.17, kl. 19:57
 18.09.17, kl. 10:56


ANNONSE
ANNONSE

 

FILM: Krzysztof Kieslowski klassiker fra 1991 er hyllet som et mesterverk av filmkritikere og filmskapere verden over.

To ulike kvinner med et identisk utseende, lever to parallelle liv i henholdsvis Polen og Frankrike, totalt uvitende om hverandres eksistens. Selv om deres skjebne tilsynelatende er uanfektet av hverandre, så kan de fornemme den andres tilstedeværelse som umiddelbart setter et evig inntrykk i deres underbevissthet.

Utenom det vanlige

Det er en merkelig film å kategorisere, da slike filmer hører til sjeldenhetene. De menneskelige skjebnene ligge kamuflert i en dramaturgi fri fra konvensjonell tekning. Behovet for forklaring på enkelte nøkkelelementer er befriende fraværende.

Her legger det i stedet opp til at seeren selv skal tolke inntrykkene man selv blir etterlatt med. Sånn sett er «Veronikas to liv» en filmatisk opplevelse utenom det vanlige, og står forholdsvis godt i mot tidens falmende holdbarhetsdato.

Forførende

Musikken av komponist Zbigniew Preisner, spiller en stor rolle gjennom hele det dramaturgiske forløpet, og bidrar med sin storslåtte og vakre komposisjoner å fullende filmens struktur med å binde de to karakterene sammen.

Skuespillet er henholdsvis forførende fra Irène Jacobs side, hvor hun i sine naive og underfundige karakterer får frem det undertrykt savnet som ligger hos de begge.

Ukonvensjonell

Regissør Krzysztof Kieslowski snur til tider opp ned på konvensjonelle dramaturgiske regler og leker med filmuttrykkene.

Hans bruk av subjektiv kamera gir en ekstra betydning de få gangene de benyttes, noe som kommer tydeligst fram i den minneverdige og vakre konsertscenen til polske Weronika, hvor kameraets plassering bidrar til gi scenen en ekstra dimensjon.

Nesten perfekt

Det hele føles som en nesten perfekt enhet av musikk, handling og bilder. «Veronikas to liv» kan være vanskelig å gripe fatt i, men hvis man klarer det, gir filmen deg en underlig, mystiske og ekstrem vakker opplevelse.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE